Last minute pitanja
- long_pipe_magician
- rank4

- Has thanked: 71 time
- Been thanked: 37 times
- long_pipe_magician
- rank4

Re: Last minute pitanja
Prije tjedan dana sam započeo kolonizaciju agara. U 2 posudice sam stavio spore i u još dvije komadic iz unutrašnjosti svjeze gljive koja je bila najveća u tom flushu. E sad pošto radim to prvi puta nisam siguran da ide sve kako bi trebalo. Stavit ću link dolje na slike pa pogledajte. Flomasterom sam na poklopcu stavio S(spore) odnosno G(gljive) koje kod mene više liči na šest. A i vidi se di je sta. Muče me konkretno posudice di je gljiva ubačena. Imaju neke sitne točkice okolo. Vidi se na slikama. Osim toga, sa stražnje strane sve se čine narančaste/žute. Ne znam jel to kontaminacija ili normalno. Ako zna netko volio bih da napiše. Harp se očito kuži pa njega ovim putem prozivam. A i ostala ekipa koja ima iskustva, slobodno napišite kako vam to izgleda.
https://imgur.com/a/8DfbMBT
https://imgur.com/a/8DfbMBT
-
kale.kikor
- rank5

- Has thanked: 48 times
- Been thanked: 41 time
hey,cao eto me opet sa nekim novostima.
Sa obzirom da mi je 1. put bio fail(vrv jer sam ugusio micelijum u fazi kolonizacije sub(p)strata), ovoga puta pokusavam sa agarom jer mi je ostalo jos malo od printa psi cub b+ koji je sve jedno mal, te da bi mogao da umnozim mic i izolujem ga od kontaminacije.
Da li mi polazi ista za rukom za sada nemam pojma. rekao bih da ide, ali sporo.
ovako:
Uzeo sam iz Metroa cinijice od 60 ml za soseve sa poklopcem(koji se jako lepo zatvara).
napravio agar od 500 ml kljucale vode, 10 grama agar agar-a( do duse ovaj moj je imao neki dodatak za koji nisam siguran da li je pogodan za mic,a drugi nisam mogao da nadjem), 10 g jecmenog slada(nesto kao med) i 0,5 g nutritivnog kvasca( nabijem ga, i pored miksanja u blenderu, nije hteo da se rastvori u vodi te kao da ga nije ni bilo).
Recept sam video na yt, ali ni jedan od ta 3 sastojka nisu bila bas kao na videu, zato mislim da sporo ide(ako uopste i ide, sta vi mislite???)
Potom ga ekspres loncujem oko 30 min na 15 psi,te u cistoj sobi pod still air boxom prebacujem u 24 posudice koje predhodno nisam sterilisao nadajuci se da su vec sterilne,reko da ga ne userem, pa sta mu Bog da.
Stavim to u manju kutiju, pa u vecu u koju ide i zamrznuta voda kao izvor hladnoce pa sve to u pregradu koja je u velikoj kutiji od stiropora zapremnie blizu 1000l.
To izgleda ovako :

U ''komori", kada ubacim led i max se ohladi, temperatura se spusti na oko 23 stepena, dok pred zamenu flase poraste na oko 27 stepeni, tako sam ga nekako nastelovao.
Mislim da je ova temperatura bolja od 29 prosecne kao prosli put, iako se,hm,prosli put kolonizacija zrnja sa printa bez agara, odlicno pokazala na 29 stepeni, ali posto kapiram da su tako vece sanze za kontaminacijom u daljoj fazi rasta micelijuma, bio sam u fazonu odma da ga navikavam na nizu temperaturu,bez obzira sto prodavac printa kaze da mu treba od 28-30 c za kolonizaciju.
Nakon skoro 2 nedenje neke od cinijica izgleda ovako:

samo se tu i tamo beli, izgleda jako bledo, ni priblizno kao micelijumu iz tegli sa zrnevljem,tu i tamo je po neki ''korencic'' koji se istice od ostalih po debljini i belosti, ali u sve 24 posudice,posle 2 nedelje,bleji samo ta belina koja se siri iz komada saztruzenih sa spore printa.
Stoga bih rekao da nema kontaminacije, jedino sto mi malo bode oci je neka vodica(mozda je ima par kapi) koja je na povrzini agara, mada opet sve je samo belo.
Dalje sam mislio da ga jos razmnozim za svaki slucaj,a ostatak da prebacim u tegle za zobog,razi,kukuruzom,videcu, a dalje u kokos+verk.
Uzput, sta mislite o pf tek-u? da li se isplati raditi za toliko malo ploda(za razliku koliko mozemo da dobijemo iz monotuba punog kolonizovanog kokosa? cinimi se da su kod ove metode manje sanse za neuspeh. dal vredi probati?
Ako nista tu je i oktobar pa idemo na serbijanke

