Moj pokušaj

Pratite Vaš uzgoj i napredak, ovdje objavite Dnevnik Uzgoja
kontaminacija
rank5
rank5
Has thanked: 1 time
Been thanked: 9 times

Re: moj pokušaj

Post Postao/la kontaminacija »

i tako svako jutro ja se lijepo probudim, operem zobe, operem prozore (oči) i provirim u svoj frižider.
u frižideru se nalaze 4 tegle po 720ml i jedna omanja...

e sad. pitanje za znalce. koliko je myceliju potrebno vode ? tj koliko otprilikle ima vode u jednoj staklenci, ?

ja se malo opet naravno brinem :) jel mi ova moja raž izgleda poprilično lijepo al myc se počeo razvijati i onda je kao malo pauzirao. već je jedno dva dana isti a ja nebi da bude takav :)

a pri vrhu staklenke raž mi djeluje kao osušena, smežurana osušena... nemogu je protresti zato što je valjda micelij napravio sastav s tom raži a to mi još uvijek nije ni u interesu. i da neke staklenke izgledaju bolje a neke lošije...

e sad, koji su simptomi nedostatka vode i koliko im je vode zaista potrebno... ???

raž sam pripremio na slj način. u 4 tople vode sam ju isprao, onda sam ju namakao jedno 24 sata, nakon toga sam opet promjenio vodu,,, u novoj vodi sam ju kuhao 10 min, kasnije sam ju kroz cjedilo ocjedio, stavio na krpu, malo višak vode pokupio s krpom. zanimljivo je reći da je tada raž bila sva nabubrena i da kad bi ju stavio pod zube osjetio kako u njoj stvarno ima vode. napravio sam mali test s čajnom žličicom i wc papirom. stavio sam jednu žličicu na papir i ako raž neostavlja jake tragove vlage onda je dobra... takva je i meni bila.

onda su staklenke stajale tjedan dana na sobnoj temperaturi do kad sam stavio spore INSIDE :)

tek tako me zanima koliko je njoj uopće potrebno vode jel znam npr. da jedan mililitar viška može poremetiti odnos vlage i dovesti do kontaminacije...
Red
Moderator
Moderator
Has thanked: 242 times
Been thanked: 708 times

Post Postao/la Red »

ako si pripremio raž upravo ovako kao sto si opisao, vjeruj mi da je u tegli dovoljno vode tj vlage da bi se micelij normalno razvijao. ti si jos 5 puta vise toga radio, mada je 24 h napakanja sasvim dovoljno.

uvijek se nakon sterilizacije raž malo stisne i izgleda kao da je suha, ali nije...nema brige.

ako je tako kako kazes i nemas viska vode unutar tegle, bar ne vidljive, onda ne vidim nikakvog problema. e sada...ako primjecujes da je micelij stao, provjeri, jel je temperatura zadovoljavajuca i makni foliju sa poklopca ako nisi, i pusti nek je samo vata/flaster, zavisi sta si stavio...

treba to krenut brze, samo da se zalaufa :D

p.s. mene jedino malo brine to što si ti toliko cekao da bi ubacio spore. lako moguce da se u meduvremenu raž sama sa sobom malo sasušila, mada ne vjerujem da je mogla puno pošto su tegle zatvorene...no ipak bi ti savjetovala da takve tegle ili odmah iskoristiš ili barem staviš u frizider ili negdje na hladno da cekaju na spore...
“If you can't understand it without an explanation, you can't understand it with an explanation"
Malbasha
rank6
rank6
Has thanked: 13 times
Been thanked: 16 times

Post Postao/la Malbasha »

hmm, moguce je da sam ja zajeba stvar :D
stiga mi je print prekjucer i tako ja otidjem u prijatelja di smo odlucili to radit, i sve ok napravimo osim sta smo zaboravili jednu sitnicu, a to je da nismo namakali kukuruz 24h prije =)) , nego smo ulili da pokrije kukuruz u tegli, i odma ga isli prokuhat u loncu

oce uspit to bez tog namakanja il? vjerojatno ce falit vode, bili moglo pomoc kad bi ulio sad naknadno destilirane ili prokuhane hladne vode
kontaminacija
rank5
rank5

jaoix :-?

paa ako ste prebacivali print u vodu pa u shpricu pa imate valjda jos dosta vode u šrpicama i sporama za još gro pokušaja.... valjda :D

i kako ste sve to uspjeli napraviti u tako malo vremena.. 24 sata namakanje pa sterilizacija pa hlađenje, pa spore trebaju prenoćiti u šprici da se napuen vodom.... nema tu mjesta za brzopletost i žurenje.... :-*
inače nije kukuruz neki baš za upijanje vode pa mislim da je ipak trebao ostati namočen...

