Last minute pitanja

Informacije o gljivama, uzgoju, metodama, nabavi materijala...
long_pipe_magician
rank4
rank4
Has thanked: 71 time
Been thanked: 37 times

Re: Last minute pitanja

Post Postao/la long_pipe_magician »

Monokrionicki? Guglao sam, ta riječ ne postoji. Možda si mislio monokariotski što znači da ima jednu jezgru. Ali opet mi nije jasno kako bi to utjecalo na plodonošenje. Gljive nemaju spol.
HypnoToad je napisao/la: 02.03.2021, 18:46@HypnoToad
bi to znao dobro objasniti.
long_pipe_magician
rank4
rank4

Hoćeš reći da spolne varijacije non binarni, homo, straight, demi itd. daju bolje rezultate (brži rast micelija,veće plodonošenje, potenciju) ako se međusobno križaju one "kompatibilne". Jesi li radio tako nešto? I kako možeš razlikovati "spolove"? Spada li monokaritoska hifa u kategoriju spolova ili je nešto drugo?
kale.kikor
rank5
rank5
Has thanked: 48 times
Been thanked: 41 time

Post Postao/la kale.kikor »

komjuter ti jebem 3 put sve iz pocetka pisem.
Pozdrav drugari!
Proslo je 10 dana od kada sam transferovao micelijum na novi agar pa evo novosti
Od 14 petrijevih posudica, posle samo 3 dana, u svim je micelijum poceo da se razvija za razliku kada sam agar oplodio sporama sa printa, tad je trebalo 8 dana da se vidi mali pomak
2 posude su kontaminirane i to izlgeda ovako
slika
nadam se da ce slika raditi...
Posle 3 dana se pored micelijuma pojavila i zelena kontaminacija i 7 dana posle toga ni mic ni kontam ne napreduju(valjda se boje jedan drugog :p )
Evo i par primera cistih(za sada) posudica
[img]s://themajka.com/media/images3/1629692024.jpg[/img]
slika
ostale slike nece da se uploaduju jer su "prevelike".. mrzim usrani komp sve je prekomplikovano jebem mamu ko izmisli ovo govno.

ako uporedim transferovani agar sa onim koji sm inokulirao sporama, ovaj novi brze raste i kao da je gusci, iako se razlikuju ponaosob ( neki su prekrili ceo agar a neki su stali kako sam ih zatekao pre 4 dana)
Takodje sam testirao prvi agar koji sam inokulirao sporama.
3 razlicita agra sam ubacio u 3 tegle sa razi
zanimljivo je to da cak posle 3 dana jedna tegla je bila potpuno bela( samo 3 dana aloo)
slika
Dok se sa 2. dve tegle nista ne desava.. kao da je micelijum bio sterilan...
to je ono o cemu si ti harp govorio par postova ranije, samo sto sam ja u mom agru imao puno tih razlicitih delova micelijuma jer je bilo mnogo spora. pa da li je moguce da je preovladao sterilan mic(il kakav vec) u oba agra i to doprinelo da se nista ne desava sa teglama?? nema cak ni kontaminacije posle celih 10 dana,bar je ja ne vidim.
Izvinjavam se na recniku al sam pri kraju.
Odo na vodu, a vama hvala i pozdrav!
Kako su velicanstvena dela Tvoja Gospode, sve si premudroscu stvorio.
kale.kikor
rank5
rank5

nisam ni koprao link od 1. slike koja se bolje i videla od ove uplodovane zivot ti j
kale.kikor
rank5
rank5

pocinjem da sumnjam da cu ikada videti plodonosno telo mojom rukom uzgojeno...
od 3 staklenke samo je ovabela. sa druge dve se nista ne desava
zeznuo sam se sto sam uzeo najvece moguce kutije iz prodavnice,bio sam u fazonu ma ja cu farmu da napravim,kad ono..
nacicu neku malu kutiju pa cu ovu jednu teglu pomesati sa kokosom, da vidimo da li ce ista izrasti.
za dalji napredak agra, koliko sam te shvatio trebalo bi opet transferovati na novi agar? i tako dok rast nebude bio ujednacen i bez kontaminejsna. jel tako?
hvala na silnoj pomoci.
izvini sto smaram ali je ovo jedini sajt gde bi mogao dobiti pomoc
kale.kikor
rank5
rank5

