tako sam svake godine zakopavao po dvoru komade, držao u posudama komade s novim čipsom, ponovo zakopavao to u dvor sve dok nisam osto bez mjesta dobrih u dvoru, a i dvor je rodio samo na jednom mjestu od svih i to gdje je najveća trava, a odma i vlaga....tako sam odlučio nakon svih godina ove ipak odraditi promjenu, iskopao sam najkoloniziranije komade dvora, dodao čips višegodišnji iz dvora površinski, humus i ilovača na dvo posuda, humus gore tanko, posijao oivadu nekake 4 vrste trave s djetelinom...znao sam i ranije da mi je vlaga problem, mic je neke komade drveta pojeo do razine da skoro nema drveta u tom obliku, samo micelij i ko stiropor malo otpora ima kad lomim...
sve je na kraju još zasipano prašinom iz kese s gljivama, pokislo 3 puta dobro, livada kreće....pregledo sam za 5 dana malo šta se dole odvija, kao što se vidi, dole je utrka, izlomio sam micelij s poda dvorišta na milijarde komada, to je sad j posudama 100 milijardi starterskih točaka, prava trka najbržeg da izbije gore i da dolje konsolidira redove za porod...ukoliko zatreba, kad zahladi ako trava neodrži vlagu danju, pokriću najlonom sve po danu....planiram baš kosilicom kosit gljive samohodnom
takodjer mogu potvrditi da sam sve selio jedan dan nakon kiše, i jedan ljepi dan, ovaj prvi nakon kiše je mirišalo na serbike pol ulice kad sam počeo kopat, a na sunčan dan nikaki miris nepostoji, tako da je mokar dan i u prirodi dobar za determinaciju i skupljanje micelija, suh i sunčan baš ne...., sto se tiće skupljanja micelija dok nema gljiva...jer vi nekada dodjete na mjesto di ste lani brali i nema ih, pa možete otkopati tlo da vidite stanje dole, i onda ili nadjete mic pred frutanje, ili gljive skoro zakopane isppd, ili stari mic bez drveta koji nema iz čega roditi
ugl moj magisterij iz serbice je sad na jednom mjestu i u jednom trenutku, nadam se da će sve bit kako treba pa da ćemo skupa ispratiti ovaj outdoor experiment, i srušiti ili potvrditi moje brije...
moram nadodati da su miševi, krtice, puževi, kojekaki kukci stonige i čudaci, sve ljubitelji serbica micelija, to je spektar života ispod bio....gliste posebno, mislim da su svi oni uvelike starteri novih micelija dok jedu sporiran supstrat i kenjaju unaokolo....ajmo na album, ispratit ću ovo svako malo fotkama i iskopom da se vidi stanje, do frutanja imamo oko 20 dana možda ako zahladk koja noć pravo
https://postimg.cc/gallery/8MZQnqr