Last minute pitanja
- long_pipe_magician
- Ima zahvala: 71 put
- pohvaljen: 34 puta
Re: Last minute pitanja
Temperatura je očito dobra. Pojavili su se novi problemi. Kit koji je bio kontaminiran onom zelenom pljesni koju sam izvadio žlicom, iako se ona ponovo pojavila, dosta dobro napreduje: media/images3/1614212234.jpg
Napravit ću jedan flush i baciti kit nakon toga.
Problem je ustvari sa drugim kitom, koji čini se stagnira u odnosu na prvi iako su imali iste uvjete i u isto vrijeme su startali. Danas sam primjetio par malih pinica na povrsini di se vidi bijeli micelij. A onda sam pogledao kit s bocnih strana i vidio sam da ima i većih gljiva koje se uopće ne vide na površini. Mislio sam da micelij mora prožeti čitav vermikulit koji se nalazi na površini, a u mom slučaju to se nije dogodilo, pa vas pitam zašto i što mi je sad činiti s tim gljivama koje rastu iznutra? Da ih pustim? Evo i par slika da vidite o cem se radi:
media/images3/1614194998.jpg
media/images3/1614251774.jpg
media/images3/1614241261.jpg
Napravit ću jedan flush i baciti kit nakon toga.
Problem je ustvari sa drugim kitom, koji čini se stagnira u odnosu na prvi iako su imali iste uvjete i u isto vrijeme su startali. Danas sam primjetio par malih pinica na povrsini di se vidi bijeli micelij. A onda sam pogledao kit s bocnih strana i vidio sam da ima i većih gljiva koje se uopće ne vide na površini. Mislio sam da micelij mora prožeti čitav vermikulit koji se nalazi na površini, a u mom slučaju to se nije dogodilo, pa vas pitam zašto i što mi je sad činiti s tim gljivama koje rastu iznutra? Da ih pustim? Evo i par slika da vidite o cem se radi:
media/images3/1614194998.jpg
media/images3/1614251774.jpg
media/images3/1614241261.jpg
- storm.raver
- Ima zahvala: 97 puta
- pohvaljen: 306 puta
Pa mozes ti vaditi tu zelenu budj kolko hoćeš, uvek ce ti se vraćati. Jer tu ima najmanje dvesta milijardi spora budji, ti izvadis samo sto ono vidis. Treba bacati takve kitove u startu, zbog budućih uzgoja.
Ali dobro, izvuces iz toga koji gram suvih, not bad.
Pa rastu sa strane, okida ih svetlo verovatno ili isparavanje ako ima lufta izmedju supstrata i kutije. Te bočne strane ne treba da budu providne, obmotas ih folijom.
Slike nisu nesto reprezentativne, ja stvarno nemam pojma sta se tu dogadja, ali gljive ce rasti tamo gde su im uslovi najbolji, ne mora biti prozet ceo vermikulit, micelijum ce naci put. Deluje i da ti je poklopac zatvoren, ne znam samo zasto, a mozda mi se i cini. Najbolje bi ti bilo da izvadis taj supstrat iz kutije, stavis ga u vertikalan polozaj ako moze i pustis da frutaju po svuda, sad kad je vec tako krenulo. Ili pusti tako kako je pa beri nekako.
Ali dobro, izvuces iz toga koji gram suvih, not bad.
Pa rastu sa strane, okida ih svetlo verovatno ili isparavanje ako ima lufta izmedju supstrata i kutije. Te bočne strane ne treba da budu providne, obmotas ih folijom.
Slike nisu nesto reprezentativne, ja stvarno nemam pojma sta se tu dogadja, ali gljive ce rasti tamo gde su im uslovi najbolji, ne mora biti prozet ceo vermikulit, micelijum ce naci put. Deluje i da ti je poklopac zatvoren, ne znam samo zasto, a mozda mi se i cini. Najbolje bi ti bilo da izvadis taj supstrat iz kutije, stavis ga u vertikalan polozaj ako moze i pustis da frutaju po svuda, sad kad je vec tako krenulo. Ili pusti tako kako je pa beri nekako.
learning things
- long_pipe_magician
Vezano za express lonac. Pošto ga nemam. Postoji li koji drugi način sterilizacije tegli u kojima je tritikal? Je li dovoljno kuhati ih na pari 90 min kao što se radi s rižinim brašnom? Malo mi je to velika investicija jer mi ustvari neće biti potreban osim sad za ovo. Ali ako neko zna di se može kupiti neki jeftiniji u RH slobodno neka napiše.
