Last minute pitanja
-
kale.kikor
- rank5

- Has thanked: 48 times
- Been thanked: 41 time
Re: Last minute pitanja
hvala na pomoci! ako ovo ne uspe probacu sa manjom temperaturom, mada je ovih dana zeznuto spustiti sa 35 na 23,24. a sledeci put izbacujem konjsko iz upotrebe, samo komplikuje vec zeznutu stvar i probacu u slojevima kao sto kazes, mozda ce micelij tako biti jaci kad je zajedno sta znam, ne predajem se tako lako. kad tad ce mi se cube naci u caju
Kako su velicanstvena dela Tvoja Gospode, sve si premudroscu stvorio.
- faceOff
- rank11

- Has thanked: 211 times
- Been thanked: 310 times
Improviziraj nešto.
Ja sam za kolonizaciju spawna napravio kutiju 50x50 od stiropora. Izrezao na mjeru spojio ekserima da je sve na mjestu i onda širokim selotejpom zaljepio sve. Jedna zaleđena boca od 0.5L umotana u ručnik drži temperaturu pola dana. I višs bi, ali zamjenim svejedno. A vanjska temperatura je 30+. Teoretski mogu staviti 25 tegli. Uslikat ću popodne
Dalo bi se i od kartona napraviti. Velika kutija i podebljat je sa još jednim slojem. I najlon unutra. Da oko boxseva ima prostora za cirkulaciju... Stavit dvije boce ako treba. Gore dva tri sloja debljeg najlona da svijetlo ulazi...
Vidiš, tako ću napraviti za jedan manji box za uzet printove
Ja sam za kolonizaciju spawna napravio kutiju 50x50 od stiropora. Izrezao na mjeru spojio ekserima da je sve na mjestu i onda širokim selotejpom zaljepio sve. Jedna zaleđena boca od 0.5L umotana u ručnik drži temperaturu pola dana. I višs bi, ali zamjenim svejedno. A vanjska temperatura je 30+. Teoretski mogu staviti 25 tegli. Uslikat ću popodne
Dalo bi se i od kartona napraviti. Velika kutija i podebljat je sa još jednim slojem. I najlon unutra. Da oko boxseva ima prostora za cirkulaciju... Stavit dvije boce ako treba. Gore dva tri sloja debljeg najlona da svijetlo ulazi...
Vidiš, tako ću napraviti za jedan manji box za uzet printove
I wave my skinny arms like a tall flower in the wind
-
kale.kikor
- rank5

imao sam spremnu balu stiropora 8 cm debljine, ali sam mislio da nema potrebe za tim jer sajt sa koga sam uzeo spore kaze da za kolonizaciju treba 28-30 stepeni, mada sledeci put cu sastaviti kutiju pa sto kazes zaladjene boce lepo unutra, mada su mi kutije pevelike 60x40x40 cm al iskombinovacu nesto. Harp sacekacu jos koj dan,ako se micelijum mrda ostavicu ga jos malo, ovako ne znam kakve vajde od 2% kolonizovanog supstrata, msm da li je moguce tako izrasti koja gljiva? sto se nadanja tice,ne gubim je nikad,ali sam od pocetka uzeo u obzir da su velike sanse za neuspeh tako da sam spreman na to. kazes agar? to je ona tecnost u koju se ture spore ili komad pecurke pa se zatvori i ubrzo se stvori micelijum? ako ne gresim,kolonizovani agar opet ide u tegle sa zrnevljem i dalji postupak je isti. sledeci put pokusavam sa kolacima, sobzirom da mi je kolonizacija tegli savrseno uspesno prosla, trebalo bi i kolaci da ispadnu ok. oni od pirincanog brasa i verkamulita. hvala vam na pomoci!
-
kale.kikor
- rank5

mislis onda da mi se kontaminiralo u teglama a da nisam ni znao? a npr napravim agar i transferujem ga na zrno, koja je razlika nego kad bacim spore na zrno?mislim ako imam kolonizovano zrno zasto je bitno kako da li sam inokulirao sa sporama ili agarom? ako su mi je print kontaminiran onda sam ga ugasio,svaki pokusaj ce biti uzaludan koliko god sterilan budem bio. znaci mislis da spricnem spore u tegle sa brf pa kad se kolonizuje da prebacim u kokos?ili 2.opcija spore na agar, pa sa agara na zrno i sa zrna na kokos? znas li gde ima da se kupe posudice pogodne za agar a da izdrze temperaturu u expres loncu, sobzirom da pre inokulacije agar treba da sterilisem. ili ne?
-
kale.kikor
- rank5

okej sledeci put cu agar zrno kokos. pp5 je polipropilen? sterilizovao sam tegle sa zrnjem na 15 psi 90 min. opet,one su prosle bez problema, skoro nikakav miris i sve belo kao sneg. uzeo sam drugarov telefon pa slikao laboratorijicu
3. slika je balega a 4. samo kokos i verk. i da ubacio sam u oba tuba oko 20%

