Pitanje za spore na agaru
Pitanje za spore na agaru
Pozdrav ljudi krenuo sam sa sporama na agaru i poceo mi je rasti micelijum .Taman sam hteo da ga stabim u grain kad sam saznao da to mozda uopste ne rodi nista zato sto postoje monokariotski i dikariotski micelijumi sto znaci da moram nekako izolovati micelijum iz dve pojedinacne spore tako sto cu napraviti spore suringe pa raditi transfere iz svakog malog rasta micelijuma koje na agaru krene sa raznih mesta.Zstim bih trebao uzeti takva dva transfera i staviti ih na novi agar takk da su odvojeni par centimetara i onda ako se lepo spoje isprepletano onda iz tog spoja opet uzeti tranfer i tek onda imam taj plodni dikariotski micelijum.Kakva komplikacija ...Da li je moguce da to mora tako gledam na internetu ljudi samo uzmu prvi micelijum sto dobiju zveknu ga u grain i uzivaju a ja sad sto vise istrazujem sve vise mi se cini da su mi sanse sve manje za uspeh ako takk budem radio.Strucnjaci mi kazu da imam monokariotski micelijum i da mi sigurno nece roditi pocurke.Ima li neko da mi malo olaksa i da neki savet sta da radim.
Re: Pitanje za spore na agaru
Ma jok, samo transferaj par puta bez tih komplikacija. Kad vidiš da micelij izgleda "čisto" tj. lijepo i guess, onda ga staviš u grain pa onda u supstrat.
Pogledaj prirodu, kolko gljiva raste na najgorim uvjetima. Ima yt kanal PhillyGoldenTeacher, Fungaia, 90SecondsMycology... Dobri su za startere i objasne lijepo. Samo lagano i smireno, nemoj overthinkat
Pogledaj prirodu, kolko gljiva raste na najgorim uvjetima. Ima yt kanal PhillyGoldenTeacher, Fungaia, 90SecondsMycology... Dobri su za startere i objasne lijepo. Samo lagano i smireno, nemoj overthinkat