Rad u ''Still Air Box-u''

Informacije o gljivama, uzgoju, metodama, nabavi materijala...
Firmus
rank11
rank11
Has thanked: 305 times
Been thanked: 263 times

Re: Rad u ''Still Air Box-u''

Post Postao/la Firmus »

storm.raver je napisao/la: 21.11.2021, 21:37 Čudno, obično imaju te ampule u svakoj apoteci jer primaju mnogi ljudi intravenozne inekcije sa lekom koji se rastvara u vodi (koja naravno mora biti sterilna); možda se to kod vas zove nekako drugačije, nisam siguran, prilično je obična stvar da ima sto imena.
Ok, pitat cu u vise apoteka, bio sam pred kraj radnog vremena i nisam joj znao rec zasto mi to tocno treba, sad cu bit iskren, rec cu da uzgajam razne gljive hehe :) Ako ne, kuhat cu onda zajedno sa brf teglama.
kale.kikor
rank5
rank5
Has thanked: 48 times
Been thanked: 41 time

Post Postao/la kale.kikor »

Izvinjavam se na onako brljavom textu, nisam juce bio sav svoj a i iskreno dojadilo mi je malo sve ovo.
Da, naleteo sam na forumu da je potrebni sterilizovati 4 h na 11 psi, ali kao sto sam naveo gore,izgleda da ne citas,posle 2,5 h su velike sanse da sam ostao bez vode u loncu kao prvi put te su tegle popucale. naravno da nisu bile dotegnute do kraja a i sve jedno imaju rupicu na poklopcu kroz koju sam proturio sinteticku vatu radi razmene zraka a preko nje i inokulisem. a to sto sam zamenio prljavvazduh za opet prljav sam radio da bi izvetrio prostoriju, uradis to ponekad? onda sacekam da se slegne pa tek onda brisem cistim perem... opet vam kazem, no izgleda da ne citate; imam agar star 3 meseca koji cuvam na oko 20 stepeni, full kolonizovan i nema nista kontaminacije tako da je sterilizacija dobra.
a reci mi kako bi izveo da sterilisem 4 h a da ne ostanem vez vode u expres loncu? i da li je stvarno potrebno 4 sata da neko sranje u tegli crkne?
Hvala na vasem vremenu.
Kako su velicanstvena dela Tvoja Gospode, sve si premudroscu stvorio.
Firmus
rank11
rank11
Has thanked: 305 times
Been thanked: 263 times

Post Postao/la Firmus »

storm.raver je napisao/la: 21.11.2021, 21:37 ...
Pomagaj raver, nema niko samo vodu cistu u apoteci, tj. ne zele mi prodati, imaju samo fiziološki rastvor znaci 0.9% NaCl, je li se moze to koristit za spore?

edit: citao sam po shroomery i drugim forumima, neko kaze da, netko ne. Ali mislim da ne bi trebao biti problem neki za sprice, pogotovo ako se nece dugo skladistit. Svakako cu probati pa javim.
Zadnja izmjena: Firmus, dana/u 22.11.2021, 20:12, ukupno mijenjano 1 put.
kale.kikor
rank5
rank5

hvala
jos jedna ne jasnoca:
kada sam inokulirao zrnevlje 2. po redu "generaciom" agra od 3 tegle samo se na jednoj pojavio micelijum a kasnije i potpuno kolonizirao celu teglu bez kontaminacija, dok kod druge 2 tegle nista. sve 3 su sterilizovane u isto vreme.
agar sluzi da bi smo dobili cist micelijum koji cemo kasnije turiti u zrnevlje? sta ce mi cist micelijum ako nece da kolonizuje jebeni ovas? zasto je ovo ovoliko tesko? posle godinu dana jos kurcina? nalecem na forumu na,dizvinete, dijabole koji cak dodju do printa pa pitaju sta sad?? i posle mesec dana se pojavi sa slikama suvih pecuraka.. stvarno toliko mora da me usere da bi uspeo?
storm.raver
rank11
rank11
Has thanked: 103 times
Been thanked: 365 times

Post Postao/la storm.raver »

Ako hiljadu puta ponovis rečenicu spore su inherentno prljave, to je ne čini nekako istinitom ako ne prilozis neki realan dokaz. Nisam reddit type of guy, ne znam sto mislis da uopšte čitam reddit, ali ajde.

Dobro, ja kazem: sab je inherentno prljav.
Agar čistis od kontaminacija u sabu.
Znaci ne mozes nikada očistiti plejt i uvek mozes imati bakterijsku kontaminaciju kad transferujes agar u teglu jer se bakterije šire na vlažnom zrnju trista puta većom brzinom od micelija viših gljiva (jer i agar je inherentno prljav duh).

