Sanjanje je složeni psihobiološki proces praćen vrlo određenom fiziološkom slikom.
EEG prikazuje REM fazu
Psihološka komponenta sanjanja izražena je u snovima koje karakterizira slijed slika koje sanjač doživljava posebnim oblikom svijesti. Ta je svijest u usporedbi s budnom sviješću sužena i promijenjena. Fiziološka komponenta sanjanja izražena je REM-fazom. Normalno čovjek tijekom noći sanja 4 do 5 puta u 20 minuta, koliko traje i pojedina REM-faza. Sanjanje je obilježeno pasivnim stanjem svijesti, te je lišeno sanjačeva voljnog sudjelovanja, a u njemu je tek toliko svjesnosti da bi sadržaj sna nakon spavanja mogao biti dozvan u sjećanje. Zbog toga se snovi označuju kao pojavni oblik nesvjesnoga. S biološkog stajališta sanjanje je od posebne važnosti i njegovo sprječavanje (buđenje sanjača u REM-fazi) izaziva niz psihofizioloških smetnji. Oni koji tvrde da uopće ne sanjaju ili da rijetko sanjaju zapravo se svojih snova ne sjećaju. No, i ovi će ih znati opisati, ako ih se probudi pri kraju REM-faze.
Za razliku od doživljaja budne svijesti, doživljaji se u snu odvijaju u halucinantnim nizovima slika u kojima nema reda. Nedostaje im kontrolna funkcija "ja" koja inače djeluje kao čuvar prilagodbe na zbilju.
Kao što znamo, svaku noc, il cak i preko dana sanjamo al mnogo se puta dogodi da zaboravimo svoje snove. U zadnje vrijeme majka mi ima zaista čudne snove kojima ne mogu pronači tumačenje pa sam odlucila otvoriti ovu temu!
Nadam se da nemate ništa protiv?
Mnogo puta sam cula da govore da se snovi trebaju zapisivati, al mnogo puta sanjamo te se onoga trena kad nas san probudi znamo sto smo sanjali al kako nastavimo sa spavanjem kada se probudimo zaboravimo vise sto je ono bilo sto smo sanjali ... pa ne mozemo zapisati... kako kazu da je najbolje ..
Majka se prije po ure probudila (radi samo nocne) dosla i zagrlila me .. btw: imamo jedan period zivota kada je teško i njoj kao što je teško i meni ... In the middle of fight smo .. Sud .. u kojem moj ex neda mira .. stalno kopa li ga kopa nesto .. no dobro da ne off topičarim ..
Majka pocinje sa pricom svojeg sna .. ja otvorim odma world .. i paralelno kako ona priča ja pisem ...
San je sljedeći ...
Majka sanja kako ona i ja (imam cca 4g)
Nas dvije smo isle iz grada ... sjednemo na autobus prma novom zagrebu, nikak doc do novog zagreba .. nikako da dođe .. mama pita kad cemo doci do n. Z. Kaze on da smo ga davno prosli .. da smo kod karlovca ...kisa pljusti .. mama me drzi u narjučju .. bolesna sam .. kraj nas sisalju stalno zuti, kao samoborcek, autobusi .. pita covjeka kad ide bus za zg .. kao ide sad u pol 7 .. vidi ga da odlazi .. pita drugog .. kaze joj za taj isti .. pljusti kisa samnom u narucju ... hoda kroz kaljuzu .. naiđe na jezero . Naiđe covjek .. pita ga kad ide bus za zg. On ju pita kako je dospjela samnom tamo ... Pita opet kako da dođemo do zg .. pita kak smo stigli dovde .. pita majka koje je to jezero .. on kaze Prespansko... na cesti vozi kao mali traktorčic i ima napred kao bagercic .. vozi se ko luđak .. nailazi kamion pun .. vapna i zeljeznih sipki .. odjednom se ovaj zaletio u tog traktorčeka / bagerčeka ... na to joj se ukaze podhodnik i sakrijemo se unutra ... stalno me nosi u naručju .. kad sve zavrsilo, oluja i kisa .. hoce da izađemo van .. al 3 cijevi joj preprečuju put i nedaju da mozemo izici... nailazi opet neki covjek koji joj pomaze da se izvucemo i opet dolazimo do jezera ..... raspituje se kako do zg .. iz vedra neba naiđe na mog starog (koga ugl. Nismo vidile vise od 7/8/9 g. )... da me uzme u narucje .. uzme me i samnom u jezero .. jednom me rukom drzi u jezeru, mama vice nemoj je kupat .. ne ju umakat ... prehlađena je ... on je na to pusti mi i drugu ruku te me pustio da se potopim ... mama vristi na njega .. odjednom mama se baca u jezero i izvlaci me van .. ljudi me preuzimaju .. griju ... a starom se okrenula i okinila ga kolko je mogla šakom u glavu ... probudila se u jecaju ...
Ovo sam sad pisala kako mi majka govorila sto je sanjala .. dakle ona prica .. ja pisem ... Da li se itko razumije imalo ili vise od tog imalo u snove kako bi mi mogao ista protumaciti jer kod ovakvih snova sanjarice i takve stvari ne pomažu .. kaže da se probudila kao da je izišla iz bubnja .. Da stvar bude bolja il gora .. u zadnje vrijeme stalno sanja nas dvije zajedno negdi .. i da sam malena .. ponekad sam i odrasla al u rijetkim prilikama ...
Dankeš ekipico