Identifikacija nepoznatih čarobnih gljiva

Informacije o gljivama, uzgoju, metodama, nabavi materijala...
huana.meri
Moderator
Moderator
Has thanked: 289 times
Been thanked: 317 times

Re: Identifikacija nepoznatih čarobnih gljiva

Post Postao/la huana.meri »

fulo sam onda, ako ne smrde onda nisu....ugl ih nalazim na terenu serbike ali nesto prije nje pina...ima vise c stapku ako se sjecam, mozda malo manje vidljive linije na sesiru, tamnija
Napred je natrag a natrag je napred, pazi kamo ti ideš ;)
Fredkremenko3
rank1
rank1

Post Postao/la Fredkremenko3 »

Nemas frke.Serbica bas varira sto se tice boje,ne mogu tacno da odredim.
Da li sto posto postane plava ako se osteti ili zareze,ili je to samo u nekom periodu njenog rasta?
Hvala
huana.meri
Moderator
Moderator

na facebooku imas grupu europe psilocybe mushrooms, psilocybe serbica, world woodlovers i slicne....
moj kompic Mat Ko je pokretac Psilocybe Serbica grupe, u kojoj je ona baza a i sve njene necakinje, nasljednice genetske...
decko je iz poljske, mislim da je u Brnu na faxu mikologije, Jan borovicka je s nama u grupi iako se pravio previsoko pred par god za amatere, Fabio Mao Valleta je isto s nama, i jos dosta strucnjaka i mangi koje nepoznam osim online...
i meni je bilo tesko u pocetku ali nisam imao nikakve grupe ni slike, sad ima na grupama konstantno slika na vagone, sezona je, ako nemozes nikako upast jer su pvt grupe, posalji ime i prezime u box pa te dodam u grupu, svakodnevno su desetine lovaca s uploadom sada tamo, sve moguce forme i oblici serbike...
ovdje mi je prekompleksno podic toliko slika i presporo, i reza je neka uvjek luda...
storm.raver
rank11
rank11
Has thanked: 103 times
Been thanked: 365 times

Post Postao/la storm.raver »

Ja kad sam prve gljive počeo brati u nadi da su aktivne, tamo negde početkom 2014 godine, nije bilo ni inaturalist-a, jedva koja slika na majci, nije se znalo čak ni da li je bohemica ista vrsta ko i serbica. Zamisli sad posle svih slika i informacija na sve strane u zadnjih nekoliko godina, samo na ovom forumu ima hrpa, ti odeš i skineš kilo Mycene sa panja... Treba naučiti bar šta je spore print, nema potrebe gubiti vreme kačeći post, jer se 70% gljiva može eliminisati po boji printa, i Mycena i češnjak imaju beli print. Nema sezone da se ne sagnem i ne uberem češnjak misleći da je možda serbica, ali to je normalno, čak se i Mycena zna napeti da liči, ali ako neko nema dovoljno taksonomskog znanja neka bar nauči uzeti print. Moraju se knjige otvoriti, moraju se teme prelistati od početka, ne samo zadnjih par stranica.
:mushroom: learning things :mushroom:
huana.meri
Moderator
Moderator

di sve nisam hodo na mutavo bez znanja a da danas nebi nikad pogledo to mjesto, samo popiso....hbg, nekad je bilo krto da...danas internet cuda radi od svega...
sjecam se kad sam pansice prve nasao sam, bez ikog, isssa ti koda sam s jahwom popijo 6 piva i lulu palio, dobio brod na poklon njegov....pa onda npr setnja po zoloskom tokom ljeta dok je stara bila na kemo, pa ko fol mozda izbije neka tropska, pa sljeme navalim u zimu dok se odvija skijanje pa skuzim to polupozatvarano sa svih strana, bas hebeno oranje po drzavi na sljepo...sumarov grob, kalnik grad, trnoruzica grad, pa onda probijem velebit preko bratica, pa napadnem papuk solo i nadjem kopiju mjesta kao na velom...trajalo je sve da...danas mi se cini sprdnja kako se lovi...vecina svijeta nema podrucja kao mi na balkanu, bohemija, pa imaju hand made patcheve, nas je bas posralo da se castimo dok konvencionalno drustvo prestaje spavat od nervoze, neimanja, robovanja, kupovanja....
Lazar53
rank1
rank1

Post Postao/la Lazar53 »

Koja je ovo vrsta,nasao sam je setajuci sumom,dok sam je doneo kuci cini mi se da je dobila malo zuckastu boju.Izvinjavam se ako je vec postavljana ova vrsta,novi sam clan i nisam uspeo da nadjem na forumu.

https://files.fm/u/dpv9zhfsqt
storm.raver
rank11
rank11

Lazar53 je napisao/la: 05.11.2024, 16:04 Koja je ovo vrsta,nasao sam je setajuci sumom,dok sam je doneo kuci cini mi se da je dobila malo zuckastu boju.Izvinjavam se ako je vec postavljana ova vrsta,novi sam clan i nisam uspeo da nadjem na forumu.

https://files.fm/u/dpv9zhfsqt
Psathyrella, neaktivno.
Lazar53
rank1
rank1

Post Postao/la Lazar53 »

Jel se konzumira ona i kako
storm.raver
rank11
rank11

Čekaj jel ti tražiš jestive gljive ili psihoaktivne, čuješ li šta kažem, nije psihoaktivna. Ako pitaš iz aspekta jestivosti, gljiva nije otrovna, ali nema nikakve kulinarske vrednosti.
55cacc2d7823
rank3
rank3
Has thanked: 141 time
Been thanked: 67 times

Post Postao/la 55cacc2d7823 »

pronadjena meni nepoznata gljiva uz interesantnu karakteristiku pa bih zelio znati o kojoj se vrsti radi. rahla zemlja i dosta trulog drveta, cipsa, davno i nedavno rezano. sumski predio, visoki borovi. mjesto pronalaska niska trava i kopriva. na tom mjestu rastu samo serbike i tri primjerka ove vrste. udaljenost od serbika je pola metra, raste u njihovom krugu. dnevna temperatura 1-5C, nadmorska visina 1100, datum danasnji. sve serbike bruzaju i to jako. ove kao da bruzaju ali je ljigavo na tom dijelu. print u izradi na kartonu.

nazalost nisam slikao u prirodnom okruzenju sem slike na kojoj je izvadjena. previse sam bio zaokupiran serbikama. hvala.

https://themajka.com/media/images5/1731227257.jpg
https://themajka.com/media/images5/1731190646.jpg
https://themajka.com/media/images5/1731254247.jpg
Odgovori