Azurescens?

Informacije o gljivama, uzgoju, metodama, nabavi materijala...
HypnoToad
Moderator
Moderator
Has thanked: 532 times
Been thanked: 1211 times

Re: Azurescens?

Post Postao/la HypnoToad »

Nema problema.
Sretno s nabavkom spora, znam da neće biti lako.
“Side? I am on nobody's side, because nobody is on my side, little orc.”
pecurko
rank14
rank14
Has thanked: 228 times
Been thanked: 291 time

Post Postao/la pecurko »

Jel imao neko srece sa nabavkom spora nekog woodlovera, tipa cyanescens, azure...
Zaista mislim da bi to bila izuzetna misija Nas sa Majke, da te glive nasiroko prosirimo po nasim krajevima, barem onim u termo zoni 5 i 6.
Da postoje patch-evi, koje bi mogli da koriste svi, a opet za civilno stanovnistvo ne bi bile opasnost jer ne podsecaju na nase najcesce jestive gljive, jer da se ne lazemo kod nas ljudi koji sami beru, beru uglavnom, Lactarius-e, Boletus-e, Lisicarke(cantharellus cibarius)...
Razmislite o ovome, pa se zajednicki potrudimo da dodjemo do spora.
Sto rece moja baba:"Sve sto raste iz Zemlje to je zdravo".
HypnoToad
Moderator
Moderator

Problem je kod nas što su spore ilegalne, tako da se na forumu nemože razmjenjivat, ni pričat o slanju spora.
Ali do tih vrsta nije tako teško doć, bude ih čak povremeno na FSRE-u, ima i sad baš cyanescens.
Većina 'woodlovera' je vrlo slična po svim osobinama i uvjetima (cyanescens, azurescens, subaeruginosa, cyanofriscosa etc.), ali ima i nekih vrlo zanimljivih vrsta koje se mogu uzgajat vani na drvu, kao P. ovoideocystidiata koja raste u kasno proljeće na temperaturama iznad 20*C, ili Gymnopilus vrste koje sadrže neke druge psihoaktivne spojeve osim psilocybina.
freespirit
rank3
rank3
Has thanked: 11 times
Been thanked: 1 time

Post Postao/la freespirit »

Hm, sto se tice Azurescensa, potreban je savet!

Dva printa Azura pokusani su biti uzgojeni na agaru i tecnoj kulturi takodje! U isto vreme i cyanescens je stavljan na istu podlogu/kulturu! Probani su razni recepti za agar kulturu i tecnu kulturu:

agar+caj spravljen od hrastovih ostataka+dekstroza
agar+destilovana voda+extrakt jecmenog slada

i tecna kultura:

med+destilovana voda
dekstroza+jecmeni slad+destilovana voda

Sve je uradjeno u sterilnim uslovima i drzano na istom mestu pod istom temperaturom! Od svega jedino su Cyane pokazale napredak dok Azure ni na agar plocicama ni na tecnoj kulturi nisu pokazale nikakav napredak! Da li je njih potrebno drzati na drugoj temperaturi ili...? Inace drzani su na sobnoj temperaturi, sto znaci od 18-24 C sto Azurama pogotovo ne bi trebalo da smeta i zbog samog njihovog porekla i klime u kojoj rastu! Znam da je za pinning potrebno od 0-10 C!

Zaboravih da napomenem da su u pitanju dva razlicita printa sa razlicitih mesta, znaci sigurno nije do toga da je mozda pretrpeo print ostecenje pa su spore uginule!
HypnoToad
Moderator
Moderator

Jako teško ti je na to odgovorit, jer je tu puno faktora u igri.
Koliko dugo stoje na agaru? Nekad im treba i do mjesec dana da germiniraju.
Da li je agar bio vruć kad si stavio spore?
Možeš još probat napravit agar s vodom u kojoj su se kuhali krumpiri i s dextrozom.
freespirit
rank3
rank3
Has thanked: 11 times
Been thanked: 1 time

Post Postao/la freespirit »

Da, znam za taj recept sa krompirom! Stoje duze od mesec dana! Nisam stavljao dok je bilo vruce, cekao sam da se ohladi na sobnu temperaturu(mada neki su radili i to da stavljaju na vruc agar sto mi nema logike jer kontam da tako ubijem spore... iako neki tvrde suprotno)! Znam i onu foru sa kartonom ali glupo mi je da se razbacujem sporama kojih ima jako malo kad vec nece i na klasicnim receptima! Pomislio sam da je mozda temperatura inkubacije u pitanju(jer pretpostavljam da hidratacija nije jer ni one u tecnoj kulturi nisu krenule)! Sto je jos cudnije Cyanescens su krenule sasvim normalno u potpuno istim uslovima! I da napomenem, od kontaminacije ni traga ni glasa! Hm... kontam da cu ih u kantu pa sve iz pocetka...
Odgovori