Čistoća spora se mora uzeti kao premisa da bi bilo kakav postupak iza imalo smisla raditi. Da li ja i ti dozivljavamo pojam "čisto" i sterilno drugačije, to je nešto drugo.

Da li su uopšte pročitao apstrakt rada ? Da li uopšte razumeš da ovaj rad koncentrise istraživanje na propuluziju spora i germinaciju, a ne može se koristiti kao dokaz stvari koje ti tvrdis. Ti tvrdis da ne postoji čist print. Znaci tvrdis da se na parčetu folije sterilnog growa nalaze spore bakterija i spore budji, uz naravno spore zeljene kulture. To je nešto što se moze proveriti drugim vrstama eksperimenata.

Mozda ti je promakao deo Materijali i Metode iz ovog papira:

Mushroom collection and identification
Wild mushrooms were collected as found on the North Campus of the University of Göttingen and neighbouring areas of the village of Göttingen–Weende from 09.2011 to 09.2014. Mushrooms were photographed prior to harvest using a Cannon IXUS 115 H5 digital camera (12.1 megapixels; Canon, Krefeld, Germany). Harvested mushrooms....

Ko uopšte može tvrditi da je print od divlje pečurke čist, ja to nisam tvrdio niti ovaj rad uopšte radi printanje generacija iz sterilnih uzgoja. Pricam o kulturama i generacijama uzgojenim pod jakim filterima i u cistim sobama.

Ovo sam vec pomenuo u ovom threadu, a deo je i u ovom radu:
When they are plated for germination, antibiotics are then used in growth medium in order to reduce outgrowth of unwanted microorganisms as much as possible (Snelling et al. 1996; Choi et al. 1999; Lodge et al. 2004; Kropp 2005).
:mushroom: learning things :mushroom:
storm.raver
rank11
rank11

Radim sa still plejtovima all the time. Javljaju se kolonije kakve hoces. Da imam para redom bi ih sekvencirao zato sto mi je interesantno, a zatim tebi slao u inbox barkod svake vrste koju determinišem genetski.

Agar je siromašan za bakteriju, a bas bogat za micelij kubensisa ? Cudna izjava.
A da li je vlazno zrnje siromašan i loš nutritijent za bakteriju i za njen rast ? Sam kazes otvoris teglu, kontaminirana. Ok. Ako je kontaminirana, a bakterije se mnoze vecom brzinom nego micelij visih gljiva, kakvu tačno prednost onda ima celo drndanje oko agara ? Dodajes inherentno zagadjen agar a i utvrdili smo vazduh pumpa teglu kontaminacijom. Koju tačno prednost si onda dao micelijumu ? Bakterija natekne i probije opnu za 6h...
Zasto ne bi posvetio agar vreme da napravis clean špric i upucas potom teglu...Ne bi imao monotipski izolat i brz rast, ali procenat uspešnosti bi bio relativno visok, just sayin.

Zivot ti zavisi od ovoga ? Od cega, od gajenja kubensisa ? Jel to fensi nacin da kazes ja sam diler, a da zvuči kao: ja sam geneticar i mikolog ?
Drugo, ko tebi uleće ? Ti si uleteo meni, ja sam izneo svoje mišljenje na sta si počeo da dramis spore su inherentno prljave. Ti si sparkovao diskusiju o ovome, ne ja. Ako mislis da te priznajem za nekog autoriteta na polju, varas se. Ti si za mene samo randy sa interneta. Mozes slobodno pricati sta hoću, a i ja cu naravno. Nije tvoj thread na prvom mestu pa da neko "tebi ulece".
storm.raver
rank11
rank11

Hvala ali ne treba. Serbiku sam nasao i sekvencirao i sam sa type lokalitija, a to je planina Tara. Ali drago mi je i da se balkanske kolekcije serbice sekvenciraju, to je dobra stvar.

Inače, bukvalno sta god da kazes je cringe...
"patim od najbolnijeg stanja poznatog covjeku. "

Patis od najbolnijeg stanja tebi. Ti ne znas i ne mozes suditi o razini bola drugih ljudi. Licno sam svakodnevno u agoniji i bolovima jer imam genetski problem sa nervima u vratu. Znaci 24h dnevno sam u bolovima. Pocelo je lagano i kao zajebancija, a tokom godina pretvorilo se u agoniju. Ne prodje dan da ne razmislim da se ubijem zbog toga. Ali ne idem naokolo drameci "ja sam u najvecem bolu ikada poznatom čovečanstvu". Koju tacno skalu koristis ? Skalu - Zestoko sranje mi se desava znaci to je najgore od svega sto bilo ko na svetu ikada moze oseti. Lol i tezak cringe. Ne mogu da kazem da mi je drago da iko pati, pogotovo od teških sranja, ali brate give me a break.
A kamen u buregu jel ti se zaglavio nekad ? Od svakakvih bolova mozes da se onesvestis i proklinjes boga sto si živ.

