Pitanja, odgovori i sve što vas zanima
Re: Pitanja, odgovori i sve što vas zanima
Ljudi zanima me jedna stvar, jucer navecer sam sterilizirao raz, koja je isprana 10 puta, i ostavljena 24 sata da se napije vode. Nakon toga sam je prokuhao 10-tak minuta i procijedio i stavio na krpu i cekao da prestane isparavati, napunio tegle, probusio rupe, zatvorio ih micropore trakom i sterilizirao sat i dvadeset minuta. Ono sto me zanima je kad sam stavljao raz u tegle bila je mokra iznutra suha iz vani, cak sam stavljao na kuhinjski papir da vidim da li ce papir sto upiti i nije bilo niceg na njemu. Jutros sam pogledao tegle i sad mi se na stjenkama pojavljuje kao neka kondenzacija, da li je moguce da ima viska vode
-
dr.manijak
- rank14

- Has thanked: 101 time
- Been thanked: 232 times
Nije visak vode, to je najnormalnija pojava, jer voda iz razi isparava.
Da li biste radije bili zabrinuti genije ili vesela budala?
-
Redemption666
- rank2

oseloth je napisao/la:Koju zemlju stavljaš. Koja sorta je u pitanjuRedemption666 je napisao/la:U Redinom gajdu je navedeno da kutija mora biti strogo zatvorena. Znači ovako: stavio sam sloj zemlje 1cm, zatim sam stavio sloj micelja, a zatim opet sloj zemlje 1cm. To znači da bi za 3-5 dana pri temepraturi od 26-30C.. micelj trebao izbit na površinu,ali se to nažalost ne dogodi...
Florabellu koristim. Ostavio sam da micelj malo od stoji (par dana više) nakon što je tegla pobjelila, sad da nije možda u tome problem?
- Morpheus
- rank6

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 18 times
Sigurno nije do stajanja tegle, ne smeta nista, cak je i dobro da odstoji da se kolonizuje i centar.
Ko je radio sa zemljom znace vise, ali ako nista, razgrni malo, vidi je l' krenuo uopste, ili mozda vlaznost ne valja. Ili u najgorem slucaju se krije neka kontaminacija.
Good luck da nije to u pitanju!
Ko je radio sa zemljom znace vise, ali ako nista, razgrni malo, vidi je l' krenuo uopste, ili mozda vlaznost ne valja. Ili u najgorem slucaju se krije neka kontaminacija.
Good luck da nije to u pitanju!
- wid_420
- rank3

- Has thanked: 29 times
- Been thanked: 16 times
Ljudi moze mala pomoc...
Znaci u petak sam kupio micelij shiitaka, isto tako sam uzeo jos par stvarcica koje su mi bile potrebne itd. nego moje pitanje je ... Dobio sam naseljeni stupic i stavio sam ga u jednu manju kutiju a tu manju u jednu veliku u kojoj je voda da odrzava vlagu dali je zasad ovo sve ok temp. 16-18 vlaga 95-98% i drugo pitanje ona tekucina sta curi iz stupica dali to treba izliti ili sta raditi sa tim,dali to uopce treba curiti e da neke smeckasto neke cudne boje ak me niste bas skuzili stavicu slike ???

Znaci u petak sam kupio micelij shiitaka, isto tako sam uzeo jos par stvarcica koje su mi bile potrebne itd. nego moje pitanje je ... Dobio sam naseljeni stupic i stavio sam ga u jednu manju kutiju a tu manju u jednu veliku u kojoj je voda da odrzava vlagu dali je zasad ovo sve ok temp. 16-18 vlaga 95-98% i drugo pitanje ona tekucina sta curi iz stupica dali to treba izliti ili sta raditi sa tim,dali to uopce treba curiti e da neke smeckasto neke cudne boje ak me niste bas skuzili stavicu slike ???
Postavio sam pitanje u mom dnevniku ali nitko nije odgovorio pa sad pitam ovdje, koja je uloga slame u substratu ?
- Morpheus
- rank6

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 18 times
Koliko sam ja informisan, slama se koristi uglavnom za bulk grow, ali ima i opcija sa mesovitim supstratom, uloga je ista- hranljiva je za micelijum, ali ne spada u visoko hranljiv supstrat, tako da je mala verovatnoca da ce na njoj da se razvije neka plesan iz spora, dok micelijum sa kolonizovanog zrnja moze da se prosiri. 
Takodje, slama je kul izolator i ako je napakujes onako u najlon kesu (sa rupicama, naravno!), na sobnoj temperaturi koja je i niza od zeljene ne mora da se greje, jer toplota koju micelijum ispusta prilikom rasta ostaje tu, sporije se rasipa.
But, don't trust me on all that, to sam citao, ne znam iz iskustva
Takodje, slama je kul izolator i ako je napakujes onako u najlon kesu (sa rupicama, naravno!), na sobnoj temperaturi koja je i niza od zeljene ne mora da se greje, jer toplota koju micelijum ispusta prilikom rasta ostaje tu, sporije se rasipa.
But, don't trust me on all that, to sam citao, ne znam iz iskustva
Na forumu sam nov, iako već neko vrijeme pratim što se događa, samo nisam imao potrebu za nekom registracijom. No sad imam pitanje u vezi gljiva, netko je došao do magičnih gljiva i slikao ih te ga zanima jesu li te gljive jestive, koja su vrsta, koliko su jake, kolko se konzumira po porciji (netko ima 5g, i rečeno mu je da je to za 5 porcija)
http://www.2shared.com/file/fwaWmKTc/slike.html
http://www.2shared.com/file/fwaWmKTc/slike.html
na forumu ćeš naći sve što te zanima o gljivama...samo kopaj... nisam vidio slike jer sam u žurbi, ali je obično 1.5 do 2g normalna, slabija doza... iako nema pravila... jer te gram može raspaliti neviđeno, a opet možeš pojest 4 i ništa...
potenciju možeš procjeniti jedino ako probaš... sumnjam da ces to lab. istrazivati.
potenciju možeš procjeniti jedino ako probaš... sumnjam da ces to lab. istrazivati.
"Just as a candle cannot burn without fire, men cannot live without a spiritual life."
-
dr.manijak
- rank14

- Has thanked: 101 time
- Been thanked: 232 times
99% su to te, koliko vidim po crnim printovima i plavim delovima. Ali da je 5 gr za 5 doza - tesko.
Jedino ako nisu Panaeolus mada su mi ove gljive nekako prevelik da bi bile Panaeolus.
Tako da ako tu ima 5gr to ti je za 2 fine doze.
Jedino ako nisu Panaeolus mada su mi ove gljive nekako prevelik da bi bile Panaeolus.
Tako da ako tu ima 5gr to ti je za 2 fine doze.
Da li biste radije bili zabrinuti genije ili vesela budala?