Popularni talijanski kruh ovalnog, ali nepravilnog oblika. Njegov tal. naziv prevodi se kao papuča (šlapa) i zorno ga opisuje.
Mijesi se od prilično mekanog tijesta uz dosta maslinovog ulja, dugo se diže, a konačni rezultat je velika šupljikavost i hrskava korica. Sliči francuskom (baguette) kruhu.
Ciabatta se moze raditi od bijelog, integralnog ili kukuruznog brasna, granica zbilja nema. U nju mozete dodati jogurt, mlijko, maslac, zacine i ostale namjernice, po vlastitom guštu.
Vjerojatno svi znate za one sa maslinama i lukom, ja te obozavam
na netu ima mali milijon recepata no ja vam donosim jedan koji sam iskopala iz magazina Ljekovite Biljke broj 61.

za 3 kom po 600 g
tijesto
- 1 kg pšeničnog brasna
- 40 g svjezeg kvasca
- 1 žlica šećera
- 6 dl tople vode
- 20 gr soli
- 80 ml maslinovog ulja
1 nadjev
- 150 gr crnih maslina bez koštica
2 nadjev
- 2 žlice nasjeckanih oraha
- 3 žlice nasjeckanih pinjola
3 nadjev
- 3 žlice svježeg ili 2 žlice suhoh ružmarina, timijana i mažurana
no u biti mozete dodati sto god zelite, princip je isti.
Kvasac smrviti u zdjelici. dodati šećer, 200 gr brašna i 2 l tople vode. miješati dok ne nastane gusta i glatka smjesa. Pokriveno ostaviti na toplom mjestu. Kada se smjesa udvostruci, dodati preostalu toplu vodu.

Brašno staviti u veliku zdjelu. Dodati sol i vodu sa kvascem i umiješati mekano i glatko tijesto. Tijesto prekriveno ostaviti na toplom mjestu 2 sata ili dok se ne udvostruči.

U međuvremenu crne masline očistiti i nasjeckati. orahe, pinjole i začinsko bilje takoder nasjeckati.
Tijesto preliti maslinovim uljem i dobro premijesiti.

Tijesto podjelimo na tri dijela.
Malo svakog nadjeva odvojiti za posipanje i ostaviti sa strane. jedan komad tijesta umijesiti sa crnim maslinama, drugi komad sa orasima i pinjolima, a treći komad sa začinskim biljem.

Oblikovati kruhove, staviti ih na lim obložen papirom za pečenje i ostaviti na toplom mjestu još 2 sata ili dok se ne udvostruče.
Kruh premazati sa vodom, posuti s malo nadjeva i peći 25 min na 200 °C. Kada je kruh pečen, zamotati ga u čistu suhu krpu i ostaviti da se ohladi.

ee sada, ima tih recepata koliko hoces, variacija na temu i kombinacije sa sastojcima, kao i sa dizanjem tijesta, na vama je da nadete recept koji vam najvise odgovara.
Ciabatta Homemade Rustic Style Italian Bread
Ostali Ciabatta recepti sa Coolinarke

U slast ljudi