Lov na Psilocybe u divljini
Re: Lov na Psilocybe u divljini
Nažalost moram ti odmah reć da to što si ti vidio 100% nisu P. cyanescens. Vjeruj mi i ne nadaj se. To što si ti vidio su gotovo sigurno Gymnopus vrsta, moguće neka Clitocybae. Da, znam da ti izgledaju "isto", ali nebrojeno puta sam vidio kako neistreniranom oku sve gljive izgledaju slično.
Kao prvo, P. cyanescens raste isključivo na urbanim površinama na komadima drva koje ljudi koriste za spriječavanje rasta korova, i to uglavnom u Sjevernoj Americi. Ova vrsta nikada nije pronađena u šumi.
Kao prvo, P. cyanescens raste isključivo na urbanim površinama na komadima drva koje ljudi koriste za spriječavanje rasta korova, i to uglavnom u Sjevernoj Americi. Ova vrsta nikada nije pronađena u šumi.
“Side? I am on nobody's side, because nobody is on my side, little orc.”
- Psychonaut
- Ima zahvala: 85 puta
- pohvaljen: 178 puta
Ove godine je sezona krenula... na vrijeme
Juce smo bili u "izvidjackom obilasku", odnosno ispitivanju terena za koji smo sumnali da je plodan. Sezona navodno tek pocinje,tako da su ocikivanja bila niska. Ali obilazak 15km sumskih stazica je ipak urodio plodom
Hypno, sta mislis o ovoj malo porodici?
http://imgur.com/a/GBAFD#1
Pretpostavljam da se radi o Psilocybe semilanceata, mada nisam siguran. Spore print je taman, mada nije bas uspio.
Juce smo bili u "izvidjackom obilasku", odnosno ispitivanju terena za koji smo sumnali da je plodan. Sezona navodno tek pocinje,tako da su ocikivanja bila niska. Ali obilazak 15km sumskih stazica je ipak urodio plodom
Hypno, sta mislis o ovoj malo porodici?
http://imgur.com/a/GBAFD#1
Pretpostavljam da se radi o Psilocybe semilanceata, mada nisam siguran. Spore print je taman, mada nije bas uspio.
Pozivam te da budes moj ucitelj
To ti je nažalost Psathyrella gracilis.
Osim što se razlikuje izgledom, P. semilanceata raste isključivo na livadama, i to uglavnom na pašnjacima, nikada ih nećeš naći u šumama i na trulom lišću.
Osim što se razlikuje izgledom, P. semilanceata raste isključivo na livadama, i to uglavnom na pašnjacima, nikada ih nećeš naći u šumama i na trulom lišću.
- Psychonaut
Hvala na brzom odgovoru
Nema veze, ima jos dobrih 2-3 mjeseca za obilaske prirode
Culi smo da se u toj okolini javljaju semilanceate, pa smo se malo zaletili. Znaci drugi put po livadama...
Kod ovih me je dosta zbunilo sto je boja ispod klobuka tamna, i skoro da baca na ljubicastu, isto tako i na printu...
Nema veze, ima jos dobrih 2-3 mjeseca za obilaske prirode
Culi smo da se u toj okolini javljaju semilanceate, pa smo se malo zaletili. Znaci drugi put po livadama...
Kod ovih me je dosta zbunilo sto je boja ispod klobuka tamna, i skoro da baca na ljubicastu, isto tako i na printu...
Tako je, najbolje su livade na kojima pasu ovce ili konji, među gustom travom. U prirodi se gljive nikada nemogu 'zabunit' pa rasti na supstratu na kojem inače ne rastu. Tako da ako vidiš nešto što ti je 'jako slično', ali teren ne odgovara, radi se o nekoj drugoj vrsti.
I nemožeš samo po jednom svojstvu tražit gljivu. Ima ih puno sa tamnim listićima i ljubičastim sporama, ali teren ne odgovara, stručak je pre tanak i osjetljiv, klobuci su širi, lomljivi i nemaju oblik kakav ima semilanceata.
I nemožeš samo po jednom svojstvu tražit gljivu. Ima ih puno sa tamnim listićima i ljubičastim sporama, ali teren ne odgovara, stručak je pre tanak i osjetljiv, klobuci su širi, lomljivi i nemaju oblik kakav ima semilanceata.
- Psychonaut
Ma znam da je uvijek vise faktora u igri, ali ljubicaste spore su mi bile indikator da se mozda radi o psilocybama.
Problem je nikada nisam vidio semilanceatau uzivo, a sa slika je tesko pohvatati sve detalje. Kod kuce imam Stametsov identification guide, ali je tesko nauciti sve detalje "na suho".
Ipak je skroz drugi dogadjaj kad to covjek vidi uzivo. Prosle godine sam recimo sa bohemicama primjetio da imaju veoma specifican miris, koji je dodatna potvrda u identifikaciji, a to se tesko moze opisati u knjigama...
Problem je nikada nisam vidio semilanceatau uzivo, a sa slika je tesko pohvatati sve detalje. Kod kuce imam Stametsov identification guide, ali je tesko nauciti sve detalje "na suho".
Ipak je skroz drugi dogadjaj kad to covjek vidi uzivo. Prosle godine sam recimo sa bohemicama primjetio da imaju veoma specifican miris, koji je dodatna potvrda u identifikaciji, a to se tesko moze opisati u knjigama...
jedva cekam prvi slobodan vikend da se idem setat po sumi i spojit ugodno s korisnim ....
idem na ucku, tamo ima negdje konja i na grobnik, cuo sam da ima neka dobra pozicija - pasnjak u hladu u podnozju okolnih brdascam i sve isto puno konja....
idem na ucku, tamo ima negdje konja i na grobnik, cuo sam da ima neka dobra pozicija - pasnjak u hladu u podnozju okolnih brdascam i sve isto puno konja....
....it didn't make any sense.....
-
- Ima zahvala: 101 put
- pohvaljen: 232 puta
Ovde kod nas preko 2 meseca nije padala kisa a pre toga je pala jednom pa ko zna kad pre toga.
A znam i zasto je Tako, no da li ima mogucnosti po ovakvim susama ih naci ili da sacekam kisu 2-3 dana?
A znam i zasto je Tako, no da li ima mogucnosti po ovakvim susama ih naci ili da sacekam kisu 2-3 dana?
Da li biste radije bili zabrinuti genije ili vesela budala?
Kao prvo, ako tražiš Psilocybe, onda možeš odmorit još minimalno mjesec dana, jer im je tek tada početak.
A bez 5 dana jake kiše i onda tjedan dana toplog i vlažnog vremena nema nikakvih gljiva. Većini treba i duže.
I čuvaj se pasa!
A bez 5 dana jake kiše i onda tjedan dana toplog i vlažnog vremena nema nikakvih gljiva. Većini treba i duže.
Savjetujem ti da se na tim terenima ipak fokusiraš na traženje sunčanica.sometimes je napisao/la:idem na ucku, tamo ima negdje konja i na grobnik, cuo sam da ima neka dobra pozicija - pasnjak u hladu u podnozju okolnih brdascam i sve isto puno konja....
I čuvaj se pasa!
- Psychonaut
Hypno, znas li koje su ove: http://imgur.com/RRYNk
Nadam se da je link ispravan, na zalost ne mogu ga prekontrolisati. Trebalo bi da se pojave 3 slike)
Nadam se da je link ispravan, na zalost ne mogu ga prekontrolisati. Trebalo bi da se pojave 3 slike)