pozz ekipa, evo neki dan sam najavio da ću i ja šibnut dnevnik, a nema boljeg vremena nego u subotnje kišno poslijepodne ...pa da odma krenemo na posao evo kratki opis postupka... raž se je namakala u vodi 24h, nakon toga je isprana pa još 30 min u vodi na temperaturi od 80 stupnjeva zatim opet isprana i susena sat vremena na papirnatim ručnicima ... nakon toga sam je stavio u tegle koje su tretirane dezinficijensom pa isprane alkoholom i destiliranom vodom te nakon toga sterilizirane ćuku vremena na 200 stupnjeva .... sve skupa je bilo u autoklavu na 2bara cuku i pol i hladeno 24h nakon čega je slijedila inokulacija i sad se sve naravno inkubira na 28 stupnjeva ( dugo vremena mi je trebalo da pronađem mjesto u stanu gdje je takva temperatura, ugl tegle su u kutiji iznad frižidera unutra je i termometar koji je stalno na 28 samo me zanima jel bed ak je unutra suvo ko barut? mislim da sam negdje pročitao da im treba i vlage pa ak me neko može savjetovat oko toga bio bih veoma zahvalan) .... e sad sam naravno tek nakon još dodatnog istraživanja skužio da što više spore(odnosno otopine spora) to je veća mogućnost za razvijanje wet spot kontaminacije ugl potrošio sam 20ml špricu na 4 tegle(5ml po tegli) ... kao što više to bolje ... naivac kaj vi mislite? iskustva sa sličnim zajebima?
Zadnja izmjena: dawsongeek, dana/u 30.11.2013, 10:54, ukupno mijenjano 2 puta.
I VODA JE OTROV U PREVELIKOJ DOZI ... BUDI UMJEREN !
odlična oprema, e da mi je autoklav di bi mi bio kraj
slobodno spusti temperaturu na 25, 26, ostalo je u redu ako nema wet spotova, ako je raž suha na izgled još bolje, vjerojatno je dovoljno vlage u njoj da bude probavljena od micelija, sad samo prozračuj i drži temp, i ne mrdaj previše tegle ako ne treba
uffff, oprema za u svemir!!!! sretno i neka plodovi tvog rada donesu tvom umu harmoniju i sklad!
osobno sam se "skinuo" sa zrnja jer budimo realni, kejkovi su toliko manja zajebancija da je to čudo, ali keep up good work!
pičku mater ... jebe me temperatura ... varira između 28-31 ... brijo sam tokom sad ovog slijedećeg vikenda kupit grijači kabel, termostat i napravit inkubator prije ne mogu jer sam broke as fuck ...ima neko ideju kako smanjit tu temperaturu(kutija iznad fridža)?? inače sinoć sam uočio 2-3 kolonizirana zrnašca (4 dana od inokulacije)al samo u 1 od 4 tegle
Zadnja izmjena: dawsongeek, dana/u 15.11.2013, 15:49, ukupno mijenjano 1 put.
I VODA JE OTROV U PREVELIKOJ DOZI ... BUDI UMJEREN !
pa da, visoka je temp, na gornjoj granici. to ne smeta miceliju za razvoj, ali je rizik zbog drugih mogućih kontaminacija....ali tebi je sve 100% sterilno i zake se brineš
napravi gore na kutiji otvore da ta toplina izađe van, kažu da bi trebale tegle biti u mraku....nije ni to tolko bitan faktor. moj savjet ti je da omotaš tegle (stakleni dio) u foliju.