E ovako, posto su sve 3 tegle gotove sa kolonizacijom, sledi sledeci korak. Pasterizacija kokosa i mesanje sa psenicom.
Koristio sam trecinu ove cigle presovanog kokosa
Posto nemam termometar, u loncu sam prokuvao 1,2 litre vode, sacekao malo da prestane sa kljuca voda i ubacio trecinu cigle (200 grama) kokosa. Onda sam sve izmesao da bude kao zemlja i ostavio tako par sati. Kad se kokos ohladio sve sam sterilisao, povrsinu na kojoj radim i aluminijumske posude, i u njih stavio red psenice red kokosa, tako 2 puta skoro do vrha, onda sam sve izmesao i na kraju prekrio slojem kokosa 1 cm i folijom na kojoj sam izbusio rupice. Imao sam pomesanog materijala za jednu i po posudu.
E sad, ne znam koji odnos psenice i kokosa treba da bude u posudama, posto je meni ostalo jako puno kokosa na kraju, nisam ocekivao da cu od trecine cigle dobiti toliko. Sad ne znam jel sam trebao staviti manje psenice a vise kokosa ili kako. Kod mene je u posudama otprilike 50% psenice 50% kokosa.
Pre
Posle
Posude
E sad, imam pitanje. Jel ove posude stavljam u kutiju, ili gde da ih cuvam dok micelijum ne prekrije sve? Mislim jel moraju u sterilom okruzenju biti? Posto jos nisam na kutiji izbusio rupe sa filter vatom za razmenu gasova.