Ok, prošlo je poprilično od prvog posta. 9 šprica od 1 ml i ostatak spora u tegli su bili u frižideru.Idući put uzimam po nekoliko od 10 ml jer je ovako bilo teško hvatat te spore u vodi. I previše vode za spore sam stavio, ali bile su uglavnom na dnu pa ih nije bilo toliko teško hvatat. Samo sam prebrisao alkoholom šprice jer je i plastika ulazila u vodu sa sporama.
Raž sam ostavio u vodi na dan, prokuhao 15-20 min, ostavio još u toj vodi jer sam bio lijen, procijedio i proprao par puta kad se malo ohladilo i na kraju osušio na ručniku koliko se dalo. Kad bih uzeo šaku te raži i pustio, ostalo bi puno više zrna od nešto malo koliko piše u nekom od vodiča tu.
Nemam express lonac ni velikih posuda za sterilizaciju pa sam koristio male tegle i čaše od 2 dl. Umjesto poklopca na čaše sam stavio dva podebljana sloja folije. Prvi sam probušio, stavio sintetičku vatu i neku vezicu za kosu da ga drži za čašu. Ukupno 16 tegli i čaša. Na dnu svake posude bila je jedna ili dvije krpe. Vode je bilo do polovice visine tegli ili manje. Kuhalo se barem 3 sata prvo na jačini 9/9, a onda na 6/9 jer je prebrzo isparavalo. Nadolijevao sam vodu 4-5 puta. Stavio sam sve par sati vani na hlađenje i preko noći u frižider.
Prvih 9 je inokulirano špricama koje su stajale mjesecima, a ostale istim tim friško napunjenim špricama. 16 bebica.

Mislim da sam ih cijepio 25. ili 26.3.
30.3. pogledam i vidim micelij u svim teglama i čašama! Danas, dan iza, vidim da je svaka u svom filmu! Samo u jednoj ne vidim bijelo.
Mislio sam da će ili prvih 9 ili ostatak propasti ili da izolacija na čašama nije bila dovoljna, ali doslovno je svaka u svom filmu. Neke teglice i čaše se više ne daju protresti, a na nekima se tek nazire micelij. Zasad super.

Još nemam kutije za sve to.
Da čekam da se sve lijepo povežu i da ih onda miksam s kokosom ili jednu po jednu? Ako ih većina preživi, morat ću improvizirati sa kutijama i prostorom.