Odležavanje supstrata prije inokulacije

Informacije o gljivama, uzgoju, metodama, nabavi materijala...
Odgovori
Leo montes
rank3
rank3
Has thanked: 1 time
Been thanked: 21 time

Odležavanje supstrata prije inokulacije

Post Postao/la Leo montes »

Pozdrav svima, jest nije me dosta bilo ovdje među vama, mada sam pasivno promatrao i "visio u zraku" cijelo vrijeme :P

Imam jedno kratko pitanje za sve gljivare, pošto bih volio čuti više mišljenja, preferabilno od onih s iskustvom iz prve ruke.

Pitanje je, da li može/smije sterilizirani supstrat, kao što je slučaj i sa pripremljenom špricom, nakon pripreme stojati u frižideru više dana ?

Meni je konkretno pitanje perioda od 2-3 dana, naime, ohlađene tegle sam nakon sterilizacije 90min kuhanjem/parenjem u običnom loncu dodatno umotao u najlon vrecice i odlozio u frizider.

Teglice naravno na sebi imaju jos i foliju koju necu skidat prije inokulacije.
Usput receno, radim kejkove sa rizinim brasnom.

Stvar mi se oduzila zbog zakasnjele pripreme injekcije, pa sad da znam, dal je sigurnije jos jednom sterilizirat tegle ak ce 2 dana stajat u frizideru ili nema potrebe...

Hvala svima, svaki komentar je dobrodosao !

A da... i lijepo je biti nazad :)

p'n'l !
Nature will persist without us. Will we without her?
sometimes
rank13
rank13
Has thanked: 232 times
Been thanked: 85 times

Re: Odležavanje supstrata prije inokulacije

Post Postao/la sometimes »

zdravo!!!

evo ja sam vec radio par puta kejkove sa brasnom od smedje rize i jednom od tih puta su mi teglice ostale onako u loncu tri dana (mislim nakon kuhanja od 90min sam iskljucio vatru i ostavio sve tako),bila je zima - to govorim radi temperature i radi toga sta su tebi u fridju, ja jednostavno nisam imao vremena inokulirati teglice i sve je bilo ok nakon toga, gljivice su izrasle...., mislim da postoji opasnost, ako steriliziras ponovo, da se smjesa u teglicama presusi i da ti kao takva ne bude dovoljno hranidbena za micelij....

toliko od mene, e da, i ako zelis biti siguran i imas materijala (vermikulit i brasno) mislim da nije problem napraviti ponovno teglice i sterilizirati...., iako ja mislim da nema potrebe

eat mushrooms and prosper...
....it didn't make any sense.....
Leo montes
rank3
rank3
Has thanked: 1 time
Been thanked: 21 time

Re: Odležavanje supstrata prije inokulacije

Post Postao/la Leo montes »

E bas ti hvala na misljenju.

Ma mislim i ja da im nece nista bit jer fakat nema razlike ako su jos do sutra u fridju.

Da je period duzi mozda bi i zamijesao novi supstrat, medjutim to je toliki nered u kuhinji da mi je bas bilo drago kad sam ovaj zavrsio ;)

Lijepi pozdrav !
Nature will persist without us. Will we without her?
Odgovori