malo kasnim /dvije tri godine/, al slika broj 2 lici na blazeni ckaj, lat. carduus benedictus brunsf.ili cnicus benedictus L. U njemackoj je ta biljka zasticena od istrebljenja. Buduci da ne znamo kakav ima cvijet tesko je tocno reci sto je . Listovi su vise zaobljeni na rubovima na ovoj slici br 2, pa moze bit da se sjeme vremenom prilagodilo okolisu i vremenskim prilikama. Pomaze apetitu i suha se stavlja na rane, moze se napraviti vino od te biljke a lijeci cireve na crijevima i zelucu. Caj od te biljke lijeci zivce, neredovite menge, a caj od njezinih bobica bolove u podrucju slezene i ispod rebara... nisam bas sigurna da vas to zanima, pa necu dalje.
da istina puno ih i tamo kod mene. ... samo što sam pročitao negdje da je "magična tvar" u listovima ove biljke ... ali niđe listova na ovoj šenici ... jučer sam malo duže šetao kroz svoju obližnju prašumu i vidio sam iste ove ali sa listovima pa sad ne znam dal je to ista biljka u drugačijoj fazi razvoja ili je skroz druga vrsta ... budem okačio fotku danas/sutra kad ću opet prolazit onuda.
I VODA JE OTROV U PREVELIKOJ DOZI ... BUDI UMJEREN !