Općenita rasprava oko uzgoja
-
Avicularia
Re: Općenita rasprava oko uzgoja
Pitanje: da li površinski sloj vermikulita treba vlažiti(prskati) u fazi kada je micelij izbio na površinu ako se nalazi u inkubatoru sa 100% vlage i oko 24°C ? Nema mi pinanja već 7 dana pa pitam
slika:
http://img560.imageshack.us/img560/7869/0000001zz.jpg
slika:
http://img560.imageshack.us/img560/7869/0000001zz.jpg
- 314
- rank12

- Has thanked: 58 times
- Been thanked: 143 times
ja ne bi, ali pričekaj još da neko odgovori, možda se varam.
". . . TO JE ONAJ IZVORNI OSJEĆAJ PLEMENA KOJE JE U ISTOM RITMU, A VOĐA JE DJ."
- pecurko
- rank14

- Has thanked: 228 times
- Been thanked: 291 time
Koliko vidim nemaš nikakav medijum u boxu za zadržavanje vlage, tipa perlit, zemlju...S toga bih ja lično česće špricao i česće luftao, jer isparavanje upravo podstiče stvaranje plodonosnih tela...
Sto rece moja baba:"Sve sto raste iz Zemlje to je zdravo".
-
Avicularia
na dnu inkubatora ima 3 cm vode koja isparavapecurko je napisao/la:Koliko vidim nemaš nikakav medijum u boxu za zadržavanje vlage, tipa perlit, zemlju...S toga bih ja lično česće špricao i česće luftao, jer isparavanje upravo podstiče stvaranje plodonosnih tela...
- HypnoToad
- Moderator

- Has thanked: 532 times
- Been thanked: 1211 times
Pomoću čega isparava? Imaš kakvu pumpu, bubbler ili nešto? Jer voda samo po sebi će jako malo isparavat, zbog male površine i velike površinske napetosti. Zato služi perlit koji svojim mnogobrojnim slojevima i šupljinama omogućava vodi da isparava. Stajaća voda u terariju je dobra jedino za razvoj bakterija, algi i plijesni.
“Side? I am on nobody's side, because nobody is on my side, little orc.”
-
Avicularia
ha nisam imao perlita pa sam ovako improvizirao, nikakve pumpe ništa. znam da je ovako slabije isparavanje ali unatoc svemu vlaga je 99%
- pecurko
- rank14

- Has thanked: 228 times
- Been thanked: 291 time
Joj, sto reče Žaba, pa ta će se voda pretvoriti u smrt za koji dan. Znas i sam kad ostaviš čašu vode par dana da se usmrdi od kolonija bakterija koje je jako brzo nastane. Bolje da i običnu zemlju sterilišeš u rerni, pa nju da drziš vlažnu u boxu...
Ne znam, možda i bude sve o.k. i ovako, ali...
Ne znam, možda i bude sve o.k. i ovako, ali...
Sto rece moja baba:"Sve sto raste iz Zemlje to je zdravo".
-
Avicularia
nema nikakvog znaka kontaminacije jos, kutija je sterilizirana alkoholom i stavljeno je malo destilirane vode jos prije tjedan dana. staje tuje sad... mene samo zanima da li je normalno da nema pinanja 9 dana?
- sometimes
- rank13

- Has thanked: 232 times
- Been thanked: 85 times
glej, normalno je, meni su prvi put poceli pinat tek nakon 13-14 dana
ali....., ovo sta kazu sa vodom je tocno, pokusaj to rjesit sto prije jer inace ode sve u papar, imas perlita u svakoj agrariji, to ima svako selo, ja zivim na selu, za grad da ne govorimo....
imas i jos neke metode ako nemas perlita ali nesto napravi obaveznooooooo !!!!!!!
ali....., ovo sta kazu sa vodom je tocno, pokusaj to rjesit sto prije jer inace ode sve u papar, imas perlita u svakoj agrariji, to ima svako selo, ja zivim na selu, za grad da ne govorimo....
imas i jos neke metode ako nemas perlita ali nesto napravi obaveznooooooo !!!!!!!
....it didn't make any sense.....
zivim u malom gradu i nigdje ne mogu da nadjem brasno od smedje rize pa me zanima da li moze da posluzi neko drugo (npr. ovseno ili psenicno integralno).da li je neko uspjevao da uzgoji sa drugim brasnom? da li je smedja riza neophodna? 
Download complete