Ego ti je off the charts, gori si cak i od mene, a to je poprilično sranje. Gajis izolirane mutacije kao da zvuči kao neko jebeno otkrice vredno nobela. Uzmis plod prepolovis i stavis na agar. WoooW. To je basic sranje sto radis, nista spektakularno. Ali ajde, standing ovacija za tebe.

Ne znam sta je toliko teško tebi da razumes u onome sto govorim. Da ne radis sa cistim printovima nikad ne bi ocistio bakterijsku kontaminaciju transferima. Jesi li ikad radio sa wild printovima, bakterije gaze sve ispred sebe. Po tvojoj logici agar bi inhibirao rast bakterije zbog gladi, a micelij kolonizirao agar. Neće. I zato se koristi antibakterijski agar. Plain agar ne moze inhibirati rast bakterije. Ako očistis divlji print od bakterija agarom bez aditiva, snimi proces postuj ovde, i ja cu reći jeo sam govna i harp je u pravu.
Postoji hiljadu standarda na polju bio kontaminacijama sta se tretira kao sterilna stvar. Vec sam ti naveo jedan, al kontam da te boli kurac da procitas. Kada imas izvesnu količinu kontaminacija po jedinici zapremine moze se tretirati stvar kao sterilna. Energija klijanja je aproksimalno 0. Bukvalno sto govoris statistički nema smisla. Jer moguće je i statistički da nema ni jedna jedina endospora bakterije na odredjenoj povrsini. U kontrolisanim uslovima to je izvodljivo, teško, ali je moguće. Jer fungalne spore su balistospore, one floatuju i hepa ih počisti ko iz kurca, a bakterijske spore su jako statične. Lepe se za površine i usled gravitacije padaju. Na taj način sporicidnim agensima mogu se maximalno kontrolisati i počistiti.
Ali to nije ni potrebno raditi. Potrebno je da bakterijski load bude mizerno mali, da hepa filter očisti spore askomiceta jer su mobilnije, i uzeti print pečurke je de facto sterilan.
Takav print možeš dalje koristiti na agaru da selektujes najbolju monotipsku genetiku i razrastes ga i das micelijumu prednost u trci sa potencijalnim kontaminacijama. Zasto bi diskutovali apsolute kao npr - jedna spora bakterije je u printu, znaci print de jure nije sterilan, a de facto jeste.

Ne preporučujem ja sad ovde da ljudi spricaju tegle niti neki specijalan TEK, nek radi sta ko hoće, ali ti pricas neke stvari koje nisu logički konzistentne. Ceo tvoj proces je uspesan jer je bakterijski i fungalni load spora na printu izuzetno mali. I to je premisa rada ako nemas antibakterijski agar END OF.
Ko tvrdi da plain agar usporava bakterije, pa nemam sta sa takvim tipom da diskutujem. Masa ljudi radi sa plain agarom i ima najrazličitije kontaminacije.
storm.raver
rank11
rank11

Sve to sto rekoh, plus neću više da spamujem decku thread (izvini kale) spinoff diskusijama, tako da kad odgovoriš necu se dalje nadovezivati niti raspravljati nije ni vreme ni mesto.
kale.kikor
rank5
rank5

nista vas ja ne razumem.
Radio sam agar ne znajuci ni sto ga radim i ispostavilo se da su mi manje sanse sa agarom neko sa spricom sa sporama, iako je uspesnost u oba slucaja za sada 0%.
Sta je izolovanje genetike? da li je bitno koji cu deo kolonizovanog agra iseci i transferovati na novi agar?
shvatam da je ovo do jaja lako, ali mene jednostavno toliko nece....
danas sam upoznao jos jednog lika koji ima pecurke, naravno ko zna kako gajene i susene, ali mi nije palo napamet da mu ih trazim
Prebacio sam brf kolace i 2 staklenke koje su stale sa kolonizacijom posle muckanja sa 24 na 28 stepeni celzijusa(kao sto pise na sajtu sa koga sam kupio print)pa da vidimo sta ce biti
storm.raver
rank11
rank11

kale.kikor je napisao/la: 23.11.2021, 17:42 Sta je izolovanje genetike? da li je bitno koji cu deo kolonizovanog agra iseci i transferovati na novi agar?
Kada micelijum raste na agaru skalpelom se sece spoljašnji sektor koji se najbrže razvija i izgleda najrazgranatije i to se presađuje na čist agar. To je selekcija najbolje genetike. To se obično radi par puta. Na kraju pustis da mic ceo agar prekrije i zatim utrpas to u teglu i onda dobra genetika nastavlja rast na zrnju.
Odgovori