Joj upravo sam otkrio ovaj topik opet.....mogu samo reci da sada godinu dana poslije....pa, prosudite sami.
Sve ovo je bez teleskopa, na Celestron ADM motoriziranoj montaži koja prati nebo dok traju ekspozicije, i sa Canon 500D foticem i (prilicno losim za astrofotografiju) EF 75-300mm objektivom (i fotic i objektiv su od mog starog a ja ih samo posuđujem) te odlicnim i vrlo jeftinim EF 50mm f1.8 II objektivom.
Ove fotke su od studenog prosle godine do kolovoza ove godine. Preporucam da ih kliknete i povecate jer se bolje vidi sve onda.
Prva astrofotka s DSLR-om, zviježđe lava, narancasta "zvijezda" je ustvari Mars. Tu jos nisam znao obrađivati fotke pravilno da se izvuce na vidjelo sve sto je zabiljezeno u njima.
Orionova maglica dolje i Flame nebula gore (proed Flame-a se vidi i jaaaaako slab Horsehead nebula), samo 20 minuta ukupne ekspozicije prije nego je rosa sjebala fotku. Ovo je slikano prosle zime i nisam imao sansu ponovit ovu fotku prije nego je orion zašao ali sad opet izlazi pa ce bit veselja.
Closeup na Orionovu maglicu iz gornje slike.
Zviježđe Labud koje je puno crvenih emisijskih maglica. Lijeva jaka zvijezda je Deneb, maglice odmah pored nje su North America nebula, Pelican nebula i par slabijih, zvijezda u sredini je Sadr a crvenilo oko njega je poznato kao Gamma Cygni nebulosity. Jaka zvijezda desno dolje je Gienah a dva tirkizna oblačića desno od nje su dijelovi Veil maglice koja je ostatak supernove. Nakupina zvijezda skorz desno uz rub je NGC 6940, otvoreni zvjezdani skup.
Omega nebula i Eagle nebula. Slika je rotirana 90° desno, inace se ove nalaze jedna iznad druge gledane iz naših krajeva.
Malo drugačije obrađeni crop gornje slike, Eagle nebula u kojoj se naziru poznati
Pillars of Creation
Andromeda, najbliža velika galaksija, sa svoje dvije satelitske galaksije M32 i M110. Daleko najbolja astrofotka koju napravih do sada, vrlo zahvalan objekt u svakom slucaju.
Tamne maglice u Strijelcu. Ovo je točno prema središtu naše galaksije, zato je toliko žutila jer ima zvijezda milijarde. Prije tog središta se doduše nalazi bezbroj tamnih oblaka prasine, največi desno se popularno zove dark horse nebula iako se sastoji od vise specifičnih maglica. Ovaj crni prorez lijevo (u kojem se vidi ljubičasta maglica M8 iliti Lagoon nebula) se popularno zove "the rift" i proteze se preko velikog dijela mliječne staze (od strijelca do labuda, što je skoro pola noćnog neba) i prividno ju dijeli na dva dijela. Bijela nakupina zvijezda gore desno je M24 odnosno Sagittarius Star Cloud.
Lagoon nebula i Trifid nebula (dolje i gore). Vide se i na slici iznad al ovdje su na 300mm. Odmah uz Trifid je i M21 otvoreni skup.
IC 59 i IC 63. Ovo je bio više test dosega moje skromne opreme jer ovo je vrlo taman i težak objekt. Zvijezda na slici je Gamma Cassiopeiae, nalazi se na vrhu slova W na koje podsjeća zviježđe Kasiopeja. Malo je color balance zeznut, svemir inace nije zelen.
Heart & Soul nebula i Double Cluster, prilično loša fotka jer je svjetlosno onečisćenje sjebalo, jebeni ribarski brodovi svijetle ko omanji grad :<< da je bilo pod normalnim nebom ove crvene maglice bi bile puno, puno bolje i izraženije. Probat ću u boljim uvjetima jednog dana...
M81 i M82, jedne od najbližih nam većih galaksija. Fali ekspozicije ovdje, da imam više vidjelo bi se da je M81 (lijeva) plavkasta a M82 ima neš crvenog po sebi. Galaksijica gore lijevo od njih je NGC 3077 a dolje lijevo u kutu NGC 2976. Ima i NGC 2959 na slici, jaaako je sitna pa da vidim ak ju netko moze naci :proud
Ovdje isto fali ekspozicije i pretjerao sam s obradom pa dobio brdo šuma, pa onda peglao tak da na kraju ne izgleda bas lijepo, al htio sam da se vide tamni oblaci na gornjem dijelu slike što bolje. Zvijezda je Antares, a tamni oblaci iznad su dio takozvanog Rho Ophiuchi cloud complex-a, velike tamne maglice odmah desno od dark horse maglice na nebu. Desno od Antaresa je kuglasti zvjezdani skup M4.
Malo drugačije obrađeni crop Antaresa i M4 s gornje slike. Puno udaljeniji kuglasti skup NGC 6144 se vidi između njih gore.
Pa malo mjeseca
Ovdje su u istom kadru naš mjesec desno te Jupiter i njegovi vlastiti mejseci lijevo
Tranzit Venere preko sunca od prije tri mjeseca
Cak sam uspio uhvatit
sunčeve pjege kroz naocale za gledanje pomrcine sunca s ultrakratkom ekspozicijom (slikano s kompaktom ne s DSLR-om)
oprema u akciji
Sretan sam sto je stari kupio fotic i ovaj 300mm objektiv za svoje potrebe jer inace nema sanse da bi imao novce za to. Ovako sam samo trebao ulozit u montažu koju sam kupio rabljenu relativno jeftino za 800kn (nove su oko par tisuca, plus eksterni motori koji su meni bili ukljuceni a inace se posebno placaju jos 1000kn), the 50mm objektiv koji rabljen kosta 500kn sto ga cini daleko najjeftinijim canon objektivom a odlican je za sirokokutnu astrofotografiju jer propusta jako puno svijetla.
Jedva cekam poslikad zimsko nebo, Orion, Rosette nebula, California nebula, Plejade, svi su na popisu