Lov na Psilocybe u divljini

Informacije o gljivama, uzgoju, metodama, nabavi materijala...
dawsongeek
rank8
rank8
Has thanked: 50 times
Been thanked: 110 times

Re: Lov na Psilocybe u divljini

Post Postao/la dawsongeek »

huana.meri je napisao/la: 22.10.2024, 16:31 pa to sam ja prijavio sta je na inaturalistu, nesto ja a nesto i taj profesor talijan, Fabio Mao Valeta...
kod nas nije ni jedan instiitut bio zainteresiran pa sam se ubacio u kraj sezone istrazivacke lani, od juga balkana je Mao mapirao serbice prema sjeveru, pa smo pred prvi snjeg jedva u minut stigli uzet uzorke, i to samo jer sam znao gdje ima i kad snjezi...
g kotar je pun kolkiko imam info ali nisam bio jos...

idemo ovih dana on i ja u napad, posto je velebitski patch ogroman, nema smisla da ga cuvam sad samo za sebe kad ima jos ljudi koji prolaze...
Nezz,nisam mislio da je to toliki bed, =; ,lokacija koju sam naveo je jako široki pojam,da se to naći javno i u puno preciznijim kordinatama i na drugim forumima ….kao sto si gore i sam naveo…uglavnom soory ako se netko ljuti :( moj bed…
I VODA JE OTROV U PREVELIKOJ DOZI ... BUDI UMJEREN !
Stefan132
rank2
rank2
Been thanked: 4 times

Post Postao/la Stefan132 »

Psilohunter je napisao/la: 27.10.2024, 21:28 Moze li netko identificirati? nadene na cca 1100m
cini mi se kao dobitni tiket,ali volio bih potvrdu iskusnijih lovaca 😇

https://ibb.co/cYz93xr
https://ibb.co/Cmyx84g
https://ibb.co/Rbcvbtt
https://ibb.co/x2gt24m
https://ibb.co/W5503Vp
https://ibb.co/yXKyhMb
Malo stariji primjerci, ali dobitan tiket.
huana.meri
Moderator
Moderator
Has thanked: 289 times
Been thanked: 317 times

Post Postao/la huana.meri »

dobre dobre, cekaj suhe da postanu krem, ugraviraj miris svjezih u glavu
Napred je natrag a natrag je napred, pazi kamo ti ideš ;)
storm.raver
rank11
rank11
Has thanked: 103 times
Been thanked: 365 times

Post Postao/la storm.raver »

Sad ću da slomim sajt sa ovim postom, pre nekoliko godina dok sam tražio liberty naišao sam na jako sličnu pečurku, međutim, uglavnom je rasla iz balege. Znao sam da nije Protostropharia ili Panaeolus, ali mislio sam da može biti neka od koprofilnih Deconica. Nisam nigde dobio pouzdanu identifikaciju. Mislio sam da može biti Psilocybe fimetaria ali uglavnom su primerci bili previše suvi da bih je identifikovao. Naravno, u to vreme malo sam znao o fimetariji, i malo se znalo uopšte o toj vrsti. Međutim, tokom godina dosta sam dobro shvatio koncept ove vrste i lično sam dosta učestvovao u projektima istraživanja i gurnuo napred celo shvatanje ove fascinantne vrste. Logično, većina vrsta u Psilocybe sadrži psilocibin, a s obzirom na to da sam znao da je ili Deconica ili Psilocybe, a pošto nema otrovnih Deconica, najeo sam se, uradio sam tad 2021. u oktobru tzv. bio-esej što ne preporučujem ljudima koji se slabo razumeju u gljive. Pojeo sam stvarno dosta, i naravno uvek je ovom metodom teško bilo šta zaključiti u bilo kom pravcu, jer moguć je placebo, ali zato sam pojeo jako puno i smatram da sam jakog uma, tako da sam ipak shvatio da ne tripujem koliko god da sam želeo. Odustao sam i zaveo sam je u svoj lični fungarijum kao Deconica JB, nisam siguran šta sam mislio pod JB ali pretpostavljam jebena.

