da vidim ja taj kejsing

Pratite Vaš uzgoj i napredak, ovdje objavite Dnevnik Uzgoja
dawsongeek
rank8
rank8
Has thanked: 50 times
Been thanked: 110 times

da vidim ja taj kejsing

Post Postao/la dawsongeek »

samo čitajući funkcije casing sloja uopće ne vidim razlog da se ne koristi, služi kao vlažna mikroklima na površini supstrata koja pospješuje formiranje i razvoj pinova, kao zaliha vode gljivama koje sazrijevaju i na kraju krajeva kao zaštita supstrata, a opet dojmovi ekipe o casing sloju ne mogu bit podjeljeniji, da, ne, da, ne treba, da treba, zašto kad ne treba itd. :cheesy: nema druge nego da probam sam i vidim. odlučio sam se za mješviti 75/25 verm/coco casing sloj.

nekih 100 g coco coira sam zalio vrelom vodom tek toliko da se raširi na 300 ml i da na dodir bude suh u zdjelu sam zatim dodao 900ml verma i jedno gram, dva gipsa i sve sam to dobro pomiješao. e sad što se tiče vode stvarno nisam siguran, dodavao sam ju postepeno dok smjesa nije postala onakva kakvu je u većini slučajeva opisuju, a to je da smjesa na blagi stisak šake treba pustit kap vode van. kada sam to postigao strpao sam casing u tegle i u ex. lonac 45 min.

debljina casing sloja je isto predmet sam za sebe jer opet i oni koji se odluče takvom pristupu imaju podijelit čitavu znanost o debljini casinga, a ja sam se odlučio za cca 7 mm i odlučio sam žrtvovat 5% površine kejsing sloja da mi služi kao indikacijske zone kolonizacije jer priča se po kvartu da samo donji dio kejsinga treba biti koloniziran micelijem, a nikako onaj bliže površini jer onda ne može obavljat sve one gore navedene, prekrasne funkcije! dolje je slika

slika

strain je mckennai, a što se tiče supstrata priča je uvijek ista, zrnje, kokos, kava, casing sloj me nije nikada posebno privlačio jer nije jedan od potrebnih koraka da bi uzgojio gljive već je samo još jedan korak što ne zvuči uopće primamljivo :bigsmilee: sad ćemo da vidimo :thumbsup:
I VODA JE OTROV U PREVELIKOJ DOZI ... BUDI UMJEREN !
Homunculus
rank4
rank4
Has thanked: 46 times
Been thanked: 38 times

Re: da vidim ja taj kejsing

Post Postao/la Homunculus »

Pa super, samo napred, eksperimentiši :thumbsup: ...mada kažu da je najbolji kejsing tzv. 50/50+. Ovo 50/50 je verm i treset a ovo + je opciono dodavanje gipsa i kalcijum karbonata ili kreča (sa kojim treba biti oprezniji pošto može da digne Ph jako visoko) kako bi se postigla odgovarajuća Ph vrednost kejsinga. Kokosov treset nije preporučljiv pošto je hranljiv za gljive a kejsing sloj treba da bude ne-hranljiv. I da, nikako sterilizacija kejsinga, mnogo je bolja pasterizacija od sat-sat i po na temperaturi 60-70 stepeni...
“Stop consuming images and start producing them.”
Terence McKenna
HypnoToad
Moderator
Moderator
Has thanked: 532 times
Been thanked: 1211 times

Post Postao/la HypnoToad »

Hvala ti na citiranju šrumerija, od riječi do riječi. Ovo što si ti naveo je tamo postalo dogma papagajskim ponavljanjem izjava jednog tipa s određenom dozom autoriteta, onaj što je napravio let's grow mushrooms video.
E sad, da li je točna ili ne, o tome bi se dalo besciljno raspravljat koliko god hoćeš. Definitivno u njegovom iskustvu, za njegove uvjete i način rada sigurno jest.
Ali najbolje bi bilo kada bi ljudi eksperimentirali s vlastitim metodama i pronašli ono što funkcionira za njih, a ne slušali dogmatska blebetanja jednog tipa, tu uključujem i sebe.
Uglavnom, dosta sam radio (ustvari pokušavao raditi) s tresetom, i za gljive, i kaktuse i sijanje raznih biljaka i mogu reći da mi se taj materijal pokazao toliko užasnim da to ne mogu opisati. Kao prvo, njegov prirodni pH je oko 3-4, tako da je korištenje gašenog vapna OBAVEZNO kako bi se neutralizirao. Ono još gore, u suhom stanju ima hidrofobna svojstva, tako da ako se ne namoči vrućom vodom uopće ne upija vodu, ostane lokvica na površini satima. Dalje, dok on nije počeo govoriti da coco coir ne valja, svi su ga vrlo uspješno koristili. I pasterizacija kejsinga ima smisla samo s nečim što ima korisne mikroorganizme u sebi, coco coir i treset iz vreće ne spadaju u to...
Uostalom, u svim tim metodama su razlike u prinosima vrlo malene, i ako nisi nekakva dilerčuga koja pumpa po 20 boxova gljiva mjesečno kao što ih je većina na šrumeriju, onda ti dva grama gore dole po teglici neće puno značiti.
“Side? I am on nobody's side, because nobody is on my side, little orc.”
dawsongeek
rank8
rank8

kao što rekoh, podjeljeni dojmovi :bigsmilee: zanima me što će se dogoditi sa istim supstratom, sa istom količinom zrnja, kokosa i kave samo bez kejsinga i sa njim, a mogu ti reć da u zadnje vrijeme se ne mogu tako puno informirati o svemu samo na majci, a pogotovo o kejsingu! ali mislim u smislu da nema svježih updateva na dnevnicima o takvim stvarima, a pošto je forumu namjera informirati, a ne kako postati "dilerčuga" objavio sam ovaj dnevnik čisto u svrhu informiranja. u pravu si citirao sam šrumeri ali isto tako nešto mi zvoni da si ti napisao isto ili slično ili Red, siguran sam ;) ako si u mogućnosti objavit neki dnevnik, update o svemu zato jer je puno neisfiltriranih, zastarjelih i svakakvih informacija bio bih ti jako zahvalan, a vjerujem i više nas
HypnoToad
Moderator
Moderator
Has thanked: 532 times
Been thanked: 1211 times

