huana.meri je napisao/la: 31.08.2025, 18:56
serbike rastu kod nas na balkanu jako, europa isto doata je ima, da mogu da rastu u podrumu na 10, 14 celzija u kaci, ili u dcoru u kaci, posudi pod nebom kad je kišno, pokrivene kad je suša najlonom, samo imitiraš kako su bile di ih nadješ, nema nikakih šprica, agara, ali moraš nać vani serbike i njen micelij ispod ili da ti neko ustupi...jesi ti neki dan pitao za indoor?
svi koji pate patnju s indoorom i đuri im se jako nekud, imaju sad mjesec dana, malo manje da se uče, internet je prepun o njima sada i o woodloversima infa, postoje grupe facebook, onaj neki inatural ili kako se već zove o wild vrstama, mnogo foruma, samo treba ustrajati na ključnim riječima i researchu...
fora sa outdoorom je da kad nadješ patch da ga ostaviš skoro do božića da se izrodi za tebe, pred božić ga iskopaš i obereš i odneseš doma supstrat i dopuniš za nagodinu, postepeno samo širiš kako ti paše, ideš paralelno i u outdoor lov svake zime
Nisam pitao ja juce sam video ovaj forum hvala na odgovorima
Jos jedno pitanje da li za serbicu moraju biti planiski uslovi na nadmorsk visinima ili moze i u ravnicama da se nadju natavno da ispunjavaju uslove kao borova suma pored potoka itd
Nazaslost nema koga da mi ustupi a u mom gradu ljudi koji koriste odredjenje supstance nisu nikad ni videli psilocibinske pecurke navikli samo na hemiju......
serbike rastu konkretno po mojim saznanjima najvise i najbolje u poluplaninskoj i planinskoj klimi, ali, ima je i u brdskoj oko Gline kod mene, sto je potvrdjeno mislim ovdje ili na grupi psilocybe serbica na fejsari, tebi je bitno da ju nadjes ili da ti neko ustupi komad micelija, a moje misljenje je da ces brze uspjeti u poluplaninskoj zoni, planinskoj, jela, bukva...
inace doma kad im stvoris klimu rastu i na -300 m podmorske visine, nema veze sama visina kolko ona utjece na vlagu dugorocno i nema tamo suse kao dole kod nas, zato je mislim tamo cesca i trajna kao svake sezone, dok dole susnu sezonu moze preskocit vani negdje u bukovoj sumi npr moslavacka, bilogora ili sl...papuk rodi isto zavisno od kise, jer je mali i nedrzi klimu kao velebit, tara i sl...
Napred je natrag a natrag je napred, pazi kamo ti ideš
huana.meri je napisao/la: 31.08.2025, 20:06
serbike rastu konkretno po mojim saznanjima najvise i najbolje u poluplaninskoj i planinskoj klimi, ali, ima je i u brdskoj oko Gline kod mene, sto je potvrdjeno mislim ovdje ili na grupi psilocybe serbica na fejsari, tebi je bitno da ju nadjes ili da ti neko ustupi komad micelija, a moje misljenje je da ces brze uspjeti u poluplaninskoj zoni, planinskoj, jela, bukva...
inace doma kad im stvoris klimu rastu i na -300 m podmorske visine, nema veze sama visina kolko ona utjece na vlagu dugorocno i nema tamo suse kao dole kod nas, zato je mislim tamo cesca i trajna kao svake sezone, dok dole susnu sezonu moze preskocit vani negdje u bukovoj sumi npr moslavacka, bilogora ili sl...papuk rodi isto zavisno od kise, jer je mali i nedrzi klimu kao velebit, tara i sl...
Vazi probacu onda da ih trazim po zlatiboru,hvala na odgovoru
Deco narkomani i veterani ovog sporta, ova godina je bila kisovita, ne racunajuci tradicionalno suv jul i avgust, a jesen je pocela zestoko, sa prelepim kisama i zahladjenjem. Iz mog iskustva glavna sezona gljiva je 15 sept - 15 nov, dok je peak sezone gljiva oktobar mesec. Tacno znam da ce ove godine biti gljiva za izvoz, serbike ce biti na tone. Nemojte cekati novembar, sada je prilika. Nisam bio na terenu, ali moram da hypujem, da potpalim ekipu. U zdravlje svima, srecan lov, i aj da vidim neke vase slike, voleo bih da oni koje je nisu nasli, nadju sad...