Sa obzirom da mi je 1. put bio fail(vrv jer sam ugusio micelijum u fazi kolonizacije sub(p)strata), ovoga puta pokusavam sa agarom jer mi je ostalo jos malo od printa psi cub b+ koji je sve jedno mal, te da bi mogao da umnozim mic i izolujem ga od kontaminacije.
Da li mi polazi ista za rukom za sada nemam pojma. rekao bih da ide, ali sporo.
ovako:
Uzeo sam iz Metroa cinijice od 60 ml za soseve sa poklopcem(koji se jako lepo zatvara).
napravio agar od 500 ml kljucale vode, 10 grama agar agar-a( do duse ovaj moj je imao neki dodatak za koji nisam siguran da li je pogodan za mic,a drugi nisam mogao da nadjem), 10 g jecmenog slada(nesto kao med) i 0,5 g nutritivnog kvasca( nabijem ga, i pored miksanja u blenderu, nije hteo da se rastvori u vodi te kao da ga nije ni bilo).
Recept sam video na yt, ali ni jedan od ta 3 sastojka nisu bila bas kao na videu, zato mislim da sporo ide(ako uopste i ide, sta vi mislite???)
Potom ga ekspres loncujem oko 30 min na 15 psi,te u cistoj sobi pod still air boxom prebacujem u 24 posudice koje predhodno nisam sterilisao nadajuci se da su vec sterilne,reko da ga ne userem, pa sta mu Bog da.
Stavim to u manju kutiju, pa u vecu u koju ide i zamrznuta voda kao izvor hladnoce pa sve to u pregradu koja je u velikoj kutiji od stiropora zapremnie blizu 1000l.
To izgleda ovako :

U ''komori", kada ubacim led i max se ohladi, temperatura se spusti na oko 23 stepena, dok pred zamenu flase poraste na oko 27 stepeni, tako sam ga nekako nastelovao.
Mislim da je ova temperatura bolja od 29 prosecne kao prosli put, iako se,hm,prosli put kolonizacija zrnja sa printa bez agara, odlicno pokazala na 29 stepeni, ali posto kapiram da su tako vece sanze za kontaminacijom u daljoj fazi rasta micelijuma, bio sam u fazonu odma da ga navikavam na nizu temperaturu,bez obzira sto prodavac printa kaze da mu treba od 28-30 c za kolonizaciju.
Nakon skoro 2 nedenje neke od cinijica izgleda ovako:

samo se tu i tamo beli, izgleda jako bledo, ni priblizno kao micelijumu iz tegli sa zrnevljem,tu i tamo je po neki ''korencic'' koji se istice od ostalih po debljini i belosti, ali u sve 24 posudice,posle 2 nedelje,bleji samo ta belina koja se siri iz komada saztruzenih sa spore printa.
Stoga bih rekao da nema kontaminacije, jedino sto mi malo bode oci je neka vodica(mozda je ima par kapi) koja je na povrzini agara, mada opet sve je samo belo.
Dalje sam mislio da ga jos razmnozim za svaki slucaj,a ostatak da prebacim u tegle za zobog,razi,kukuruzom,videcu, a dalje u kokos+verk.
Uzput, sta mislite o pf tek-u? da li se isplati raditi za toliko malo ploda(za razliku koliko mozemo da dobijemo iz monotuba punog kolonizovanog kokosa? cinimi se da su kod ove metode manje sanse za neuspeh. dal vredi probati?
Ako nista tu je i oktobar pa idemo na serbijanke
Kako su velicanstvena dela Tvoja Gospode, sve si premudroscu stvorio.
-
kale.kikor
- rank5

long pajp, nije da se razumem, kao sto mozes i da vidis, ali mislim da ti odlicno ide sa obzirom da vec imas pecurke koje si vec i klonirao.
-
kale.kikor
- rank5

