Last minute pitanja

Informacije o gljivama, uzgoju, metodama, nabavi materijala...
Leo montes
rank3
rank3
Has thanked: 1 time
Been thanked: 21 time

Re: Last minute pitanja

Post Postao/la Leo montes »

@sometimes:

nisam ziher, al mozda bi moglo pomoc. Kad sam prvi put radio brf, prvi pokusaj smjese mi je propao jer sam eto, zbog lose mjerice stavio malko vode previse. Dobio sam gustu pastu, ko glina. Probao popravit dodavajuci jos brasna i verma al sve gore mi ispalo :)
Uglavnom, lijepo sam sve frknuo u smece i ponovio sa svojom lab. menzurom (manjeg je volumena pa se trebalo vise puta nalijevati vode al je precizna u mililitar). Taj put sam uspio dobit lijepu, vlaznu a rahlu smjesu.

Ono sto ugl. pokusavam rec, moze bit da je tocnost pojedinih omjera fakat bitna :/

Lp !

edit.

ili mozda ovako... posto je i u kuhanju pravilo da se prasak dodaje u tekucinu. Odmjeri vode kolko trebas, a brasna i verma uzmi malo vise pa ih postepeno dodaj u vodu mjesajuci, dok ne dobijes zeljenu konzistenciju.
Nature will persist without us. Will we without her?
sometimes
rank13
rank13
Has thanked: 232 times
Been thanked: 85 times

Post Postao/la sometimes »

hej leo montes, mislim da si sa mjericom u pravu, mozda postoji ipak sitna greska ali neznam kako 2x za redom, sto se tice redosljeda mjesanja po videu ide prvo vermikulit pa voda i onda kad to dobro izmjesas ide brasno, iz nekih xy razloga koje nabroji tamo - i tako sam radio i ove prosle pute kad je uspjelo tako da tu opciju odbacujem ali ova sa mjericom mislim da stoji i izgleda da treba stvarno bit oprezan sa tim dijelom, ful,ful precizan....

....ili je vermikulit jer mi stvarno se cini sitniji :D

....kako se ono kaze...igranje, e

:thumbsup:
....it didn't make any sense.....
Leo montes
rank3
rank3
Has thanked: 1 time
Been thanked: 21 time

Post Postao/la Leo montes »

znam kako ide u videu... ja sam u startu pomijesao verm i brasno prvo, zatim ih dodavao u vodu. Kao sto se recimo brasno pomijesa sa vanilin secerom i praskom za pecivo prvo, pa onda umijesava u mlijeko / vodu ect...

Kako god, mislim da nakon prvog pokusaja odustajem od BRF-a i idem na velke tegle sa prosom/razi na coco varijanti...

Sretno! :)
Nature will persist without us. Will we without her?
Tengu
rank3
rank3
Been thanked: 1 time

Post Postao/la Tengu »

Bok, opet ja :)

Dakle jako je teško naći tegle koje su gore šire nego dole, alternativa su mi čaše sa debelim dnom, ali ni njih nemam :(. Imam obične tegle pekmez, cikla itd šta se sve već ne pakuje u njih,dali je moguće išta napraviti sa njima ili zbilja moram nać konkretno takve i takve tegle i čaše, ako je zbilja tako gdje da nađem čaše odnosno tegle koje odgovaraju?!

Hvala

Tengu
HypnoToad
Moderator
Moderator
Has thanked: 532 times
Been thanked: 1212 times

Post Postao/la HypnoToad »

Ne, obične tegle nemožeš koristit jer nećeš moć izvadit kejk. Bude jeftino tih običnih široki čaša od 2 deca po trgovačkim centrima, potraži malo.
“Side? I am on nobody's side, because nobody is on my side, little orc.”
Tengu
rank3
rank3

Post Postao/la Tengu »

Oki hvala puno još jednom , a šta misliš recimo one konzerve u kojima je povrće konzervirano po dućanima one su isto široke i gore i dole, bili to bilo ok ili ne ?!
HypnoToad
Moderator
Moderator

Limenka? Kako ćeš je zatvorit? Kako ćeš vidjet kako napreduje kolonizacija?
Tengu
rank3
rank3

Post Postao/la Tengu »

Hmm :)

vjerovatno ti zvučim kao djete od 4-5. god. pun sam pitanja i ideja :), hvala ti šta imaš strpljenja mi odgovarati :thumbsup:

Pa mislio sam umjesto poklopca staviti foliju i svaki dan otvoriti mali prodrmati i usput vidjeti kako ide kolonizacija,no sudeći po tvojoj rekaciji vjerovatno to i nije najpametnija ideja, btw. a kako ću čaše zatvoriti koje si mi predložio ni one nemaju čep jebem mu ?! :rolleyes:
Clipssy
rank3
rank3
Has thanked: 5 times
Been thanked: 9 times

Post Postao/la Clipssy »

Ne moras da radis kejkove. Mozes opusteno po guide-u od Red.
Introduce a little anarchy, upset the established order and everything becomes chaos
HypnoToad
Moderator
Moderator

Ako radiš s kejkovima, otvaranje i drmanje ti znači da ćeš 100% dobiti kontaminaciju. Čaše pokriješ slojem suhog vermikulita koji služi kao barikada kontaminacijama, i aluminijskom folijom. Nakon inokulacije ih više ne diraš i ne treseš, čaše su prozirne i možeš vidjet napredak.
Moj savjet je da nikako ne radiš s raži bez ekspress lonca, šanse za uspjeh su otprilike 20%.
Odgovori