Kontaminacije

Temperatura, vlaga, svjetlo, ventilacija, casing...
autistic jedi
rank2
rank2
Has thanked: 42 times
Been thanked: 1 time

Re: Kontaminacije

Post Postao/la autistic jedi »

taj dio na engleskom je jedino što nisam uradio "by the book".
ali, takođe; nisam im'o pojma blagog o endosporama koje prežive sat vremena u expres loncu.
last minute after last minute after last minute...
ganjaganju
rank1
rank1
Has thanked: 1 time

Post Postao/la ganjaganju »

jedno pitanje :D kontaminacija mi je izvrsena i na 4 od 4 tegle, prvi put uzeo da se zanimam :D e sad na dve tegle mi je kontaminacija na oko 30 % na jednoj skroy slaba a na 4 tegli je oko 80%. e sad interesuje me posto micelj je bio bjel kao paucina do danas kada je na nekim djelovima postalo smedjkaste boje . pa sad me interesuje zna li ko ista o tome :psy
danko fafanko
rank7
rank7
Has thanked: 29 times
Been thanked: 58 times

Post Postao/la danko fafanko »

Daj koju sliku...
pjegava hijena
rank3
rank3
Has thanked: 65 times
Been thanked: 5 times

Post Postao/la pjegava hijena »

Pozdrav svima!

Na jednom od kejkova (raž + kokos), stavljenih na kolonizaciju 9.4., pojavile su se sitne bijele točkice. Zanima me što bi to moglo biti, ima li pomoći, što napraviti s kejkovima s obzirom da su u fazi gdje se ne smiju otvarati i čeka se potpuna kolonizacija? Teglice nisu imale čudan miris, izgledale su zdravo, osim što je micelij dosta dugo stajao u teglicama, više od mjesec i pol dana. Slike su ovdje, hvala unaprijed na pomoći!

kolonizirana teglica
supstrat 1
supstrat 2
supstrat 3
supstrat 4
CroOyster
rank3
rank3
Has thanked: 23 times
Been thanked: 35 times

Post Postao/la CroOyster »

pjegava hijena je napisao/la:Pozdrav svima!

Na jednom od kejkova (raž + kokos), stavljenih na kolonizaciju 9.4., pojavile su se sitne bijele točkice. Zanima me što bi to moglo biti, ima li pomoći, što napraviti s kejkovima s obzirom da su u fazi gdje se ne smiju otvarati i čeka se potpuna kolonizacija? Teglice nisu imale čudan miris, izgledale su zdravo, osim što je micelij dosta dugo stajao u teglicama, više od mjesec i pol dana. Slike su ovdje, hvala unaprijed na pomoći!

kolonizirana teglica
supstrat 1
supstrat 2
supstrat 3
supstrat 4

2,3,4 zelena pljesan,1 bakterija
po meni ni jedna od tegli nije dobra za trasfere i slicno... ali ostavi neko vrijeme cisto da vidis kako ce se razvijat!

a ona kolonizirana teglica po meni nije micelij nego infekcija cob web i jos jedna wet spot,to mora smrdit kad otvoris!
pjegava hijena
rank3
rank3
Has thanked: 65 times
Been thanked: 5 times

Post Postao/la pjegava hijena »

Hvala ti na brzom odgovoru. Ono sve gore su slike već pripremljenog kokosa pomiješanog sa zrnjem. Teglice same po sebi nisu imale neugodan miris, štoviše, mirisale su šumski i zdravo, pa nisam posumnjao na cobweb. Ostavit ću još neko vrijeme da vidim brzinu i opseg širenja, ali nipošto otvarat.
258
rank3
rank3
Has thanked: 16 times
Been thanked: 11 times

Post Postao/la 258 »

Pozz

Kontaminacija je ali koja i kako dalje?

slika
AFX
Moderator
Moderator
Has thanked: 596 times
Been thanked: 492 times

Post Postao/la AFX »

Nikako. U kantu.
Svi moji postovi su izmišljeni tj. nemaju veze s stvarnošću i sve napisano je priča koja nema nikakve veze s stvarnim događajima i osobama.

"This is the biggest joke, I've ever played on ourselves"
claim jives
rank1
rank1

Post Postao/la claim jives »

Pozdrav svima, jel mi moze netko reci sta je ova zelena sluz koja se jutros pojavila na gljivama. Da li je neka vrsta kontaminacije, sta mi je sad raditi?
PodmazaniSumo
rank1
rank1

Post Postao/la PodmazaniSumo »

Hmmm... Reci cu ti da je jako zanimljivo, iskreno prvi put vidim takvo nesto. Predpostavljam da je kontaminacija, sad sam malo pregledao engleske forume i nista takvo nitko ne opisuje. Da sam na tvom mjestu ja bi ostavio, neka raste, pa vidio sta ce bit.
Odgovori