Lov na Psilocybe u divljini

Informacije o gljivama, uzgoju, metodama, nabavi materijala...
HypnoToad
Moderator
Moderator
Has thanked: 532 times
Been thanked: 1211 times

Re: Lov na Psilocybe u divljini

Post Postao/la HypnoToad »

Upravo tako. A ako ih očekuješ divlje, onda ćeš se morat preselit u SAD, u saveznu državu Washington.
Ako imaš svoj pravilno uzgojeni patch, onda negdje početkom 11. mjeseca su odgovarajuće temperature kod nas.
“Side? I am on nobody's side, because nobody is on my side, little orc.”
Nihillist
rank2
rank2

Post Postao/la Nihillist »

Mala zabuna, zadivio sam se kada sam vidio postotke aktivnih tvari u Azurescensu, mislio sam na Cyanescens. Kada počinje kod nas?
pecurko
rank14
rank14
Has thanked: 228 times
Been thanked: 291 time

Post Postao/la pecurko »

Evo i ja da reportiram. Za vikend sam bio u sumama Valjevskih planina, i naslo se svaceg ponesto, ali nazalost nisam imao aparat sa sobom.

Brao sam prvo sve sto je braon, ali sam odmah stavljao na beli papir i kako su spore bile bele i braon digao sam ruke od Psilocyba.

Tad sam presao na branje lisicarki i nesto grabovog djeda sto sam nasao pre svog velikog odusevljenja.Naime jedan panj je bio okruzen zuto-narandzastim pecurkama koje su me privukle, a ima i zasto jer je to Gymnopilus spectabilis koji sadrzi psilocibina i plavi na dodir bukvalno.
Ubrao sam samo 3-4 pecurke, da bih sa vama dobro proverio kako i sta.
Dosta su vece od psilocyba, sesir je u precniku 10 cm, listici zuti, kao i drska, sesir je nesto tamnije boje, skoro narandzast, na dornjem delu drske nalazi se prsten od ovojnice slicne boje kao i sesir.Spore print narandzast.Ratu na panjevima u velikim grupama 20+ pecuraka i ima ih doslovno na svakom drugom panju, mogao sam da naberem 100kg svezih bez preterivanja.

Interesuje me svo sto vi znate o ovoj gljivi: Doziranje, sadrzaj alkaloida, kultivacija...
Sto rece moja baba:"Sve sto raste iz Zemlje to je zdravo".
HypnoToad
Moderator
Moderator

@Nihilist -- Ona tablica na Erowidu ima podatke samo jednog testiranja, uglavnom se svi po iskustvima slažu da je cyanescens najjači, jači od azurea. I jedan i drugi imaju iste parametre za rast. Pisao sam već o cyanescensu, a ima puno po internetu, pa prouči malo da znaš šta tražiti.
Pecurko -- to je odlično, bar da nešto provjereno rastu u našoj regiji! Uzmi otisak spora na svim gljivama koje si ubrao. Ja nažalost stvarno nemam pojma o Gymnopilusima što se tiče psilocybina, jačine i konzumacije općenito, jedino mogu pretpostaviti da bi kultivacija bila relativno jednostavna, MS na agar, izolirat micelij od kontaminacija, i onda standardno preselit u tegle s zrnjem, čekat potpunu kolonizaciju i s tim inokulirat panj ili blok od piljevine.
RusheR

Post Postao/la RusheR »

Zna li neko sta je ovo?
slike nisu bas visokog kvaliteta, Spore print je svetlije braon boje, opna na kapi je providna i lepljiva. Cela pecurka menja boju na dodir u plavkasto zelenu. Bez karakteristicnog je mirisa. Nadjena u retkoj borovoj sumi (na ivici sume) na visini od oko 1000m nadmorske visine.
evo slika
slika
slika

I jos jedno pitanje. Nasao sam na foruu gljivarskog drustva nasice izjavu nekog njihovog znalca Blaga i ona glasi:
"Forumasi,
Nesto me zanima...
Da li se prica, da li se smije pricati o Psilocybama u Hrvatskoj; i dalje, u Austriji na primjer.
Kod nas je zabranjeno imati sa sobom, prodati, i trositi.
A mi uvijek imamo za vrijeme izlozbe sa strane, da mozemo objasniti, pokazati, na primjer apotekarima. Da se zna o cemu je rijec.
Semilanceata je cesta gljiva na livadama. A bas danas sam ga na veliko nasao, kao i Psilocybe luteonitens koji je malo slican kad je mlad.
Mladi dodu uvijek pitati kad je izlozba, ali vec kad ih vidimo odmah znamo pa im kazemo sto je zakon.
Hvala na odgovoru, ako nije problem za vas.
blago"

Sto zanci da Psilocybe semilanceaeta ima u Hrvatskoj. Jel ko nasao? Bi li opisao podrucje na kome raste? nadmorska visina i sl.
Zadnja izmjena: RusheR, dana/u 28.10.2010, 14:38, ukupno mijenjano 1 put.
HypnoToad
Moderator
Moderator

Ajde pokušaj stavit neku oštriju sliku, ovo mi liči na karakteristično plavljenje Psilocyba.
Semilanceate ima po svuda, ja ih nikad nisam našao jer nisam niti tražio, ne interesiraju me, a i gljivarim uglavnom po šumama, ne po livadama. Ako ima velikih livada ili pašnjaka oko tebe, šetaj, traži, stavi ovdje, možda se nađe nešto zanimljivo.
RusheR

Post Postao/la RusheR »

Boljih slika ne mogu da napravim. Ova gornja je dobra, bar mislim. A molba je da mi neko odgonetne koja je ovo tacno gljiva. Unapred hvala
HypnoToad
Moderator
Moderator

Sad je bolje.
Stropharia aeruginosa.
pecurko
rank14
rank14
Has thanked: 228 times
Been thanked: 291 time

Post Postao/la pecurko »

Meni ne lici na Stopharia aeruginosa jer nema onako upecatljiv prsten, ovo mozda moze i da bude bohemica. Ona zna da bude skoro bela i da ima ovako braon listice, jer kao sto si rekao zaista brusa kao prava psilocyba.
http://www.shroomery.org/forums/showfla ... r/13347122

http://mushroomobserver.org/55058?q=2X5o
Sto rece moja baba:"Sve sto raste iz Zemlje to je zdravo".
HypnoToad
Moderator
Moderator

Moguće. :-??
Listići mi izgledaju pre gusti i pre svijetli za Psilocybe.
Odgovori