Ovo je moj prvi dnevnik i nadam se da če biti i uspješan grow, bez obzira na godišnje doba.
Prije tri dana inokulirao sam jednu teglu sa raži i dvije sa kukuruzom u koj sam dodao i malo prosa, to je ono što sam imao kuči. Prije sterilizacije namakao sam sve posebno oko 30 sati, promjenoio sam vodu i ispirao 7-8 puta tokom namakanja. Zatim sam prokuhao raž oko 15 min, kukuruz oko 45min dok proso puno krače da se ne raskuha. Sve sam onako toplo procjedio i zamotao u ručnike da se posuši i ohladi. Napunio sam te tri tegle i sterilizirao u expres loncu 1 sat od kakd je počeo pištat. Nakon sterilizacije stajalo je tako 48 sati jer nisam imao šprice za pripremu šprica. Napokon sam nabavio šprice igle i serilnu redestiliranu vodu u ampulama od 5ml, pa sam se razmišljao kako sve te endospore koje nisu uništene sterilizacijom imaju več 48 sati prednosti za kolonizaciju zrnja a još moram pripremiti šprice sa PC sporama pa još moraju da odstoje tako 24 sata da se hidratiraju
Rekao sam si ma nema veze neču žurit
Pripremio sam si špricu spora u steriliziranoj metalnoj posudi koju sam sterilizirao u rerni na 200c zajedno sa metalnom tacnom, metal nožič, škare.
Sterilizirao sam ponovno sve tri tegle sat vremena i ostavio u expres loncu da se sve ohladi ponovno 24 sata.
I tako prije tri dana napokon inokulirao tegle
Pazio sam jako kod pripreme šprice na sterilnost ali nisam baš bio zadovoljan sa kvalitetom printa. Otisak je po mojoj procjeni bio nekih 8-9 milimetra u promjeru i vrlo bljed.
Tako da sam iskoristio pola printa za jednu špricu od 5ml za te tri tegle, drugu polovinu sam vratio u frižider kako bih mogao ponovno pokušat, ukoliko mi ne uspije. Šprica je bila potpuno bistro-prozirna i nisam uočavao ništa unutra osim vode.
Nadam se da su makar spore dobre kvalitete i da če sve uroditi plodom.
Čim nešto primjetim u teglama postat ču slike da vidite.