Da,i ja sam pomislio da prvo natocim pa sterilisem, ocito su manje sanse za kontaminaciju, mada i ovako je proslo odlicno(valjda)
nisam mogao da nadjem petrice,svidjaju mi se jer ima cise povrsine za razvoj micelijuma, ali i ove posudice ce odraditi posao, opet, nadam se
kako ti se cini moj agar? da li da sacekam da mic potpuno kolonizuje agar pa tek onda na spawn? meni izgleda bas slabasan, da li treba da ojaca,da se podeblja,ili je to to?
nisam mogao da nadjem petrice,svidjaju mi se jer ima cise povrsine za razvoj micelijuma, ali i ove posudice ce odraditi posao, opet, nadam se
kako ti se cini moj agar? da li da sacekam da mic potpuno kolonizuje agar pa tek onda na spawn? meni izgleda bas slabasan, da li treba da ojaca,da se podeblja,ili je to to?
-
kale.kikor
- rank5

sledeci put radim no pour.
nisu ni slike toliko lose, koliko je micelijum slabacan.
mislim da je mic jer posle 2 nedelje nema nice osim te beline.
Jedno pitanje. zasto sad ovako da ovako ne prebacim agar na zrno? ko ce da ceka jos 3 nedelje za potpuno kolonizovane nove agar posude?
zapravo 2, posto je mic krenuo da se razvija, da li pri sledecem transferu micelijum brze raste??
nisu ni slike toliko lose, koliko je micelijum slabacan.
mislim da je mic jer posle 2 nedelje nema nice osim te beline.
Jedno pitanje. zasto sad ovako da ovako ne prebacim agar na zrno? ko ce da ceka jos 3 nedelje za potpuno kolonizovane nove agar posude?
zapravo 2, posto je mic krenuo da se razvija, da li pri sledecem transferu micelijum brze raste??
-
kale.kikor
- rank5

hvala na informacijama! danas sam nabavio jos izopropila kog mi je nestalo, pa sutra cu trensferovati micelijum na nov agar.
nadam se uspehu!
nadam se uspehu!
- long_pipe_magician
- rank4

Evo update mojih posudica: https://imgur.com/a/GRHlWVf
Spora1 kako sam je nazvao na slikama mi se čini kontaminirana nečim crnim.
Spora2 je po mom mišljenju pojela agar jer više nema zelenog sa stražnje strane. Isto vrijedi i za klon2.
Klon1 ima još zelenog.
Pretpostavljam da one točkice na klonovima na prošlim slikama nisu bile kontaminacije?
Zanima me jesu li klon2 i spora2 zreli za ubacit u grain? Zašto nije sve bijelo s druge strane već samo na površini? Ima li kontaminacija koje ja ne vidim?
Možda da pričekam bjelji, agresivniji micelij koji ću ubacit u grain ali kako da ga dobijem?
- long_pipe_magician
- rank4

Ovo što si zaokružio na prvoj slici je komadic agara sljepljen za poklopac. Sporu1 ću zakopati di zakopavam sve kontaminacije, zrnje i ispijene supstrate. Možda jednog dana nešto nikne. 
Moraš mi dat malo više informacija. Ne razumijem zašto kažeš da nikad nije spremno za zrnje. Što da onda radim s te dvije koje su pojele agar?
Od ovog klona ću napraviti još par posudica kako kažeš.
Moraš mi dat malo više informacija. Ne razumijem zašto kažeš da nikad nije spremno za zrnje. Što da onda radim s te dvije koje su pojele agar?
Od ovog klona ću napraviti još par posudica kako kažeš.
-
kale.kikor
- rank5

kako onda da znamo koj sektor valja? npr isecem micelijum i turim ga na novi agar, a bas taj sektor nije pogodan za uzgoj. onda ce ceo spawn biti bezveze, npr kao sto kazes sterilan, a to necemo ni znati.... usput, hvala harp za savete, pogotovo onaj za agar, sada bas ucestvijem u razvitku micelijuma i jednog dana ploda nadam se. Uistinu su pecurke magicne