- faceOff
- rank11

Puno informacija nepotrebnih. A i krivih.
Ako su žitarice bile kolonizirane, ponovi radnju, ne kompliciraj. I usput knjigu u ruke. Mikologija je fenomenalna stvar. Previsoka temperatura i možda veća vlažnost su napravili svoje. Micelij se nije mogao oporaviti
I o kojem zastarjelom teku(što je to uopće) govoriš. Brate mili pogledaj bilo koju knjigu ili video komercijalnih uzgajivača gljiva i vidi kako rade i što je potrebno za normalan ciklus
Kakvo uvjeti frutanje dok micelij nijeprorastao supstrat? Treba mu veća koncentracija co2 da bi rastao kako treba
Ja idem van
Ako su žitarice bile kolonizirane, ponovi radnju, ne kompliciraj. I usput knjigu u ruke. Mikologija je fenomenalna stvar. Previsoka temperatura i možda veća vlažnost su napravili svoje. Micelij se nije mogao oporaviti
I o kojem zastarjelom teku(što je to uopće) govoriš. Brate mili pogledaj bilo koju knjigu ili video komercijalnih uzgajivača gljiva i vidi kako rade i što je potrebno za normalan ciklus
Kakvo uvjeti frutanje dok micelij nijeprorastao supstrat? Treba mu veća koncentracija co2 da bi rastao kako treba
Ja idem van
-
kale.kikor
- rank5

ako je kriva,kriva je ne mojom greskom nego nekog sa ovog foruma,youtube-a ili shroomerya il cega god... perfekcionista sam i tako sam svemu ovome prisao, jos mi nije jasno u cemu sam pogresio. nisam niokakvom zastarelom teku govorio, ovako kako radim su uradili vecina ljudi koji gaje cube STOGA sam se i ja odlucio za isto, zdrav razum jel? spore print ide u spric,uspricam u tegle sa razi kad se kolonizuje ide u koko+verk i onda u fruit conditions. sto se tice vlasnosti i temperature, field capacity je bio skoro pa savrsen a temperatura nije padala ispod 28 i iznad 30 BAS KAO sto je rekao prodavac printa. verujem da sam sve bolje odradio od 99% novih growera samo je razlika u tome sto je nekog jako usralo i uspelo mu iz 1. no dobro,ne predajem se.nisam samo shvatio,ako su zrna bila kolonizovana,sta sam trebao da ponovim?? a sta sam komlikovao? osim ovog sa balegom, mada i to sam svaki najmanji korak izpostovao
-
kale.kikor
- rank5

hvala na savetima. nadam se najboljem ali ocekujem najgore 
-
kale.kikor
- rank5

ok sledeci put prelazim na agar. gledao sam PGT-a na yt
ovako kaze: agar prah,kukuruzni sirup i krompir u prahu dodam u kljucalu vodu, potom sterilisem 90 min u express loncu i kad se ohladi na nekih 75 stepeni celzijusa prespem u cinijice gde su inokulirati spore. jel to ok?
samo pojma nemam gde bi imao taj agar agar prah? i za cinijice sa poklopcem da li ti nesto pada na pamet?
I da, on je pre sterilizacije dodao par kapi jestive boje da bi lakse spazio kontaminaciju.
sta kazes na ovom receptu?
ovako kaze: agar prah,kukuruzni sirup i krompir u prahu dodam u kljucalu vodu, potom sterilisem 90 min u express loncu i kad se ohladi na nekih 75 stepeni celzijusa prespem u cinijice gde su inokulirati spore. jel to ok?
samo pojma nemam gde bi imao taj agar agar prah? i za cinijice sa poklopcem da li ti nesto pada na pamet?
I da, on je pre sterilizacije dodao par kapi jestive boje da bi lakse spazio kontaminaciju.
sta kazes na ovom receptu?
- faceOff
- rank11

[Kao što sam rekao vani sam, ali na ovo sam se zakačio
Aj bog
E pa s tim si možeš lijepo obrisat ustaharp je napisao/la: 16.07.2021, 20:02 vodim grupe od 20k članova i posebno specijalne kultivacijske grupe ekskluzivno za određena zdravstvena stanja, privatno mentoriram, a najbitnije sto sam u suradnji sa svjetski poznatim mikolozima i geneticarima (alan rockafeller, misty west, roger rabbit, jik fibs, boomer smith i moe mateo koji su izolirali enigmu, cijeli tat projekt ekipu, kao i cijeli gandalf ekipu).
Jebote, kao da mi moja prištava kćer govori
Aj bog