u frižideru se nalaze 4 tegle po 720ml i jedna omanja...
e sad. pitanje za znalce. koliko je myceliju potrebno vode ? tj koliko otprilikle ima vode u jednoj staklenci, ?
ja se malo opet naravno brinem
a pri vrhu staklenke raž mi djeluje kao osušena, smežurana osušena... nemogu je protresti zato što je valjda micelij napravio sastav s tom raži a to mi još uvijek nije ni u interesu. i da neke staklenke izgledaju bolje a neke lošije...
e sad, koji su simptomi nedostatka vode i koliko im je vode zaista potrebno... ???
raž sam pripremio na slj način. u 4 tople vode sam ju isprao, onda sam ju namakao jedno 24 sata, nakon toga sam opet promjenio vodu,,, u novoj vodi sam ju kuhao 10 min, kasnije sam ju kroz cjedilo ocjedio, stavio na krpu, malo višak vode pokupio s krpom. zanimljivo je reći da je tada raž bila sva nabubrena i da kad bi ju stavio pod zube osjetio kako u njoj stvarno ima vode. napravio sam mali test s čajnom žličicom i wc papirom. stavio sam jednu žličicu na papir i ako raž neostavlja jake tragove vlage onda je dobra... takva je i meni bila.
onda su staklenke stajale tjedan dana na sobnoj temperaturi do kad sam stavio spore INSIDE
tek tako me zanima koliko je njoj uopće potrebno vode jel znam npr. da jedan mililitar viška može poremetiti odnos vlage i dovesti do kontaminacije...