Last minute pitanja

Informacije o gljivama, uzgoju, metodama, nabavi materijala...
popularni

Re: Last minute pitanja

Post Postao/la popularni »

da..radim sa teglama od 720 ml, i nekako mi izgleda bolje staviti više raži jer ću tada imati više koloniziranog substrata..zar ne?

a to u vezi kuhanja, nakon što je namočena, pročitao sam na shroomeryu od nekoga da zakipim vodu, ubacim raž i kuham 1 h..pa mi je malo to nerealno izgledalo, ali ne znam.. ja ću po tvome.. ;)

"ja sve radim otprilike, ubaci raž u lonac, baci žlicu-dvije kave, šaku gipsa i prelij s vrućom vodom. Uopće nije važno koliko, neki ne stave ništa, a previše neće štetit." - ovaj dio mi nije baš najjasniji..
to radiš kada tek stavljaš raž namakati??? nije mi jasno zbog gipsa.. jer sam ovdje pročitao post da nakon što raž osušim pospem gipsom i onda sve to u tegle u ekspres lonac..
HypnoToad
Moderator
Moderator
Has thanked: 532 times
Been thanked: 1211 times

Post Postao/la HypnoToad »

Ja gips stavim u vodu u kojoj se moči. Neki pospu nakon što se ocijedi, ja tako ne radim pa ti nemogu ništa o tome reć.
Ako je staklenka pre puna nećeš je moć trest i kasnije će ti to stvarat razne probleme. Ja sam iz svojih pogrešaka naučio da je puno bolje napravit više tura s manje zrnja u svakoj staklenki nego ih pretrpavat. Ali razumijem te potpuno, i ja ih skoro uvijek pretrpam jer želim malo više inokulanta, pa kad dođe vrijeme da odvojim zrna popizdim, a kad mi je 3/4 puna, samo je par puta protresem i svako zrno je odvojeno.
“Side? I am on nobody's side, because nobody is on my side, little orc.”
popularni

ok..hvala puno na savjetima..
i zašto je tako bitno da se odvoje zrna nakon potpune kolonizacije?
HypnoToad
Moderator
Moderator

Kako ćeš ih izvadit iz tegle? Ako ih ideš lomit sa žlicom il nečim znatno povećavaš šanse za kontaminaciju. Još ajde to može bit okej za vas koji uzgajate cubensis sa vlažnim slojem na vrhu, ali meni je svako zrno inokulacijska točka kasnije u vreći s piljevinom, i potpuno je obavezno da sva zrna budu odvojena. Čak i ako ti netreba to, puno je jednostavnije samo protrest i istrest teglu.
Uz to, u određenom stadiju kolonizacije dobro je protrest teglu da bi se cijeli proces ubrzao, to je nemoguće ako je puna do vrha.
popularni

hvala na razmišljanjima.. :)
evo ja sam prošli puta vadio sa steriliziranim rukavicama, jer ih nikako nisam mogao protresti.. a nije zbog prepunjenosti jer mi u svakoj ostane 3 prsta prazno, a čak sam imao 2 naponjene do pola..i nikako..
jedino da sam luđački tresao, a to me nekako bilo strah.. :D
HypnoToad
Moderator
Moderator

Pa i moraš trest luđački! :D
Čak prvo moraš o nešto lupiti da se blok micelija raspukne, kasnije ide s trešnjom. Najbolje je lupati o loptu, kotač od bicikle, nešto takvo uglavnom, ja koristim svoju lijevu podlakticu.
popularni

hehehe..znači to je to.. odlično!!

pozzzzz
jtrax
rank5
rank5
Has thanked: 3 times
Been thanked: 6 times

Post Postao/la jtrax »

zavrsio sam jucer dio sa prokuhavanjem i sterilizacijom staklenka. sad je u stadiju hlađenja... jedno me zanima..odlazim na kratki put pa jeli problem ako to stoji i hladi se dan duže? sve je prilicno suho i svaka raz je za sebe...
kontaminacija
rank5
rank5
Has thanked: 1 time
Been thanked: 9 times

Post Postao/la kontaminacija »

jtrax, bubni ih u frižider i nemoj mocat foliju s njih
jtrax
rank5
rank5
Has thanked: 3 times