Pozdrav, pocetnik sam u hobiju i trebalo bi mi par saveta od iskusnijih kolega. Tragam za p.serbicom u Beogradu/ Kosutnjaku medjutim dosao sam do informacija da se p.serbica prvenstveno nalazi u planinskim predelima. Koja su vasa iskustva, da li nastaviti potragu u blizini Beograda ili se uputiti u planinu. HVALA !
ni sekunde u gradu netrayi, samo planina, od 300 na vise m nadmorske i gdje je kise bilo puno, ima bukve, jele, reye se drvo masovno, stovarista planinska, putevi sumarski ya odvoy niy planinu, granice parkova prirode i naionalni, tara, fruska gora, i slicni predjeli....samo se dryi bukve i jele i mokrog predjela sikara gdje se nekad drvo lageriralo, ili se jos lagerira, neke sikare su ciste i cine se kao sikare a yapravo su pune drveta ispod zemlje i pune su serbica....takodjer bryaci planinski i potoci...sretno
Napred je natrag a natrag je napred, pazi kamo ti ideš
Lzr007 je napisao/la: 06.10.2025, 21:15
Pozdrav, pocetnik sam u hobiju i trebalo bi mi par saveta od iskusnijih kolega. Tragam za p.serbicom u Beogradu/ Kosutnjaku medjutim dosao sam do informacija da se p.serbica prvenstveno nalazi u planinskim predelima. Koja su vasa iskustva, da li nastaviti potragu u blizini Beograda ili se uputiti u planinu. HVALA !
Tražio sam je na Avali, 2023. godine. Nisam je našao, ali uslovi su dobri na mestima za nju. Zapravo, tamo sam našao sve gljive koje inače nalazim pored serbice na drugim terenima. Preko 400m je sve bukva na Avali.
Mogla bi biti i na Kosmaju, i tamo sam video dobre terene, a oko Aranđelovca je serbika potvrđena.
Košutnjak, Zvezdarsku šumu, Miljakovac i pičke materine zaobiđi.
Tražio sam je na Avali, 2023. godine. Nisam je našao, ali uslovi su dobri na mestima za nju. Zapravo, tamo sam našao sve gljive koje inače nalazim pored serbice na drugim terenima. Preko 400m je sve bukva na Avali.
Mogla bi biti i na Kosmaju, i tamo sam video dobre terene, a oko Aranđelovca je serbika potvrđena.
Pozdrav,da li još neke glive sem serbice rastu kod nas u planinskim predelima ne mogu konkretno da nadjem za Taru,Zlatibor,Goč
Pozdrav,da li još neke glive sem serbice rastu kod nas u planinskim predelima ne mogu konkretno da nadjem za Taru,Zlatibor,Goč
Raste psilocybe semilanceata na visokim planinskim pašnjacima, raste psilocybe medullosa u planinskim smrekinim šumama. Medulozu nisam našao uprkos višegodišnjoj potrazi, verovatno bih je našao do sad ali život se isprečio, ali čuo sam da je pronađena prošle godine. Imaš još panaeolus cintulus u polu planinskim uslovima ali već je hladno za njega. Zlatibor uglavnom treba zaobići za aktivne vrste. Ima sad još nekih vrsta koje sadrže psilocibin ali koje ti realno nisu bitne osim ako nećeš da uđeš u ovu priču ozbiljnije. Takođe, vidi sajt inaturalist, tu imaš sve vrste i lokacije gde je šta nađeno.
Raste psilocybe semilanceata na visokim planinskim pašnjacima, raste psilocybe medullosa u planinskim smrekinim šumama. Medulozu nisam našao uprkos višegodišnjoj potrazi, verovatno bih je našao do sad ali život se isprečio, ali čuo sam da je pronađena prošle godine. Imaš još panaeolus cintulus u polu planinskim uslovima ali već je hladno za njega. Zlatibor uglavnom treba zaobići za aktivne vrste. Ima sad još nekih vrsta koje sadrže psilocibin ali koje ti realno nisu bitne osim ako nećeš da uđeš u ovu priču ozbiljnije. Takođe, vidi sajt inaturalist, tu imaš sve vrste i lokacije gde je šta nađeno.
Hvala na odgovoru
Još jedno pitanje,da li i trenutno moze da se nadje serbica primer na tari jer je vreme tamo oko 1 do 5 stepeni ili mora da se čeka novembar ne znam da li igra ulogu odredjeni mesec ili samo pogodno vreme oko nule i kisno isto tako da li za repodrukciju kod kuće je potrebno da se naprave takvi vremenski uslovi.
Da li bi je trebalo držati u frižideru tokom širenja spora i kasnije samog prebacivanja i rasta na 0 stepeni