Post Postao/la HypnoToad »

Nisam mislio da si ti citirao šrumeri, nego Humunculus. I samo sam htio izraziti svoje osobno nezadovoljstvo tresetom u bilo kojoj primjeni. ;)
Tvoj dnevnik u potpunosti odobravam i podržavam! :D :thumbsup:
“Side? I am on nobody's side, because nobody is on my side, little orc.”
Homunculus
rank4
rank4
Has thanked: 46 times
Been thanked: 38 times

Post Postao/la Homunculus »

Na mene je Hypno mislio kada je rekao za citiranje šrumerija, lično nisam koristio kejsing pa mogu da prenesem jedino ono što sam čuo...upravo zato sam i rekao "kažu da je kejsing 50/50+ najbolji"...u svakom slučaju je dobro čuti i drugo mišljenje, hvala Hypno...ja sam se baš pitao šta će tim silnim likovima sa šrumerija tolike gljive i šta rade sa njima (baš sam naivan)...dawsongeek javi rezultate eksperimenta, da li je bolje sa kejsingom ili bez njega, pratim :thumbsup: .
Zadnja izmjena: Homunculus, dana/u 06.03.2015, 08:40, ukupno mijenjano 1 put.
“Stop consuming images and start producing them.”
Terence McKenna
dawsongeek
rank8
rank8

e jbg sad sam i ja prizno da sam citirao :D ali samo ovaj teorijski dio ... mislim da dodatak coira u verm pospješuje bržu kolonizaciju kejsinga, a brža kolonizacija kejsinga znači da će ići brže u fruting i da neće izgubit previše vode dok dođe u taj stadij ... ćemo da vidimo :thumbsup:
Beyond Le Fov
rank14
rank14
Has thanked: 425 times
Been thanked: 1459 times

Post Postao/la Beyond Le Fov »

moj poznanik kaže da si ljudi bespotrebno kompliciraju život. kaže da je taj kejsing sloj vermikulita ili nečega što bi trebalo održavat mikroklimu apsolutno bespotreban i da ništa ne doprinosi boljim rezultatima prinosa (a isprobao je s njim i bez), bar što se tiće kubensisa. A coco coir je zlato, jako dobar spremnik vode, jeftin, hranjiv, dobro se odupire kontaminacijama i micelij ga lako kolonizira.

Sve sterilizira, ne pasterizira i uvijek ispadne odlično. ne dodaje nikakva dodatna hranjiva (kao npr. kavu jer se samo sve brže kontaminira) ili neke druge stvari, samo zrnje i kokos, to izmješa kad je zrnje kolonizirano, malo poravna i bok. Mikroklima se održava sama veoma dobro, uvijek je kondenzirana vlaga uz stijenke, a zrak cirkulira pumpica. pinovi kad krenu krenu masivno da nemože nešt bolje očekivat jer gljive uvijek izrastu jedna do druge, a prinos isto nemože očekivat bolji jer evo kaže sa 6 teglica zrnja ječma i riže sa toliko kokosa u prvom flushu dalo 100g suhoga i sad još masovno pina. pa kud bolje?

vode u kokosu za prvi flush ima sasvim dovoljno računajući i to što se ispusti u zrak za mikroklimu, nakon berbe samo dolije đezlicu vode, supstrat to veoma brzo upije i spreman je za nove pohode.
dawsongeek
rank8
rank8

ma ja mislim da sve dok radimo sa multispore špricama da uopće nismo u poziciji išta očekivati! zadnji put sam imao isti omjer tegli (zrnja), kokosa, kave i spore iz iste šprice kao i ovaj supstrat, kažem jedina je razlika u tom kejsingu koji sam sad složio pa ću imat priliku vidjet da li uopće ima ikakve razlike. isti princip je bio i kod mene, zrnje i kokos i na kraju završni sloj kokosa i gljive su svaki put izrasle to uopće nije upitno ali supstrati mi se "napate" previše tokom kolonizacije, em gube vodu em treba im stoljeće za prvi fluš i u tom stoljeću se može dogodit svašta. siguran sam da talog od kave pospješuje kontaminacije ali on mi nikada nije predstavljao problem kada se supstrat brzo kolonizira i stavi na pinanje, tad je sve super ali kada mu treba duže vremena onda te nutritivne (negativne) strane kave dolaze do izražaja. zadnji put mckennai strain je istom omjeru zrnja i koksa dao nekih 35-40g suhog, a sad s kejsing slojem bumo vidli kaj će se dogodit.
dawsongeek
rank8
rank8

nisam očekivao da će se mic ovako brzo razviti. plan mi je bio da se površina casing sloja ne kolonizira ali brzi mckennai je imao svoje planove. da li je sad moguće na ovaj kolonizirani casin sloj prekriti još jednim tankim, dal to ima smisla?

slika
Odgovori