- storm.raver
Ne mozes, mora pritisak da se podigne u sudu, a to pomeri temperaturu ključanja vode na 120. Onda ta vrela vodena para sterilizuje tegle.
Mozes pokusati frakcionu sterilizaciju 3 dana za redom po sat vremena ali nisu ti neke sanse.
Expres je najbitniji faktor u ovom hobiju, jos kad radis sa spricama spora, onda je tek bitan.
Ja imam neki klosarski od 30e i radi posao. Traje godinama.
Mozes pokusati frakcionu sterilizaciju 3 dana za redom po sat vremena ali nisu ti neke sanse.
Expres je najbitniji faktor u ovom hobiju, jos kad radis sa spricama spora, onda je tek bitan.
Ja imam neki klosarski od 30e i radi posao. Traje godinama.
learning things
- long_pipe_magician
Ma najbolje da posudim onda od nekog. Kako to radim onda sa expres loncem.
Naslažem tegle na nešto ili samo na dno? Mogu li staviti teglu na teglu?
Isto izbušim rupu, zapljepim micropore traku i pokrijem je s alu folijem?
Koliko vode da stavim. Da ne bi puklo staklo u doticaju s vodom?
Naslažem tegle na nešto ili samo na dno? Mogu li staviti teglu na teglu?
Isto izbušim rupu, zapljepim micropore traku i pokrijem je s alu folijem?
Koliko vode da stavim. Da ne bi puklo staklo u doticaju s vodom?
- storm.raver
Uzmeš stavis ono sto se stavlja supa dok je vrela, onaj podmetac na dno lonca. Ili bilo sta smisli, moze i krpa kuhinjska.
Jeste takva procedura, rupa, pa traka/vata pa folija.
Stavis malo vode, ne puno, sta znam, do trecine tegle, malo manje.
Au longi uzmi rokaj po tražilici, imas ovde na forumu dosta info-a, cuces i druga mišljenja i metode ne samo moje. I te stvari su objašnjene hiljadu puta, znaci cepaj search malo.
Mada nastavicu da ti odgovoram svakako ali eto
Jeste takva procedura, rupa, pa traka/vata pa folija.
Stavis malo vode, ne puno, sta znam, do trecine tegle, malo manje.
Au longi uzmi rokaj po tražilici, imas ovde na forumu dosta info-a, cuces i druga mišljenja i metode ne samo moje. I te stvari su objašnjene hiljadu puta, znaci cepaj search malo.
Mada nastavicu da ti odgovoram svakako ali eto
learning things
.
Zadnja izmjena: Savke01, dana/u 26.05.2021, 18:56, ukupno mijenjano 1 put.
- long_pipe_magician
Ja radim s grainom. Tritikalom. Ne ide bez tog lonca. Tražim sad malo po internetu. Našo sam neke za 200kn, ali nemaju ventil za reguliranje tlaka. E sad, koliko mi je to bitno ne znam. Na guideovima sam vidio kako se preporučuje kuhanje 90min na 15 PSI (pressure per square inch). Radi netko s tim loncem bez tog ventila?
.
Zadnja izmjena: Savke01, dana/u 26.05.2021, 18:56, ukupno mijenjano 1 put.
- long_pipe_magician
Naručio sam lonac. Jel problem ako stavim tritikal u frižider na 2 dana dok mi ne lonac stigne? Već sam ga isprao, prokuhao jučer 10ak min i ostavio preko noći da se osuši. Ujutro sam ga stavio u vrečicu i u frižider.
Znam da nije kompliciran taj proces, ali dosta sam ga pripremio već, žao mi to bacit.
Znam da nije kompliciran taj proces, ali dosta sam ga pripremio već, žao mi to bacit.