media/uploads/f4a5ced7a4ceeecb2654f4947 ... 5a8e41.jpg
media/uploads/c88064d379744f9e3272aa5e6 ... 3db6af.jpg
Pozdrav svima !
Izvinjavam se ako negdje postoji vec nesto na ovu temu, ali hitno bi mi trebalo misljenje i savjet kako dalje.
Relativno sam nov u uzgoju gljiva i trebala bi mi pomoć iskusnijih uzgajivača.
Uzgoj sam započeo iz spora koje sam prebacio na agar. Nakon uspješnog razvoja micelija, prebacio sam ga na zrno (grain spawn), gdje je također sve prošlo bez problema.
Dana 9. septembra prebacio sam potpuno kolonizirani grain spawn u CVG supstrat, koji sam pripremio prema receptu pronađenom na internetu, i sve smjestio u monotub.
Micelij je kolonizirao supstrat za otprilike 5 dana, nakon čega sam uveo izmjenu svježeg zraka (FAE) i lagano orošavanje (fine misting).
Sve je izgledalo dobro, a miris je bio normalan, karakterističan za gljive.
Međutim, umjesto pojave pinova, na površini se počeo stvarati vrlo debeo sloj micelija, otprilike 1–2 cm. Tokom naredne dvije sedmice taj sloj je postepeno poprimao smeđu boju.
Istražujući problem, naišao sam na pojam overlay i posumnjao da se upravo to dešava. Zbog toga sam viljuškom uklonio zadebljali površinski sloj micelija.
Nažalost, nakon toga se ponovila ista situacija. Formirao se novi debeli sloj micelija koji je s vremenom ponovo postao smeđ.
Danas, 10. oktobra, prošao je 31 dan od prebacivanja graina u CVG, a još se nije pojavio nijedan pin niti bilo kakav znak plodonošenja.
Zanima me šta bi mogao biti uzrok ovakvog ponašanja micelija. Da li je moguće da su problem vlažnost, izmjena zraka, uslovi na površini supstrata ili nešto drugo? Također, nisam siguran da li se zaista radi o overlayu.
Da li je neko imao slično iskustvo i postoji li mogućnost da ovaj supstrat ipak počne plodonositi?
Svaki savjet bi mi mnogo značio.
Hvala unaprijed!
Hitno- Moze li pomoc
- storm.raver
- rank12

- Has thanked: 104 times
- Been thanked: 377 times
Re: Hitno- Moze li pomoc
a brate imas li oci ne vidis li da je ovo suvo, poceo ti se savijati supstrat. uzmi natopi to u cistu malo ladniju vodu 24h, i dobro ocedi
imas overlay takodje. ako je i dalje cvrsto posle natapanja, sterilnijom kasikom izgrebi taj gornji deo da normalan micelijum bude na povrsini
kada to uradis, malo regulisi uslove. moras imati razmenu vazduha, ali mistuj, prskaj, povrsinski sloj i vazduh moraju biti vlazni
i prekrsti se, jer ovo je sad recovery, mozda uspes a mozda i popijes kontaminaciju
imas overlay takodje. ako je i dalje cvrsto posle natapanja, sterilnijom kasikom izgrebi taj gornji deo da normalan micelijum bude na povrsini
kada to uradis, malo regulisi uslove. moras imati razmenu vazduha, ali mistuj, prskaj, povrsinski sloj i vazduh moraju biti vlazni
i prekrsti se, jer ovo je sad recovery, mozda uspes a mozda i popijes kontaminaciju