hey društvo, evo da se javim.
kupio sam overkill grijač za akvarij. bila dioba između 15ow i 250w,, kad kažem ajde 10kn razlike u cijeni nije mnoštvo i kupim jači... i dobro da sam ga kupio.
prvo sam imao u planu napraviti "heating bomb" tj staviti grijač u bocu od 2 ili 2.5 litara vode i to u plastični kontenjer a okolo toga staklenke.
nooo... to se pokazalo kao slabo i nije mogno postizati veće temperature od cca 22 ili 23----
morao sam brzo djelovati i djelovao sam

prvo sam kontao nabaviti dvije kante od kreča jednake,, al sve ove što imam doma su nekako prljave i bezvezne.. pošto stvarno nemam ni lipe više (zadnje pare sam uložio u ovo) pronađem doma prijenosni frižider.
popt ovoga
njega sam rastavio, izvadio stiropol iz stjenki za kasnije ako ga ikada budem više slagao da imam.
unutra natočio vode i zavezao nekim žnjirancima za krajeve pošto nebi ga baš bušio a volim ga nositi na more pa ajde da nebudem demolator... nego da sve to nekad opet može raditi....
i napokon sam postigao 28 stupnjeva koliko mi i treba u njemu... baš bilo veselje. stoji mi u wcu a jedan dan bio sušio kosu i isključio grijač da bi uštekao fen. vratio se za par sati kad on isljkučen... unutra temperatura 19.3, ajemeeeee šta sad! brzo uštekaj!
i tako svaki dan ja otvorim svoj frižiderčić da vidim kako temperatura, kako vlaga a svakih par dana pogledam i kako su staklenke.... i uglavnom DANAS PRIMJETIM PRVE ZNAKOVE MYC-a!! joj kako sam bio sretan. na jedno tri mjesta na ovoj najmanjoj staklenci koja je druga vrsta i nju sam jedno tjedan dana prije stavio na ormar na neku normalnu temperaturu pa ju kasnije preselio u frižiderčić...
bio sam prebacivao sporu u vodu i sad kao idem "probuditi" spore,,,, uvučem vodu u špricer i sad vraćam tu vodu natrag.... i odjedamput od tog pritiska igla završi u toj vodi!!! AJMEEE PA NISAM NIJEDNU ŠPRICU UZEO SVE JE OŠLO KVRAGU! imao sam sa strane steriliziranu pincetu koja je doduše malo hrđava i brže bolej trgaj foliju i izvadio tu iglu glupu.... kasnije sam napunio toga 6 šprica i baš sam ih išao staviti da vidim jesam li možda zeznuo stvar s time što mi je igla tako završila pa sad čekam još koji dan da vidim hoće li mi se myc pojaviti i na ostalim teglicama....
---
konkretno ovih dana razmišljam o fruiting chamberu. okolo po forumima vidim da ljudi stavljaju u martine ormare,. ima kod nas nešto slično u kauflandu košta 150kn al nije prozirno a i puno je to para....
pa sam ja mislio ili u stari ormar ili u stari frižider. frižider mi se čak čini i boljom idejom pošto je onako više "DIHT" a i incognito je ako tako treba da bude... idem sutra baš u potragu ako nađem jedan stari firžider onda ću ga uzeti.
pa mi se postavlja nekoliko pitanja.
- grijanje sam mislio riješiti tako što bi na dno fridža stavio radijator uljni koji bi bio spojen na termostat koji bi održavao zadanu temperaturu.
- vlagu sam mislio riješiti preko ovlaživača zraka. nemogu naći perlit a i da ga nađem koštao bi me ko i ovaj ovlaživač. njega sam kupio na aukcijaam za 16okn sa dostavom... tako da mislim da mi je to ok samo mi se sad nameće pitanje kako ću održavati zadanu vlagu u zraku ? mislim nije ok da bude 100% ako sam ja dobro shvatio, tako da mi preostaje to da smislim ili da spojim na tajmer pa da svakih par sati on malo proradi,,, tu bi trebao malo kalkulacije nabaciti da ispadne svaka 4 sata 15 minuta ili svakih 6 sati 10 min i sl.
- prozračivanje. e to me pošteno muči i nemam nikakve ideje kako ću to riješiti. i to bi riješio na neki automatski način a pada mi na pamet ventilator od one cirkulacije zraka od auta koji se da naći do cca 50 kn polovan i radi na 12v. samo što bi onda u tom slučaju stavio hepa filter na ulaz toga zraka a i mora biti neki izlaz..... to ću još vidjeti kako šta.....
evo,,, poprično puno teksta svašta a ništa rečeno i ostalo,,,
pa se čitamo kad postavim slike malo.