Last minute pitanja

Informacije o gljivama, uzgoju, metodama, nabavi materijala...
kale.kikor
rank5
rank5
Has thanked: 48 times
Been thanked: 41 time

Re: Last minute pitanja

Post Postao/la kale.kikor »

hvala, probacu sledeci put sa rupicom na vrhu
Kako su velicanstvena dela Tvoja Gospode, sve si premudroscu stvorio.
long_pipe_magician
rank4
rank4
Has thanked: 71 time
Been thanked: 37 times

Post Postao/la long_pipe_magician »

harp je napisao/la: 05.09.2021, 11:22
long_pipe_magician je napisao/la: 04.09.2021, 16:04 U zadnjoj turi imao sam par mutacija. U jednom monotubu se pojavilo par albinosa i jedna kojoj se klobuk spofrkao prema van,ali onako pravilno. Nažalost ona je abortirala. Uzeo sam komadic unutrašnjosti klobuka pošto je stručak bio premalen da sam išta čisto mogao uzeti. Možda se primi na agar. Albinosicu sam isto stavio.
U drugom tubu imam jednu zanimljivu mutaciju, ali ne znam jel bi vrijedilo to klonirati. Danas sam ih brao. Ostavio sam "to" da još raste jer mi se ne čini zrelo. Evo slika: https://imgur.com/a/DPRtTGY

Meni ovako izgleda kao da naopačke raste. Primjetite na bazi one "zastore " što budu ispod klobuka.
bas naletio na post. isto nasumicni albino i naopako plod.
Da, samo što je moja doslovce rasla napoako. Vidi sliku. Stručak je bio u zraku a klobukom je bila zaljepljena.
kale.kikor je napisao/la: 05.09.2021, 11:57 wow long pipe vidim da si jako uspesan u gajenju pecurki, cestitam.
ja trenutno cekam razvijavnje micelijuma na trecem poredu transferovanom agaru(agru) i ne ide mi bas najbolje
1. put kada sam inokulirao agar sa spore printa, 24/24 agra su uspesno prosla tj bez kontaminacije.
2. tura je od 12 imala 2 kontam, dok 3. tura od 11 petrijevih psuda ima samo 3 bez kontaminacije.
nemam pri sebi kameru ali 3 su pozelenile,jedna je pustila kao neke mehure na povrsini velicine oko 8 mm, bezbojni su ali jako cuno izgledaju kao ispupcenja neka, dok ostali agari po povrsini imaju neke bele fleke.
kao sto vidis sto vise idem dalje, sve je gore i gore i sad stvarno sumljam u mogucnost gajeja pecuraka u kucnim uslovima (najboljim mogucim)
jedno pitanje za tebe:
kako sterilises zrnje,agar i ostalo sto ima dodir sa micelijumom il sporama idt?
i da li bi mi rekao kako ti pravis agar( ceo postupak)
na pocetku je sve bilo kako treba al sad sve ide nizbrdo
Ja bi reko da imam sreće. Evo drugi put mi je agar izletio van iz tegli dok sam ga kuhao u express loncu. I šta, ovo malo iz dviju tegli što je ostalo sam usipao u posudice (sve radim na licu mjesta, iznad nape u kuhinji. S alkoholom prije dezinficiram ruke). A ovu vodu u loncu koja je bila plava od svog agara koji je iskipio i procurio kroz otvore, iz te vode uzeo sam par šeflji i takodjer nasuo u pp posude (posude su uvijek u vrecici, izvadim ih koliko mi treba i ostavim naopacke iznad nape na tanjuru kojeg dezinf. prije). Odlučio sam i napuniti teglu majoneze i teglu nutele u kojima je bio agar s tom vodom. I napunio sam ih do pola jednu i drugu. Dosad sam našao samo jednu kontaminaciju . Crno zeleni krug promjera možda 2-3mm. U teglii majoneze. Rastavio sam kemijsku kako bi došao do plastike za koju je držiš, pljuce, uronio je u alkohol i zapiknuo u kontaminaciju i maknuo iz tegle. Jednom sam to uradio i u PP posudi i micelij se nastavio normalno razvijati. A sad je već i proždero teglu raži.

Stavim 3g jecmenog slada 7g light malt extracta i 10g agara u pola l vode. I da. nemoj mješat slad s krumpirovim pahuljama i/ili agarom na suho. Dobio sam grude koje nisam ni kuhanjem mogao rastopit. Sve bacio na kraju.
long_pipe_magician
rank4
rank4

I zrnje i agar kuham sat i po do sat i 45 min. S tim da zadnjih pola sata ili sat ako se radi o zrnju kuham na najjačoj vatri. Lonac na poziciji jedan stvara pritisak 0.4 bara, na poziciji 2 - 0.6 bara, a safety valve se aktivira na 0.9 bara. Očito je slab lonac ali dost dobro odrađuje posao.
Bogz_Okupaci
rank2
rank2
Has thanked: 6 times
Been thanked: 8 times

Post Postao/la Bogz_Okupaci »

Prvi put pokušavam uzgojit gljive. Odlučio sam se za kombinaciju smeđeg rižinog brašna i vermikulita. Bune me ove žute mrlje koje su se tek sad pri kraju pojavile. Jel to kontaminacija ili mogu prebacit kolač u box sa perlitom?

Što da radim sa ovom čašom kojoj se dno nije uspjelo zabijeliti? Ako bi je potopio u vodu, hoće li se onda kolač raspasti?

slika

slika

slika
Bogz_Okupaci
rank2
rank2

Hvala na brzom odgovoru. U pravu si za pinove, počeo se nazirat na jednom kolaču. Idu danas na potapanje.
Bogz_Okupaci
rank2
rank2

slika

Kako vam izgleda situacija u boxu? Svako jutro i navečer malo pošpricam vodom da vlaga bude na cca 90-92%...na ovom jednom kolaču ih puno raste s jedne strane i to koja je okrenuta prema tamnijoj strani, a s druge ništa :-?

uglavnom mislim da me ove jeseni očekuje domaći trip :lovee:
long_pipe_magician
rank4
rank4

A dobro ako ima dosta veliku kutiju sa puno rupica možda mu je velik air exchange. Bitno da mu je vlaga na 90 posto.

Više bi dobio da si ih pomješao sa kokosom. Ali šta je tu je.

Nego, harp kako ti sušiš funge?
long_pipe_magician
rank4
rank4

Ja sušim onako kako je red napisala. Imam 2 velike kante u kojima sam napravio "etaže" od pocinčane mreže. Na najnižoj etaži stoji desikant koji vlagu upija i zatim otpušta dolje u kantu. Držim ih tako 5-6 dana i budu kao kreker.

E sad, negdje sam čitao da to nije najbolji način (mada nigdje nije objašnjeno zašto), a desikant mi se dosta brzo potroši... Već sam ih 7 promjenio. Sad si računam 7kom svaki po 30 kn, mogo sam si dehidrator kupiti. Što mislim sad i napraviti. Zato bih te zamolio da malo detaljnije opišeš postupak. Na kojoj temperaturi i koliko dugo ih sušiš.
long_pipe_magician
rank4
rank4

Preporuči mi molim te neki relativno cheap dehidrator. Neki koji bi ti danas uzeo obzirom da ti je sadašnji premali.

Nemoj samo s ali expressa. To bi trebao čekati 9 mjeseci da dođe...
long_pipe_magician
rank4
rank4

Je li moguće presušiti gljive dehidratorom?
Odgovori