To objasnjenje na zalost ne odgovara cinjenicama. Homo sapiensi nisu imali stotine tisuca godina za razvoj u razlicitim uvjetima. Imali su maksimalno par desetina tisuca, sto je na evolucionoj skali kratka doba. Uopste ne vjerujem da postoje toliko velike genetske razlike u probavnom traktu medju ljudima raznih rasa, i iz raznih krajeva svjeta.HypnoToad je napisao/la:Kao što sam prije rekao, stotine tisuća godina razvoja u takvim uvjetima. Sasvim dovoljno vremena da se ljudsko tijelo privikne na promjenjene uvjete.
S druge strane, u našim krajevima do pred 100 godina niti je bilo frižidera niti aviona da zimi dovoze svježe voće i povrće.
Daj mi neki legitimni primjer dugotrajnog veganstva iz povijesti Europe.
Ne kažem da nema ekstrema, ljudsko tijelo je prilagodljivo i učinit će sve kako bi preživjelo, ali to je vrlo daleko od optimalnog funkcioniranja.
Budisticki i taoisticki monasi iz Kine i sa Tibeta ne zive u tropskim uvjetima. Cesto zive na planinama, visoravnima, i u teskim uvjetima, a tradicionalna ishrana u ovim podrucjima nije iskljucivo vegetarijanska kao u Indiji. I opet su izuzetno zdravi, i mentalno i fizicki.
Misim da sve ovo ukazuje na izuzetnu prilagodljivost homo sapiensa raznim zivotnim uvjetima. Zato smo se i rasirili po cijelom svijetu. Neki od nas zive samo od povrca, neki zive samo od mesa, a vecina jede oboje. Sposobni smo da prezivimo od onoga sto nam okolina ponudi.
Zato mislim da su sve rasprave oko toga jesmo li vise biljojedi ili mesojedi besmislene. Covjek je ocigledno svastojed.
Mozemo opstati na raznim vrstama ishrane, i postavja se pitanje koja je otpimalna? Ja i dalje eksperimentisem, trenutno ne jedem meso (mada se vrlo rijetko omakne neka riba), ali jedem jaja(umjereno) i mlijecne proizvode(jogurt/kefir i sir). Definitivno vidim razliku u tome kako se osjecam sada i kako sam se osjecao dok sam jeo meso. Mislim da sto je covjek osjetljiviji, moze poceti da uocava sve finije nijanse u djelovanju hrane.
To je kao kad pijes kafu svaki dan, i nakon 10 dana vise ne osjetis efekte. Ali ako je ne pijes par mjeseci i onda popijes solju, efekti su drasticni(zato sto covjek postane osjetljiviji).