❧ Amanita Muscaria (Muhara) Info ☙

Informacije o gljivama, uzgoju, metodama, nabavi materijala...
storm.raver
rank11
rank11
Has thanked: 103 times
Been thanked: 365 times

Re: ❧ Amanita Muscaria (Muhara) Info ☙

Post Postao/la storm.raver »

naturista je napisao/la: 30.11.2021, 14:53 Da li i i amanita raste samo na brdovitom predelu ili se moze naci i u nizim predelima?
Uglavnom raste po četinarskim šumama, pretežno ispod smreka, ali vredi obratiti pažnju i na druge četinare. A ponekad i ispod breza. Visina i nagib terena nemaju nikakve veze, bitna je vrsta pomenutog drveća, da ih traziš u pravo vreme godine, i da ima vlage u zemlji i vazduhu.
Kod nas su samonikli četinari obično preko 800m tako da je češće sreću ljudi na većim visinama.
:mushroom: learning things :mushroom:
naturista
rank2
rank2

Post Postao/la naturista »

storm.raver je napisao/la: 30.11.2021, 16:18
naturista je napisao/la: 30.11.2021, 14:53 Da li i i amanita raste samo na brdovitom predelu ili se moze naci i u nizim predelima?
Uglavnom raste po četinarskim šumama, pretežno ispod smreka, ali vredi obratiti pažnju i na druge četinare. A ponekad i ispod breza. Visina i nagib terena nemaju nikakve veze, bitna je vrsta pomenutog drveća, da ih traziš u pravo vreme godine, i da ima vlage u zemlji i vazduhu.
Kod nas su samonikli četinari obično preko 800m tako da je češće sreću ljudi na većim visinama.
A koje doba godine je pravo za nju, ima u mojoj okolini breza, ima i ponesto cetinara, mozda i imam neke sanse.
storm.raver
rank11
rank11

naturista je napisao/la: 02.12.2021, 14:00 A koje doba godine je pravo za nju, ima u mojoj okolini breza, ima i ponesto cetinara, mozda i imam neke sanse.
Zakasnio si, ispucaju se do početka zime. Verujem da se može naći i dalje, samo manje su šanse. Pokušaj, nikad se ne zna. Ali nema svrhe ići previsoko, sad je sneg i mraz gore po planini. Prošla godina je bila dobra za njih, viđao sam ih bukvalno svugde, a ove godine i ne toliko.

Evo ih ispod jele (ili možda smreke šta li je, svakako četinar) od prošle godine što sam slikao:
slika
naturista
rank2
rank2

Post Postao/la naturista »

storm.raver je napisao/la: 02.12.2021, 14:58
naturista je napisao/la: 02.12.2021, 14:00 A koje doba godine je pravo za nju, ima u mojoj okolini breza, ima i ponesto cetinara, mozda i imam neke sanse.
Zakasnio si, ispucaju se do početka zime. Verujem da se može naći i dalje, samo manje su šanse. Pokušaj, nikad se ne zna. Ali nema svrhe ići previsoko, sad je sneg i mraz gore po planini. Prošla godina je bila dobra za njih, viđao sam ih bukvalno svugde, a ove godine i ne toliko.

Evo ih ispod jele (ili možda smreke šta li je, svakako četinar) od prošle godine što sam slikao:
slika
Auu al su lepe, majko moja. Kao sa razglednice. svaka cast :D

Jbg, sresce nam se putevi kad tad, mada osecam neku cudnu povezanost sa njiom, kad sam citao one mikimaus tekstove kako su smrtno otrovne cak i na pogled maltene, nisam nikako mogao da poverujem u to, jednostavno nisam tako osecao, i onda kad sam usao malo dublje u ceo ovaj svet, i procitao mnoge relane tekstove o njima, i o drevnim samanima sa izmedjusotalog i nasih prostora koji su ih vekovima koristili, onda mi je sve imalo smisla i ukplalapo se nekako sa onim sto sam osecao.
storm.raver
rank11
rank11

Zlatar:
slika
slika
slika

Jablanik:
slika
Purple
rank1
rank1
Has thanked: 22 times
Been thanked: 12 times

Post Postao/la Purple »

media/images4/1665548108.jpg

Moj prvi lov je u životu bio prošli vikend i Ona me je pronašla🍄
I moj prvi post ovdje🥰❤️
Zadnja izmjena: Purple, dana/u 12.10.2022, 08:48, ukupno mijenjano 1 put.
Samo ljubav💜
storm.raver
rank11
rank11

Purple je napisao/la: 11.10.2022, 21:53 media/images4/1665548108.jpg

Moj prvi lov je u životu je bio za prošli vikend i našla me je🍄
I moj prvi post ovdje🥰❤️
Svaka čast i dobrodošla :mushroom:
Trigeminus
rank2
rank2
Has thanked: 9 times
Been thanked: 4 times

Post Postao/la Trigeminus »

Pozz, zanima me jel me treba bit strah ove zime potrazit amanitu pa ju susit.. Imam vec dosta iskustva sa gljivama i tripovima.. ali sam malo skeptican, a do sada sam naucio dok sam god skeptican da nije vrijeme haha.. pa eto hvala unaprijed
Vutrila✌️
rank2
rank2
Has thanked: 7 times
Been thanked: 1 time

Post Postao/la Vutrila✌️ »

Pa onda nije vreme hahahahha... Ja sam je prosle godine naso prvi put,dva klobuka, osusio kako treba i nista mi se nije desilo osim nekog cudnog spavanja,takvo spavanje mi se desilo i kad sam pojeo 10ak semenki dature, ama bas isto... Kao da spavas ali si veoma svestan tog crnila dok ne sanjas nista... Nikakve snove nisam imao
huana.meri
Moderator
Moderator
Has thanked: 289 times
Been thanked: 317 times

Post Postao/la huana.meri »

i mene svrbi muhara dugo, bratić mi brije par sezona na njima, oduševljen je...
da skratim, imam neki film kako ću ju i gdje probat, u staništu, no kad se pogodi dan, sezona, vrijeme da nemoram doma isti dan....
inaće informiranje je najbitnije...
Napred je natrag a natrag je napred, pazi kamo ti ideš ;)
Odgovori