Prozac i xanac su "Evidence Based Medicine", a ti dokazi su objavljeni u priznatim naucnim publikacijama i prosli kroz "peer review" proces, a ne vjerujem da isto vazi za ayahuascu
Pa vec sam ti i sam ti napisao da nesto sto nije "Evidence based" ne mora biti istina, niti obrnuto.
Za prosac i xanax sigurno postoje dokazi da pomazu pacijentima u odredjenim okolnostima. To ce ti reci i vecina psihijatara, pa i onih "alternativnih" kao recimo Julie Holland. Problem je sto se ti lijekovi daju ljudima i kad nisu potrebni, i sto se ne koriste kako bi trebali, ali to nije do lijeka vec do onoga ko ga propisuje.
Ako na pubmed otkucas "saturated fats heart disease" izaci ce ti desetine hiljada objavljenih radova, a postoje i meta-analize tih rezultata. Procitat cu bas neke od tih linkova koje si postavio kad budem imao vremena.
35% najvećih stvari u medicini je "flawed" (manjkavo). Kad bacaš novčić, samo 50% rezultata je flawed. Ja od znanosti očekujem barem 80% ispravnih studija (pod ispravna studija mislim studija bez bitnih manjkavosti u planiranju i provedbi).
Manjkavo ne znaci netacno, vec da postupak ima nedostatke, i da se rezultatima ne moze vjerovati. Manjkava studija moze doci do ispravnih zakljucaka, i obrnuto. Danas su kriteriji koje studije moraju ispuniti puno ostriji nego ranije, tako da nije cudno sto je toliko manjkavih studija.
Znanstvene studije se mogu pobijati samo drugim znanstvenim studijama. Sto se svakodnevno desava, i tako da "opsteprihvaceno" znanje konstantno mijenja.
Ako je trecina znanstvenih studija zaista manjkava, ostaju druge dvije trecine koje nisu. Zato postoje statisticki alati, kao meta-analiza, pomocu koje se iz veceg uzorka studija mogu pronaci trendovi, koji onda pomazu donosenju zakljucaka i interpretiranju rezultata koje nije uslovljeno pojedinacnim studijama koje su mozda manjkave.