Uzgoj na kuhanoj tjestenini??

Informacije o gljivama, uzgoju, metodama, nabavi materijala...
Odgovori
Zgubidan
rank7
rank7
Has thanked: 26 times
Been thanked: 103 times

Post Postao/la Zgubidan »

Pozdrav!

Na fsre-u ima slika Golden Teachera sa jebeno velikim plodovima... Veli lik da su izrasls na kuhanoj tjestenini!? Pa sad... Jel ima neko iskustva s tom metodom? Ak da jel bi bio ljubazan opisati je? Nemam pojima dal ima slična tema, ak ima ja ju nisam našao...

Evo link: http://fsre.nl/home/?p=479

Lud je samo onaj čija se ludost ne poklapa sa ludošću većine.
Kimera
rank4
rank4
Has thanked: 8 times
Been thanked: 18 times

Re: Uzgoj na kuhanoj tjestenini??

Post Postao/la Kimera »

Malo mi je ovo sa tjesteninom čudno, radi sterilitacije ali ako kažu da može.
Kad bih ja probao nešto tako upotrebio bih tjesteninu za u juhu, one sitne zvjezdice. Ta pašta ima jaja u sebi znači hranjivija i ne raskuha se tako lako.
slika
Zgubidan
rank7
rank7

Probao sam to s tjesteninom, meni nije išlo... Znači miksao vermikulit s kuhanim pužićima i micelijem na sjemenkama. Ništ se nije dešavalo kojih dva tjedna, micelij se nije ni malo primio za tjesteninu, pa se sve to ukiselilo, pa sam sve bacio. Ne znam koja je bila tjestenina, al znam da sam gledao da nema nikakvih aditiva i eeva...
Kimera
rank4
rank4
Has thanked: 8 times
Been thanked: 18 times

Post Postao/la Kimera »

Aha ako sam dobro skontao nisi sterilizirao u expres loncu, ukiselilo se vjerojatno od bakerija koje su preživjele kuhanje tjestenine.
Evo kako sam ja zamislio postupak, prvo nabavit kvalitetnu tjesteninu koja se neće raskuhati.
slika
Ova tjestenina sa strane traži inače 7 min za kuhanje ali ja bi je kuhao malo krače recimo 5 min uz dodatak gipsa u vodu, kako se ne bi sljepila. Zatim bih onako toplo iscjedio i ostavio da se malo posuši. Napunio tegle sa tom tjesteninom ali bih dodao još malo suhog verma de pokupi eventualnu suvišnu vlagu, pa sve sterilizirao u expres loncu. Nakon hlađenja inokulirao tegle sporama ili grain to grain sa micelijem.

I ja volim ponekad eksperimentirat i isprobavat novosti ali često se ipak isplati staro i dobro provjereno.
slika
Zgubidan
rank7
rank7

Nakon tri tjedna stajanja ispod kreveta (mislio sam da sam to bacio), kad sam konačno otvorio, došao do zaključka da je bilo puno previše vode... Tak da je to razlog neuspjeha!
A u to sam miksao micelij, pa mi je kuhanje bila sterilizacija, ne kužim čemu nakon kuhanja ponovo punit tegle i stavljat na sterilizaciju?? Hladilo se u zatvorenoj plastičnoj kutiji. Miris je bio po alkoholu, pa je valjda fermatiralo... Uglavnom, mislim da bi bilo ok da nije bilo previše vode, valjda otpustila tjestenina, nemam pojima.
Slažem se, provjerene metode su najbolje, ali imal sam teglu micelija viška, bilo tjestenine u kuhinji... Ma sad miksam sa zemljom i vermom i fino napreduje;) uz nekolko kejkova za zlu netrebalo:)
HypnoToad
Moderator
Moderator
Has thanked: 532 times
Been thanked: 1211 times

Post Postao/la HypnoToad »

Može se u teoriji uzgajat na pašti, ona i je uglavnom brašno i voda, a ako ima i jaja neće smetat. Pogotovo ako se radi o integralnoj pašti. Ali kao što ste i sami primijetili, glavni problem je postići odgovarajuću količinu vode. Puno teže nego sa zrnjem, mada bi se dalo ako znaš kvalitetu i dužinu kuhanja pašte te marke.
A što se tiče sterilizacije, naravno da se treba sterilizirati u ekspres loncu nakon kuhanja. Zrnje ni u kojem stadiju nesmijete nekolonizirano izlagati zraku, a pašta je smljeveno zrnje, znači jednako hranjivo bakterijama i plijesnima, nije kao vermikulit, kokos, slama i drugo.
“Side? I am on nobody's side, because nobody is on my side, little orc.”
Zgubidan
rank7
rank7

Znači ak sam dobro skužio, vi bi zapravo tjesteninu koristili umijesto zrnja, pa u nju spricali spore?? Da, ima logike, nemam pojima kak sam ja zabrijal da ju koristim ko kejsing... Hehe bil sam stonirani kad sam to kuhao:) A probat ću ju puknut u tegle onda, pa da vidim kak ide tak! Imam punu ladicu printeva:)
HypnoToad
Moderator
Moderator
Has thanked: 532 times
Been thanked: 1211 times

Post Postao/la HypnoToad »

Pa da, nemožeš ultra hranjivi supstrat kao tjesteninu od brašna žitarica koristiti kao kejsing! Ona mora biti sterilizirana sat vremena na 120*C (ekspress lonac) i držana u potpuno sterilnim uvjetima do potpune kolonizacije. Gledaj na nju kao na zrnje u drugom obliku, samo kao što sam rekao, daleko je bolje koristiti integralnu nego od bijelog brašna.
“Side? I am on nobody's side, because nobody is on my side, little orc.”
Odgovori