[Mo:Dem] Momento Demento
- HypnoToad
- Moderator

- Has thanked: 532 times
- Been thanked: 1211 times
Re: Momento Demento 2014.
Da se osvrnem na neke ranije postove, već dugo vremena pokušavam pojmiti zašto stalno 'napadam' Beyonda, dok sam potpuno tolerantan i otvoren prema drugima s jednako 'ludim', ali i daleko luđim teorijama. I napokon sam shvatio da je isključivo stvar u načinu izražavanja, riječima i frazama koje koristi (poput onih u ovom threadu). Zar je zaista moguće da je moj ego toliko sitničav da odobrava i suosjeća s tuđim stavovima i istinama, ali ne podnosi određeni način na koji se iznose??

“Side? I am on nobody's side, because nobody is on my side, little orc.”
- Psychonaut
- rank11

- Has thanked: 85 times
- Been thanked: 178 times
Kad nas nesto emocionalno dotice, kao tebe neki od Beyondovih tekstova, obicno se radi o projekcijama. Impuls iz okoline (u ovome slucaju tekst) djeluje kao okidac za neki dio tvoje podsvjesti koji nije u potpunosti integrisan, i koji zudi za tim.HypnoToad je napisao/la:Da se osvrnem na neke ranije postove, već dugo vremena pokušavam pojmiti zašto stalno 'napadam' Beyonda, dok sam potpuno tolerantan i otvoren prema drugima s jednako 'ludim', ali i daleko luđim teorijama. I napokon sam shvatio da je isključivo stvar u načinu izražavanja, riječima i frazama koje koristi (poput onih u ovom threadu). Zar je zaista moguće da je moj ego toliko sitničav da odobrava i suosjeća s tuđim stavovima i istinama, ali ne podnosi određeni način na koji se iznose??![]()
Na primjer, starija zena nezadovoljna svojim seksualni zivotom vidi mladu i seksi obucenu zenu, i pomisli "vidi drolje". A ustvari podsvjesno joj nedostaje taj tip energije, ali to ne moze sama sebi priznati. Ovakve psihodinamika je dobro razradjena i objasnjena u zapadnoj psihoanalizi, mozda citanje Junga moze pomoci...
Pozivam te da budes moj ucitelj
- HypnoToad
- Moderator

Znači ja žudim za sposobnosti izražavanja s grandioznim zanosom?
Ili želim prestati 'tražiti', biti agnostik, i postati 'uvjeren'? Ko zna, možda...
Ili želim prestati 'tražiti', biti agnostik, i postati 'uvjeren'? Ko zna, možda...
- Psychonaut
- rank11

Na tebi je da odgonetnes da li model koji sam opisao ima smisla za tebe, i ako ima o cemu se radi
Iz moga iskustva, stvari koje mi se ne svidjaju, a ne rezoniraju sa necim u meni, me puno ne doticu. Takvih stvari je puno - na primjer, nemam nikakvu potrebu da se upustam u price o nacionalizmu, ko je za sta kriv itd, jer mislim da sam dovoljno ocistio taj dio svoje proslosti. Ali i mene je cesto znalo "pecnuti" nesto sto procitam na ovome formumu, iako se radi o sitnicama.
Cim me nesto emotivno dotice, to je znak da treba da se zamislim i nadjem pravi uzrok koji je u meni, a ne izvan. Takve situacije su u sustini dar svemira, kako bi se mogli nauciti nesto sami o sebi, a na nama je hocemo li iskostiti priliku za ucenje ili ne.
Iz moga iskustva, stvari koje mi se ne svidjaju, a ne rezoniraju sa necim u meni, me puno ne doticu. Takvih stvari je puno - na primjer, nemam nikakvu potrebu da se upustam u price o nacionalizmu, ko je za sta kriv itd, jer mislim da sam dovoljno ocistio taj dio svoje proslosti. Ali i mene je cesto znalo "pecnuti" nesto sto procitam na ovome formumu, iako se radi o sitnicama.
Cim me nesto emotivno dotice, to je znak da treba da se zamislim i nadjem pravi uzrok koji je u meni, a ne izvan. Takve situacije su u sustini dar svemira, kako bi se mogli nauciti nesto sami o sebi, a na nama je hocemo li iskostiti priliku za ucenje ili ne.
- HypnoToad
- Moderator

Naravno, to mi je uvijek cilj. A mislim da je to i osnovna poanta ovog sajta. Baš iz tog razloga je ovaj forum i cijela zajednica odlična i kao što kažeš dar svemira, jer nam svima pomaže da učimo i rastemo.Psychonaut je napisao/la: Takve situacije su u sustini dar svemira, kako bi se mogli nauciti nesto sami o sebi, a na nama je hocemo li iskostiti priliku za ucenje ili ne.
- Ninti
- Moderator

- Has thanked: 510 times
- Been thanked: 409 times
Zanimljivo tumačenje.. Možda ima istine, ali samo ponekad.Psychonaut je napisao/la:Kad nas nesto emocionalno dotice, kao tebe neki od Beyondovih tekstova, obicno se radi o projekcijama. Impuls iz okoline (u ovome slucaju tekst) djeluje kao okidac za neki dio tvoje podsvjesti koji nije u potpunosti integrisan, i koji zudi za tim.
Na primjer, starija zena nezadovoljna svojim seksualni zivotom vidi mladu i seksi obucenu zenu, i pomisli "vidi drolje". A ustvari podsvjesno joj nedostaje taj tip energije, ali to ne moze sama sebi priznati.
Dali svaki oblik netolerancije možemo objasniti na taj način?
Npr. što je u slučaju kada me iz takta izbacuje činjenica da 2 posto stanovništva upravlja sa ostatkom?
Dali to znači da nisam u potpunosti načisto sa .. čime? ili podsvjesno žudim biti kao oni?
I dont think so.
Naravno Beyond nije negativan kao ovaj moj primjer
“Never argue with an idiot. They will drag you down to their level and beat you with experience.” ― Mark Twain
-
shroomko
- rank14

- Has thanked: 138 times
- Been thanked: 208 times
Sa time da se osjećaš nemoćno, kao žrtva u pogledu financija?Ninti je napisao/la:Npr. što je u slučaju kada me iz takta izbacuje činjenica da 2 posto stanovništva upravlja sa ostatkom?
Dali to znači da nisam u potpunosti načisto sa .. čime?
- Ninti
- Moderator

- Has thanked: 510 times
- Been thanked: 409 times
Da upravo to osjećam se ugroženo zbog situacije (i ne samo financijske).. a ne osjećam želju da budem kao oni koji nas tlače. Niti ne osjećam da me se ti problemi ne dotiču jer ne rezoniram s njima.
“Never argue with an idiot. They will drag you down to their level and beat you with experience.” ― Mark Twain
- Psychonaut
- rank11

Ako to u tebi izaziva negativnu emotivnu reakciju, znaci da jednostavno odbijas da prihvatis da je trenutno stanje takvo (ne ulazim u razloge, ne znamo se dovoljno dobro).Npr. što je u slučaju kada me iz takta izbacuje činjenica da 2 posto stanovništva upravlja sa ostatkom?
Dali to znači da nisam u potpunosti načisto sa .. čime? ili podsvjesno žudim biti kao oni?
I dont think so.
Prihvatiti situaciju ne znaci i slagati se sa njom i biti pasivan, cak naprotiv. Jedino iz prihvatanja mozemo djelovati istinski konstruktivno.