hah hvala na pomoci i na podrsci.
jedina stvar koja me brine je kontaminacija,stoga sve radim sto sterilnije moguce.
Express lonac ide pravo u cistu sobu, a cim ga otvorim, tegle il petrijeve idu pod SAB tako da su sanse minimalne za kontam, al eto ima ih...
pomesacu spawn sa kokosom i verkom za neki dan, ali sobzirom da imam samo jednu teglu spawna, koja bi razmera sa kokosom bila dobra?
kale.kikor
rank5
rank5

wow cudoviste! jel i to psilociba?
long_pipe_magician
rank4
rank4

U zadnjoj turi imao sam par mutacija. U jednom monotubu se pojavilo par albinosa i jedna kojoj se klobuk spofrkao prema van,ali onako pravilno. Nažalost ona je abortirala. Uzeo sam komadic unutrašnjosti klobuka pošto je stručak bio premalen da sam išta čisto mogao uzeti. Možda se primi na agar. Albinosicu sam isto stavio.
U drugom tubu imam jednu zanimljivu mutaciju, ali ne znam jel bi vrijedilo to klonirati. Danas sam ih brao. Ostavio sam "to" da još raste jer mi se ne čini zrelo. Evo slika: https://imgur.com/a/DPRtTGY

Meni ovako izgleda kao da naopačke raste. Primjetite na bazi one "zastore " što budu ispod klobuka.
kale.kikor
rank5
rank5

wow long pipe vidim da si jako uspesan u gajenju pecurki, cestitam.
ja trenutno cekam razvijavnje micelijuma na trecem poredu transferovanom agaru(agru) i ne ide mi bas najbolje
1. put kada sam inokulirao agar sa spore printa, 24/24 agra su uspesno prosla tj bez kontaminacije.
2. tura je od 12 imala 2 kontam, dok 3. tura od 11 petrijevih psuda ima samo 3 bez kontaminacije.
nemam pri sebi kameru ali 3 su pozelenile,jedna je pustila kao neke mehure na povrsini velicine oko 8 mm, bezbojni su ali jako cuno izgledaju kao ispupcenja neka, dok ostali agari po povrsini imaju neke bele fleke.
kao sto vidis sto vise idem dalje, sve je gore i gore i sad stvarno sumljam u mogucnost gajeja pecuraka u kucnim uslovima (najboljim mogucim)
jedno pitanje za tebe:
kako sterilises zrnje,agar i ostalo sto ima dodir sa micelijumom il sporama idt?
i da li bi mi rekao kako ti pravis agar( ceo postupak)
na pocetku je sve bilo kako treba al sad sve ide nizbrdo
kale.kikor
rank5
rank5

hvala na odgovoru, ali sam uradio skoro sve isto,sem nekih malih promena koje i nisu predstavljale problem.
jedna stvar- meni su ove pp5 samo priklopljene i pokrivene folijom da bi se sve uredno sterilisalo 1h na 11 psi - nemaju rupicu na vrhu sa micropore trakom kao sto si opisao.
na drugim mestima nisam naisao da neko ima rupu na poklopcu, cak su i petrijevu oblozivali politejpom da bi skroz dihtovalo.
da li treba rupa ili ne? kapiram da mu u toj fazi treba dosta co2?
uzput... od kako je zahladnelo, na onoj jednoj tegli spawna sa agrom koja je jedina uspela, su se oklonile one vlazne tackice gde je zrno dodirivalo staklo tegle. to me je obradovalo, ali nikako da je substratujem...
hvala na vremenu!
Odgovori