Mala pomoc?!

Informacije o gljivama, uzgoju, metodama, nabavi materijala...
Odgovori
jelen

Mala pomoc?!

Post Postao/la jelen »

e ljudi ovako....prvo da vam se svima zahvalim na pomoci oko nabavke spora i pratece opreme koja treba za grow,takodje i na korisnim savetima.
e sad.radimu uzgoj na razi.pa me zanima par stvari?u tegla ma je pocla da se formira bela stvar.samo nisam siguran da je to micelin.cekam jos malo da se razvije da budem 100% siguran da nije neko oboljenje.ova raz koju sam kupio stoji od 500 g pakovanje.pise da je oljustena ?! sto ne znam sta treba da znaci.?kad sam je potopio u vodu bila je jako ali bas jako prljava.u njoj imaju neka mala govanca crana koja sam pokusao da uklonim ali ih je previse,tako da sam po koju ostavio unutra.dali je moguce da se da se tegla kontminirala sam zbog toga???dali sam trebao da prokuvam raz? jos nesto dali mi mozda savetujete neku laksu ili drugu tehniku uzgoja gljiva?
krasta-zg
rank5
rank5
Has thanked: 4 times
Been thanked: 10 times

Re: mala pomoc?!

Post Postao/la krasta-zg »

Najbolje bi bilo da stavis neku sliku da vidimo sta je to bijelo,ali ako je skroz bijelo onda bi trebao bit micelij..To crno nebi smetalo da si skuhao(sterilizirao)raz,ali kolko vidim nisi,a trebo si!Nema tu bas lakse-teze tehnike,sve je to isto,znaci sterilnost na prvom mjestu,a za ostale tehnike malo prelistaj forum.
Kažu da ce smak svijeta 2012.E pa neće, jer moj jogurt vrijedi do 2013.
jelen

Post Postao/la jelen »

pocelo je da se formira tek tek.ovo je 5ti dan.sacekacu jos malo pa cu staviti sliku.sterilisao sam raz 1h u expres loncu kad je vec bila u tegli..izgleda da je trebalo da je skuvam posebno pa ond tek u u expres lonac na 1h.sve sto sam radi bilo je strpljivo i pazljivo,sve je lepo sterilisano mislim da tu nema nekih problema oko toga.
krasta-zg
rank5
rank5

ma vidim da si dolje pitao jesi mozda trebo kuhat raz pa sam mislio da nisi,uglavnom nisi trebao posebno raz,ovako kako jesi dobro je moze bit unutra sta oce,sve si to ubio kuhanjem.
mandelbrot
rank8
rank8
Has thanked: 1 time
Been thanked: 6 times

Post Postao/la mandelbrot »

Ne treba se posebno kuhati raz ali dosta pomaze jer se na taj nacin najlakse rjesis nezeljene vlage na vanjskoj povrsini zrna. Meni je uvijek to bio problem i onda sam nakon 24 satnog namakanja razi prvo tu raz prokuhao, procjedio(dobro protresao u cjedilu, na taj nacin sva voda iscuri dole a sva ostala ispari u zrak) i onda tek sterilizirao. Na taj nacin dobijes raz koja je 100% suha sa vanjske strane.
z = z*z +c
krasta-zg
rank5
rank5

Jos jednostavniji nacin za to je da kad se raz natopi istreses na neku krpu i prebrises i u tegle na kuhanje,isto nema vode..Al dobro,kako kome pase :)
jelen

Post Postao/la jelen »

sve kao po gajdu.prosusio sam izvadio na krpu lepo rasporedio.osusilo se stavio u teglu i u expres lonac 1h sterilizacije i to je to.misli da je dobro prokuhati raz iako to nisam uridio...
dali je vas mokra raz imala neki cudan miris?
Red
Moderator
Moderator
Has thanked: 242 times
Been thanked: 708 times

Post Postao/la Red »

a cudan, definiraj cudan miris :D raz ima neki specifican miris ali nije cudan, miris zrnja, nemam pojma...

Uglavnom, mislim da dizes paniku nepotrebno. u biti sada je kasno :D hocu reci, sve si dobro napravio i sa tvoje strane je sve ok, e sada jel to mica sto ide ili ona usrana paucinasta kontaminacija samo ce slika pokazati ili vrijeme.

kao sto ti rekli, ako je bijelo bijelo, dobro je, uzivaj ...ako ti izgleda sumnjivo i lagano sivkasto i nekako previse paucinasto onda je moguce kontaminacija, zna se desiti kada je pretoplo, pa smanjiti temp treba... kako god, bez slike nemamo sta nagadati i pricati.
“If you can't understand it without an explanation, you can't understand it with an explanation"
mandelbrot
rank8
rank8
Has thanked: 1 time
Been thanked: 6 times

Post Postao/la mandelbrot »

Sto se tice mirisa, meni sve tegle mirise po svjezim gljivama...i cijeli ormar u kojem se nalaze....
z = z*z +c
krasta-zg
rank5
rank5

tako i treba bit..i mandel brot jesi uspio ti sta napravit od onog,kako sta napreduje :)
Odgovori