pokušao napraviti gljive za jednog jako bolesnog frenda, jedva sam u nekoliko mjeseci uspio da mu jedan kolač isfrutam, jedva jedvice...
u 2 flaša jedva za porciju...no kako sam napo jako da inakuliram sve oko sebe, tako mi sad u 2 posude sjede u zemlji 5 kolača, lijepi, onako poput pepeljare birtijske veličina...
i sad ja reko, ajde, sad za mene šta bude, ako bude, jednu posudu sam počeo tek davat svjetlo a jednu u kojoj su 3 kejka čekam pinanje već 5 dana..
ma reko nek se ova sa 2 kejka još malo micelizira, nije prejaka izgledala...pokrijem u mrak i ostavim 2 dana, a ovu s 3 kejka, jača mica, nju špricam, luftam, i kreće jel, gljivice mal, sooper, izgleda zdravo sve...
reko daj da samo virnem u ovu sa 2 kejka, kad ono u njoj još veće vugljice, a u mp3,

, koji qurats..
mislim si, kako za njega nisu htjele van, a sad, ja kad si mislim a nešto ću dobit, napad gljiva, hahahahah
koda znaju mamicu im njihovu mudru, nemogu dočekat vožnjicu, dugo sam već bez njih...
primjetio sam jednu stvar, neke sam posude, imao sam ih more sad u par mjeseci, selio svako malo, neke su samo sjedile na mjestu...
moje zapažanje je da micelij i spore kao da čekaju konstantu u vrmenskim prilikama, može temp padati noću, rasti danju, ali ako se to poremeti, sve staje...
npr. u idealnim uvjtima seljakana posuda na tempu od 22-27 slabo napreduje, vuče se...
posuda na noćnoj 14 celzija, dnevnoj 22, netaknuta 5 dana, mica ko t-rex napada...
moj je savjet da se proba možda sa većom temp. u prvih par dana samo dok se spore ne pokrenu, i onda smanjit dnevnu na 22 max...
također moram reći, mica raste po danu i svijetlu, ali nemože se utrkivati nikako sa micom koja roka u mraku...
to su moja iskustva iz nekoliko mjeseci drljanja sa kuruzom, rižom, balegom, sjenom...
još jedna meni jako važda i zanimljiva stvar kod frutanja je:
silno sam želio da uvježbam gljivarenje sa samo onim što uvjek imam doma, znači uvijek baš, nikakva trgovina,
tako sam došao do kombinacije: kukuruz, gips, humus za cvijeće mamin
strašno sam zadovoljan kako se ponaša zemlja u lavoru navlažena, nisam imao niti jednu kontaminaciju na kolaču dosada, a kolač mi je baš zatrpan..
no ima caka, čitao sam o gipsu malo, kemija i to, i ja lijepo položim kolač na sred lavora malog, oko njega i malo ispod njega, narokam u njegovoj visini humus, ali u jedno 3 sloja, a između slojeva kroz prste kao da solim hranu, sipam gips u prahu...znaći jako malo j dovoljno, manje od uobičajenih 5 posto, jer i malo jako sa vodom pokreće kmiju.....
kad stavim zadnji sloj zemlje, micelij mi se samo nazire lagano ispod, nije zatrpan...
uzmem špricu za maglu i rokam dok nemislim da je zemlja mokra...
ako ima viška ocjedim lagano van...
gips počinje odmah raditi svoje...lavor je pokriven folijom plastičnom, ne hermetički ali fino, i svi plinovi unutra ostaju, smatram ih svojim frendovima sad...
počne gips grijati a bogami i ubijati sve svojom kemijskom reakcijom kad dođe voda do njega...
imam osječaj kao da je sterilno sve, no 2-3 dana se osjeti čudan miris, to su plinovi od gipsa, ja sam se u poč. plašio da je kontaminacija...
zaista moram priznati da ništa jednostavnije nisam vidio niti na netu...
meni je naveći problem pokrenuti spore...
kad imam i mali komadić mice, uspio sam i kontam. odkloniti, i nastaviti na samo skuhani kukuruz i zob dalje...
znači najveće je sranje početak...
gips preporučam svima...
neki ga meću u razne supstrate prije dodavanja mice, pa on već odkuha prije nego spojimo sve, no ja baš odradim da kem. reakcija bude u tijeku dok je kolač blizu...
vidim da mu neškodi, a pobije kojekakva sranja u zemlji i vodi iz pipe kojom špricam...pošto je pokriveno sve maltene gledam kako se sranja ubijaju a micica jača...u svim slučajevima mi je mica krenula štapasto u zemlju, i gore van...kao da se konektirala...
također smatram da mica voli zrak svježi, pa mi se čini da nepotpunu mic. kuglicu kad izvadim u zemlju, da poludi, u čaši se vuče još danima...
mislim da miceliju kad se oživi treba odmah zraka, i to dosta...
danas sam stavio novi experiment, neda mi vrag mira, : lavor sa zemljom, gips i sve, u srdini pol kile kukuruza koji je krenuo djelomično na 10 mjesta ali dobio miris čudan....reko ideš ti u gips, nečeš mi se kiselit u plastičnoj posudi, sve sam pripremio, i sad za 3 dana baš me zanima oče počet mirišat mica nakon gipsa...nema šta drugo preživit ispod zemlje
pusa svima, uskoro huana ide na jahanje, hohohohohoho