Pitanja, odgovori i sve što vas zanima

Informacije o gljivama, uzgoju, metodama, nabavi materijala...
dr.manijak
rank14
rank14
Has thanked: 101 time
Been thanked: 232 times

Re: Pitanja, odgovori i sve što vas zanima

Post Postao/la dr.manijak »

Najplemenitije delo koje mozes da uradis je da posaljes FSR-u pedesetak printova nazad. :thumbsup:
ja planiram da im posaljem sve od ovog grow-a.
Da li biste radije bili zabrinuti genije ili vesela budala?
Morpheus
rank6
rank6
Has thanked: 4 times
Been thanked: 18 times

Post Postao/la Morpheus »

Ih, podrazumeva se! :)
Iovako planiram grain to grain, i eventualno jedan print da ostavim za slucaj da se g2g sjebe- drugi printovi nek pomognu sirenju cele price :psy Jos sad kad sam se oprobao, pa kad vidim kakvo je to zadovoljstvo kad nesto uzgajas sam!
Ali, bolje da se zaustavim sa planom, prosli put kad sam zamisljao kako cu ko faca da posaljem brdo printova i budem shroomer godine, otisle tri tegle dojavola :p
314
rank12
rank12
Has thanked: 58 times
Been thanked: 143 times

Post Postao/la 314 »

sad napravi tri tegle viška :D
". . . TO JE ONAJ IZVORNI OSJEĆAJ PLEMENA KOJE JE U ISTOM RITMU, A VOĐA JE DJ."
oseloth
rank13
rank13
Has thanked: 29 times
Been thanked: 64 times

Post Postao/la oseloth »

Eh ajde sad jedno logično/nelogično pitanje. Zašto casing pravi sa vermikulitom ili kokosom ili tako nečim. Ustvari zašto se kejsa sa nekim drugim slojem. Kako iz cake-a narastu gljive normalno bez ičega na njima, samo zrno i micelij a u kejsu se mora pokriti sa nečim.

Zar ne bi micelij mogao rasti u posudici na zrnu i onda jednostavno narasti u gljivu kao cake ali vodoravan.

Drugo ako već mora ići sloj nečega, zašto ne recimo još jedan sloj sterilnog zrna?
Beli mag
rank4
rank4
Has thanked: 34 times
Been thanked: 31 time

Post Postao/la Beli mag »

Casing sloj služi kako bi zadržao dovoljno vlage i spriječavao da vlaga iz unutrašnjeg sloja ne ispari prebrzo. Drugi razlog je zaštita od moguće kontaminacije. Koliko sam vidio na "Let's grow mushroom" čak i kejkove prekriju sa vermikulitom kako bi bio što vlažniji.

Ako se ne varam, kada se radi kejk stavlja se rižino brašno ili neki drugi medij, a ne samo zrnje.

Sterilno zrnje je podložno kontaminaciji za razliku od vermukilita i/ili coco coira, a i ne zadržava toliko vlage kao i ovo dvoje.

Nadam se da sam pomogo :)
Konstruktivna pitanja smetnutih umova
kova023
rank3
rank3
Has thanked: 3 times
Been thanked: 2 times

Post Postao/la kova023 »

imam jedno pitanje, sto je bolje staviti na poklopac tegle filter vatu ili micropore traku
Beli mag
rank4
rank4
Has thanked: 34 times
Been thanked: 31 time

Post Postao/la Beli mag »

Mislim da nećeš pogrešiti ako staviš jedno ili drugo. Oboje su dobri tako da stavi što ti je jednostavnije i dostupnije. Jedino ukoliko stavljaš traku, izbuši više manjih rupica (2-4), dok kod vate izbušiš nešto veću (ne veću od vel. malog prsta) da bi vata mogla proći.
Konstruktivna pitanja smetnutih umova
oseloth
rank13
rank13
Has thanked: 29 times
Been thanked: 64 times

Post Postao/la oseloth »

Inače se koristi rižino brašno no eto ja ću pokušati sa zrnom.
Eh ali morat ću probati i casing bez casinga. Što se tiče vlage to imam rješeno drugačije i u prostoru je 100% vlažno. Neće moći ništa hlapiti iz micelija. Treba eksperimentirati.
Redemption666
rank2
rank2

Post Postao/la Redemption666 »

Pozdrav ljudovi....

Imam jedno pitanje.
Moram napomenuti da radim sa kukuruzom i zemljom. Ovako napravim sve kako treba. Uzgojim micelj tj. Cijela tegla mi pobijeli, a zatim pripremim kejsing. Znači stavim sloj zemlje, sloj micelja, pa opet sloj zemlje...zatvorim u posudu plastičnu i ništa se ne dešava? To mi se već događalo dva puta, zna li itko možda gdje griješim?
Zemlju sam sterilizirao na isti način na koji sam sterilizirao kukuruz, u Express Loncu. Sad možda je problem što sam stavio previše zemlje u jednu teglu(napunio sam do kraja). Imam još nešto spora,ali je problem što ne želim da mi se to opet desi. Ima itko kakvu ideju što je moglo poći po zlu?
314
rank12
rank12
Has thanked: 58 times
Been thanked: 143 times

Post Postao/la 314 »

ček, nisi stavio male detalje u opis. jel imaš rupe na poklopcu kad zatvoriš posudu? jel temp bar 26 stupnjeva? jel u mraku (makar je to manje bitno)?
". . . TO JE ONAJ IZVORNI OSJEĆAJ PLEMENA KOJE JE U ISTOM RITMU, A VOĐA JE DJ."
Odgovori