Kratka pomoc pre prvog grow-a

Informacije o gljivama, uzgoju, metodama, nabavi materijala...
Papaaja
rank2
rank2

Re: Kratka pomoc pre prvog grow-a

Post Postao/la Papaaja »

Najvise me naravno brine kontaminacija. Oduvek sam mrzeo plesan, kad vidim hleb ili nesto drugo sto se ubudjalo, uplesnivilo, nema sanse da mogu to dirati... Samo pobegnem iz sobe.. To mi je uvek bila jedna od najvecih grozota.. Al dobro, sad cu izdržati zbog gljivica naših :D
Problem je u tome što u špajzu (ostavi), koji je na mojoj zastakljenoj terasi (terasa kojoj su naknadno dotati prozori i zidovi), ima deo zida koji je zbog mokrog spoljnog zida (kiše) bio ili još jeste plesniv. Pre je to smrdelo, al smo onda počeli držati otvorena vrata špajza da bi strujao svež vazduh i da bi se smanjila vlaga. Sada se više ništa ne oseti, ali ima trag na zidu gde se vidi da je bila plesan. U tom špajzu su brojni pekmezi i marmelade, koje nisu pokvarene. Hoće li ova situacija predstavljati problem?
Ja svakako neću držati tegle u špajzu ali me brine da li su se te spore od onda toliko prosirile po stanu, da više ne mogu ništa da uradim..
The Sun Is Shining The Weather Is Sweet
freespirit
rank3
rank3
Has thanked: 11 times
Been thanked: 1 time

Post Postao/la freespirit »

Ma kakvi druze, nisu se toliko prosirile! Barem mi ne zvuci kao da je ta plesan neka mutirana iz apokalipticnog naucno-fantasticnog filma koja se nezaustavljivo siri i prozdire sve sto je dobro i zdravo... Vise mi zvuci kao neka nasa domaca kojoj prija ustajao vazduh a ubija je promaja i redovno vetrenje(inace kljuc sprecavanja i ubijanja vecine bolesti, gljiva i sl. na biljkama nije prskanje kojekakvim otrovima nego samo prosto dobro provetravanje... Imam plastenik, pa otud znam, jer trudim se da moji proizvodi budu zdravi pre svega... Pitam se da li bi ljudi ista jeli kada bi znali cime sve prskaju povrce i voce sa pijace)!
Papaaja
rank2
rank2

Post Postao/la Papaaja »

Hvala ti, hteo sam samo da budem siguran, verovatno preterujem, al samo ocu da uspe :D
HypnoToad
Moderator
Moderator
Has thanked: 532 times
Been thanked: 1211 times

Post Postao/la HypnoToad »

Tu ti se gotovo sigurno radi o plijesni Stachybotrys chartarum. Freespirit ti je sve dobro rekao, jedino trebaš paziti prilikom izrade šprica da je prostor u kojem radiš potpuno čist, da nije blizu špajze i da ne ulaziš tamo niti neko vrijeme držiš otvorena vrata koja vode do tamo.
“Side? I am on nobody's side, because nobody is on my side, little orc.”
Papaaja
rank2
rank2

Post Postao/la Papaaja »

Vazi, hvala.. Meni je onda logicno da je najbolje da tegle drzim na sredini sobe na stocicu na nekoj promaji jer time se resavam ustajalog vazduha a temperatura je kako treba u celom stanu, varira od 25 do 23, zar ne?
dr.manijak
rank14
rank14
Has thanked: 101 time
Been thanked: 232 times

Post Postao/la dr.manijak »

Da.
Zasto da ne
Da li biste radije bili zabrinuti genije ili vesela budala?
Odgovori