Dakle, jebena "Deconica" sedela je u garaži tri godine, kao Del Boyu i Rodniju onaj sat, sve dok nisam shvatio šta je uopšte fimetarija, i dok nisam video razne rezultate istraživanja po kojoj u fimetariji skoro i da ne identifikuju psilocibin. Poučen tim, uzeo sam da istražujem svoje slike od pre tri godine i ovaj put bio sam ubeđen, našao sam fimetariju. Ali trebalo je to nekako dokazati, otišao sam na mesto gde sam je našao pre tri godine, ali uzalud, ceo teren je toliko izmenjen, da mi je trebalo više sati samo da prepoznam zaraslu livadu gde je nekada rasla. 9000rsd sam pukao na ovo putovanje ali uzalud. Nije mi ostalo puno toga, mogao sam da je pogledam pod mikroskopom, ali mikroskopski nema neke značajne karakteristike. Poslao sam je na DNA sekvenciranje i danas sam dobio rezultate: 2024-3074-ALV48784 2 = ITS ok, 100% Psilocybe fimetaria, podudara se sa Genbank akvizicijom PQ069043.

Tako da evo predstavljam vam prvi nalaz Psilocybe fimetarije u Srbiji, jedina Psilocybe vrsta na ovom prostoru koja raste iz balege:

slika
slika
slika
slika

Ne bih je preporučio za sakupljanje jer sadrži ekstremno malo psilocibina, ako ga uopšte i sadrži.

PS...imam još dosta slika, koga zanima da vidi neka piše u dm, ili da mu pokažem genetski kod, isto dm.
:mushroom: learning things :mushroom:
storm.raver
rank11
rank11

Koga zanima fimetaria u Hrvatskoj, prema ovom projektu pronadjena je pre par godina prvi put:
https://hrzz.hr/unapredenje-usluga-sums ... fungi-dna/

Objavljeno je to i u Springer, volume 95 issue 1, medjutim nigde nisam uspeo naci tacno gde su je nasli.

Inace sumnjam da je to prvi put, prema mojoj analizi, mislim da je HT pomenuo kako je neki lik pre desetak godina na vasoj strani Dunava nasao pecurku koja lici na semilanceatu, a posto je to nizijski teren, kod nas na Balkanu ekstremno je malo verovatno naci Psilocybe na nizim nadmorskim visinama, eventualno se fimetaria moze naci u nizim podrucjima, i fimetaria je potrvrdjena a semilanceata nije, tako da mislim da je to verovatno bila fimetaria. Generalno kod nas Psilocybe su planinske vrste dok Deconica vrste rastu na nizim i u mediteranskim podrucjima. To je moja hipoteza oko prvog nalaska fimetarije u RH, medjutim, interesantno je da Bozac u enciklopediji ima semilanceatu i zao mi je sto je umro, mogao bih ga pitati koji je lokalitet pronalaska, odakle je dobio te slike, mozda od ceskih mikologa.

Nisam video ni cuo ni za jedan nalaz semilanceate u Hrvatskoj....Ima li neko od vas jako posvecen da se upise u istoriju ? Ne samo za sebe nego bio bi to nacionalni botanicki uspeh. Mozda i ne raste, ali verovatno je tamo negde...
huana.meri
Moderator
Moderator

mislim da je Guzman ili neko od starijih bio 70ih u gorskom kotaru, na risnjaku, semilancieta je po tom znanstvenom clanku kojeg sam pred par god dobio nadjena u Crnom Lugu u okolici Risnjaka, jedino sto sam uspio naci kao sluzbeno, obisao sam mrzlu vodicu i taj kraj, ali nisam stogo u crni lug taj dan jer sam gasiro popodne jos na velebit...
pokusavam godinama podno papuka, sjever bilogore i spoj s papukom, Rodin Potok, rodno selo mojeg dide, Pepelane, Levinovac, kontroliram ovcarske i kravlje pasnjake, ali nista do sad jos...
Winstondiran
rank1
rank1

Post Postao/la Winstondiran »

Pozdrav,
Da li neko može da mi pomogne oko dobre lokacije za Serbicu negde u Vojvodini ili na Fruškoj gori?
huana.meri
Moderator
Moderator

fruska ako si blizu....crnogoricna suma je gore koliko znam od poznanika srbina koji gore spava valjda stalno, neznam jel se ikad preselio nazad...ima konja, pa ako ga sretnes, znaces da je on...:)
uz potoke nize ako ih ima lovi, a gore samo da je dobra vlaga a sad je, paprati, jela, bukva, uz cestu, pored nje, u sikarama pored drveca, pod jelama, samo rokaj....sad je vrijeme
storm.raver
rank11
rank11

Sezona nije gotova.

Serbika se servira hladna.

slika
slika
huana.meri
Moderator
Moderator

tochnoooo, lol, :)
Odgovori