red! mnogo hvala,,, čini se da je ok jel je filter od tyveka a on nepropušta vodu (a sad ni paru nebi trebao propuštati tako da fizički voda nema gdje da ide, tj vlaga :)

eventualno se nađe koja kap kondezirane vode na stjenci staklenke i to na onoj strani gdje je okrenuto prema grijanju (gdje je voda s grijanjem (u stjenkama mog frižidera))

no, još jučer sam natopio malo raži, danas malo prokuhao i sad upravo slušam iza leđa kako mi šišti express lonac... imao sam malih problema što sam uzeo ekstremno velike staklenke a imam malen lončić pa sam ih morao staviti horizontalno u lonac. nadam se da to neće omesti moju sterilizaciju i da će razin vlage ostati nenarušena unutar moje staklenke...
Red
Moderator
Moderator

Post Postao/la Red »

Kod kukuruza nije toliko bitno to namakanje (mada ja to napravim) jer kukuruz ipak ne upija toliko puno koliko raž, tako da mislim da nece biti problema baz namakanja, jer se on dosta napije vode u procesu sterilizacije, ali je bitno izbaciti sav višak vode nakon sterilizacije (ako je ima), jer ako ima vode u teglama a vi ste jos spore ubacili, ne vjerjem da ce ista od toga ispast, ali ako nije bilo nista vode nakon sterlizacije, na dnu, onda ok, nade ima ;)

dobro je ljudi, samo hrabro i strpljivo :D
“If you can't understand it without an explanation, you can't understand it with an explanation"
Malbasha
rank6
rank6

super onda, nakon sterilizacije je bilo mokro al bez vode :)

a brzo smo napravili jerbo prvih 24 sata namakanja opce nismo ni radili
onda sterilizaciju sprica smo napravili uvlacenjem i vracanjem vruce vode, i onda ono zadnje punjenje (sta vi hladite 24h) lijepo u zamrzivac :D za treba im oko 15 min da iz vruce postanu taman negdi na sobnu temperaturu...iako ostavis jos 15 min vanka pa uzmes u ruku da vidis jel jos iti malo vruce da budes siguran
nije to neka kolicina vode pa da se treba hladit 24h, ja mislim da bi se i bez frizidera ohladilo za 1h skroz
al ajde tegle smo hladili normalno 24h bez frizidera, jer ionako smo istovremeno morali cekat da se spore natope 24h...za to nismo mogli nac brži nacin :D
kontaminacija
rank5
rank5

a otkud znaš ? možda ti se ohladilo sve to izvana, staklo se zazmrzlo, pa i možda kukuruz okolo te stjenke. ali u sredini ? možda je ostalo toplo ? nemoš' tom vjerovati :)

temperatura preko 30 ubija spore... a sobna je kolika ? malo manja.
Red
Moderator
Moderator

Post Postao/la Red »

Svatko na svojim greskama uci, tako da sam sigurna ako se nista ne izrodi, da ces drugi put pomalo :D jer i sama sam znala ubrzat neke stvari tako da nije to nista tragedija, ja se samo nadam da je sve to bilo dovoljno hladno da bi spore uzivale :D

javi kako napreduje, obavezno!
Malbasha
rank6
rank6

nene kuruz se hladio 24h istovremeno dok su se spore namakale, sprice smo hladili u frizideru, o tome sam govorio kao maloj kolicini vode. kukuruz je vec pre ekstremno hladit u zamrzivacu :D

ma problem mi je jer radim to u prijatelja a nije bas bilizu, pa se trudim napravit sve odjednom, al ostavio sam malo printa u slucaju faila
svakako cu javit i stavit slike, cim pozelene tegle =))
kontaminacija
rank5
rank5

hamp... jutros se probudio i ovu jednu staklenkicu malu koju imam koja je lijepo pobjelila do pola sam malo protresao nebi li malo ubrzao cijeli proces...

a ove ostale i dalje stoje iste takve kakve su i ostale prije par dana. inače to je strain koji bi trebao extra brzo kolonizirati ali čini se da nešto kod mene nije uredu.

temperatura je konstantnih 27/28 stupnjeva, mrak je stalno itd...
mislim ipak da je problem u izmjeni kisika jel se vlaga kondezira na poklopac koji je od tajveka. pošto on nepropušta vlagu/vodu a kad je namočen nepropušta ni zrak,,, i mislim da tu leži moj problem.

e sad mi pada napamet da smanjim temperaturu u svom frižiderčiću kako bi smanjio tu kondezaciju, pada mi napamet da protresem staklenke da malo raž povuče tu vlagu s tog filtera ili da još malo pričekam....

do koje minimalne temperature bi trebao ići da se myc razvije.

imam još dvije staklenke od po dvije litre svaka koje se spremam oploditi danas/sutra...
Odgovori