[font=Arial]Pozdrav svima. Uzgajam več 5 godina ali više classicu Golden teacher, McKennai, uspeo sam i enigmu, B+ tako da imam nekoliko izkustva ali nikako da mi uspije Panaeolus cyanescens Copelandia. Kupio sam grow kit uvek uspije. Zanima me kakvu pripremu dajete za Liquid culture, koje žito koristite, koji substrakt i video sam da je uvek potreban i jedan sloj tla, neka potpuno crna "zemlja" koja se stavlja preko nemogu nikako saznat šta tačno je to od čega je. [/font]
copelandia je prirodno pretpostavljam doma u zrnu zita, znaci konji i livade su joj frendovi, kompostista, tako da koristi kupovni humus i steriliziraj ga isto kao i sve u koristenju...pridodaj paznju tome da u supstrat dodas nekako sjeme trave kupovno, ono ti proklija za 3 dana i kreene trava rast, tako da sjeme sijes tek kad sumnjas da je supstrat blizu radjanja, trava kad nikne jede sam co2 koji micelij pravi, dodaje kisik koji trebaju gljive....ako imas npr 10 dana do frutanja, vidis micelij da izbija ili samo sto nije, tad probas posijat malo trave za livade, dobices jedan layer cistog kisika, FAE skoro da nepostoji kad je skroz full kisik dok trava krene
Napred je natrag a natrag je napred, pazi kamo ti ideš
Jel bi mi mogao poslati samo slike koji humus bi ti kupio u HR i koju travu. Znači kad stavim zrno u supstrat onda čekam da se počne bjelit i ubacim zrna trave?
svejedno koji humus, on je najmanji problem...trava obicna kupovna livada u polj apoteci
mislim po vokabularu da ti nedostaje dosta sati citanja o mikologiji...sad je sezona gljiva, imas na terenu gljiva za vidit i studirat malo, sve su podobne za shvatit kako funkcionira mikoloski zivot...
bez tih osnovnih znanja prakticki je nemoguce skoro da uspijes osim da te navodi neko na neki outdoor da sljepo sljedis, al moras isto imat zimske vrste za to
Nije problem nego najviše sam čitao u engleskom jeziku a inače sam iz Slovenije pa mi teže pisati na HR.
Uspeo sam mnogo cubensisa uzgojiti ali copelandia mi nije nikad uspela.
moras imati super uvjete koliko sam ju pratio, mislim da je kao i serbica, trazi puno kisika, FAE, suzivot s travkama, biljem....samo copelandia je tropska, po meni jos teza za napravit...
a sta da mislim, klasika kad imas opremu dobru....to je svima ko se gljivama igra jasno sve, mikologija je malo drugacija od klasicne biologije, botanike, postoje neke statistike i sanse koje su manje nego u botanici, ali se to pokrije vise pokusaja, inace ove gljive su jako male sto je on dobio, ima jedan video copelandia cultivation di su prave velike....jednostavno moras se pocet igrat s micelijem, sporama, i kad dodje sve na svoje doces i do fruitanja....
sa, copelandia, azuresence i jos neke vrste posebno zadnjih par god su teze za isterat nego cuvensisi...npr nase serbice u kanadi slabo nesto napreduju a izvrstan biolog bas profesionalac....treba biti ustrajan i sve dodje na svoje...
meni je najvise u uzgoju pomoglo sto sam naisao na divlje okruzenje i staniste panaeolus subalteatus, i nakon toga mi je koncept gljiva potpuno drugaciji, posebno kad ispratis jedno divlje staniste kroz godinu i vidis sve sta se dogadja na njemu...
copelandija je prakticki u istim uvjetima, samo druga vrsta