To je problem, da.
Ima dosta drugih jako sličnih vrsta, azurescens najljepše izgleda.
Ali me zanima, da li imaš neki konkretni plan za uzgoj ove gljive, ili si samo vidio da je najjača pa želiš pokušat istom metodom kao P. cubensis?
“Side? I am on nobody's side, because nobody is on my side, little orc.”
Baci oko na ovu stranicu ako se zblja mislis upsutati u uzgoj i potragu iste, The Azurescens Society a mozda ti netko od tamo moze pomoci pa ih kontaktiraj.
Nije bitno to sto su jace od cubensisa. Stvar je u tome da one jedine mogu uspijeti u nasem podneblju vani.
Vec sam pogledao na The Azurescens Society.
Nisu jedine koje mogu uspijet kod nas. Čak su ustvari jedine od ovih is sekcije Cyanescens koje bi imale problema kod nas, pre toplo im je, ovisi kolko si južno.
Psilocybe cyanesces, P. cyanofriscosa, P. azurescens, P. subaeruginosa su neke od vrsta koje rastu na otpatcima drva i daju plodove u kasnu jesen i tijekom zime.
P. ovoideocystidiata, P. subaeruginascens, P. caerulipes također rastu na drvu, ali daju plodove u kasno proljeće, od travnja do lipnja otprilike.
Semilanceata i peliculosa rastu na travnjacima u kasnu jesen. Njihova kultivacija je dosta teška.
Panaeolus subbalteatus će rast cijele godine dok je vlažno, na konjskom izmetu ili pognojenim travnjacima.
Naravno nisu to sve vrste koje se mogu lako uzgojit vani, ovo su samo neke poznatije.
Kako misliš zapušteno sklonište? Šta bi bile u zatvorenom ili?
Recimo ja bi stavio dvije vrste, jednu ljetnu, jednu zimsku.
Od zimskih su dobre sve, cyanescens nekako ima reputaciju kao najbolja po svemu, i po parametrima, jačini, veličini i td. Samo bit će strašno teško nabavit spore, prošla im je sezona i teško da će ih netko dat FSREu. Subaeruginosa sada počinje, možda ih neki Australac pošalje spore ringu. Prati situaciju.
Od ljetnih je ovoideocystidiata najzanimljivija, al opet, print nabavit je gotovo nemoguće ako neznaš ljude koji ju beru.
Tako da je možda najbolji izbor Panaeolus subbalteatus, velike su šanse da već rastu negdje u tvojoj blizini, tako da traži, uzmi spore i proširi gdje god želiš!
Nebi bile u zatvorenom ali bi bile ispod zemlje. Hladnije je i vlaznije i tezak je pristup onome tko nezna
Hvala na savjetima. Toplija vremena su ispred nas.