evo mene opet, da ne bude da pisem samo u offtopic diskusijama, a pecurke nista
Hvala na savetu AFX, poslusala sam te i onu jednu zdravu teglu raspodelila na 9 tegli sa kukuruzom.
Samo da kazem da je priprema kukuruza bila pakao, te premokar, nece da se osusi, pa peci u otvorenoj rerni, pa susi, pa je presuv, dodaj vode, znaci 3 dana sam se jebavala sa tim, i dan danas pronalazim zrna kukuruza svuda.
Na kraju su se tegle tako brzo kolonizovale, za 10 dana mozda, 5 tegli su dosle do 100%, ostale su nesto usporile i nisu izgledale bas zivahno, pa sam ih bacila i ostavila jednu kao eksperiment da vidim sta ce biti. Elem, ostalo mi je 5 prelepih tegli sa divnim rizomorfnim micelijumom.
Miris iz tegli je bio olfaktorni orgazam. Znala sam da treba da mirise na pecurke, al ovo je bio najpecurkastiji miris koji sam ikad osetila, intenzivnije od corbe od vrganja npr. Inace pecurke su mi oduvek omiljena hrana, i sigurno cu gajiti i jestive vrste kad se skucim.
Odlucila sam se za coco i vermikulit, i tu sam imala najvecu jebadu da napravim dobar taj field capacity.
Nasla sam neke mere na netu, koje su ocigledno bile pogresne, tj. previse vode je bilo.
Kako sam to uspela da sredim, ispricacu samo ako mi uspe grow, jer cete me inace isprozivati svi.
Koristila sam kutije iz Jyska, cije zvanicne dimenzije nemaju veze sa mozgom, tj. to su ustvari dimenzije poklopca.
Pritom joj se suzavaju ivice od vrha ka dnu, a posto sam zaboravila kako se odredjuje zapremina trapezoidne prizme, ja sam tu nesto racunala kolko cega, i u sustini je ispalo ok.
Nisam busila kutije, znaci unmodified tub, sto se kaze. Gledam da sve bude sto jednostavnije za prvi put.
E sad, nisam stavila casing layer, vec samo malo substrata coco/verm sto mi je ostalo, ali to je mozda pola cm, i neka zrna kukuruza i dalje vire.
Ovako izgleda trenutno.
Da li da dodam casing layer i od cega? Coco i verm su materijali sa kojima raspolazem. I da li se oni stavljaju mokri, tj. hidrirani ili suvi?