~ Uzgoj Peruvian Torcha ~ od sjemenke pa do zdravog kaktusa

Upoznajte magične kaktuse i sukulente te kako ih uzgojiti
Avatar
Red
Moderator
Postovi: 4300
Pridružen/a: 06.02.2010, 20:50
Zahvalio/a: 242 puta
Prim. zahvala: 671 put

~ Uzgoj Peruvian Torcha ~ od sjemenke pa do zdravog kaktusa

PostPostao/la Red » 02.03.2010, 20:09

Uzgoj Pruvian Tourcha iz sjemena

slika

Ovaj grow gajd se ne odnosi samo na peruvian torch, vrijedi i kod uobicajenog uzgoja, tako da ga uvijek mozete iskoristiti ako planirate uzgajat kaktuse iz sjemena.

Uzgoj iz sjemena

osnovni princip uzgoja iz sjemena je jednostavan i ne zahtjeva veliko iskustvo da bi postigli pozitivne rezultate. ovdje nisu potrebni skupi materijali a ni smjesa za sjetvu nece predstavljat neki veci financijski trosak.
jedini nedostatak uzgoja iz sjemena je vrlo brzo presadivanje mlade sadnice. u tom su stadiju sadnice jako osjetljive, imaju krhke korijencice i koliko god da pazimo, dogada se da nakon prvog presadivanja sadnice ugibaju. ako budete pazljivo pratili daljnja uputsva do ovakvih neprilika nece doci :)

Najpogodniji uvijeti za uzgoj iz sjemena

Moramo znati koji su najbolji uvjeti za proces klijanja sjemena kaktusa i rast mladih zdravih biljcica do svoje pune snage i velicine. imajmo na umu da ce i ti uvjeti pogodovat i razvoju raznih bolesti, pa i tome treba posvetiti veliku paznju.

Najbolji uvjeti za razvoj sijanaca:
- odgovarajuca toplina
- odgovarajuca vlaga
- odgovarajuce sijanje- zastita od jakih suncanih zraka ili cak jakog danjeg svjetla
- slobodno kretanje zraka oko mlade biljcice
- odgovarajuca smjesa zemlje

navedenim uvjetima udovoljit cemo ako poduzmemo ove mjere:
1. nocne tempretaure ne smiju pasti ispod 18-22 c a dnevne mogu biti i preko 32 c
2. kada zasijano sjeme upije dovoljno vlage, mora mu se omoguciti da zadrzi vlagu, ne dopustite da vlaga ishlapi.
3. prostor na kojem je sjeme posijano treba zastititi od direktnog dnevnog osvjetljenja, pogotovo sunca.
4. posude sa sjemenjem moraju biti izlozene zracnom strujanj, no to ne znaci da smiju biti na propuhu
Ti uvjeti odgovaraju kaktusima a nepovoljni su za razvoj bolesti, gljivica i mahovine
5. najbolja zemlja za brzo klijanje sjemena je mjesavina lisnjače i pijeska. ili mozete napraviti vlastitu mjesavinu koja se sastoji od zemlje, pijeska i glisnjaka u omjeru 50/50. ako ne zelimo koplicirati stvar jednostavno kupimo zemlju za kaktuse. svaki veci supermarket ili bolja agrarija ima zemlju za kaktuse.
ja sam zasadila jednu kolicinu u obicnu zemlju a drugu u zemlju za kaktuse. primjetila sam da su se bolje razvijali u zemlji za kaktuse ali ni u obicnoj nisu puno zaostajali.

jedan savjet: sa sjetvom ne treba zuriti. najpovoljnije vrijeme za sjetvu je od mjeseca travnja do kasnog srpnja tj. kada nema potrebe za umjetnim grijanjem.

Jednostavne potrepštine

Iz ovih savjeta o jednostavnim pomagalima sami cete izdvojiti ona koja ce vam najbolje odgovarati. samo su neke od bitne vaznosti, ali navest cemo sve pa nek bira tko kako voli :)

Plitke posude za sjetvu- nabavite nekoliko plitkih posuda sa otvorima na dnu kako bi bila omogucena bolja cirkulacija vlage, potrebne za klijanje sjemena. posude ne trebaju biti dublje od 5 cm a promjer 5-10 cm. to se odnosi na sve vrste posuda i dno mora biti probuseno.

Lisnjača- najbolje ce odgovarati dobro raspadnuta lisnjaca, koja se mrvi do prasine.

Pijesak- za mjesavinu je odlican zrnati pijesak

Vata- trebat ce za zadrzavanje vlage

Voda- preporuca se cista prokuhana voda, bilo da je to kisnica ili voda iz vodovoda. vazno je da se prokuha, kako bi se unistili svi stetni organizmi. (ja nisam nista kuhala, koristila sam najobicniju vodu, koja bi odstojila, ili kisnicu ako bi je sakupila)

Zdjele- treba pribaviti nekoliko plasticnih zdjela u koje ce se stavljati posude sa posijanim sjemenom kod zaljevanja.

Sito- da prosijemo zemlju i pijesak za pripermu smjese u kojoj cemo sijati

Pincete- za rukovanje sa malim biljcicama preporuca se nabaviti nekoliko pinceta sa tupim vrhom

Prskalica- za fino prskanje dobro je da nabavimo prskalicu, mada nije od presudne vaznosti.

Dodatna uputa

vec je prije spomenuta potreba za sjenjenjem mladih biljcica. neke vrste obavezno moraju biti zasjenjene, no to ne mora biti neki narociti problem. ako nemate uvjeta drzati posudu na sjenovitom mjestu onda mozete taj problem rjesiti zasjenjivanjem, tankom tkaninom ili tankim papirom. jednostavno, za vrijeme direktnog sunca i visokih temperatura zalijepite tanki papir ili tkaninu na prozor i zasjenite biljcice. u mom slucaju su kaktusi na strani gdje je direktno sunce svega 2 -3 sata dnevno i to u kasnim popodnevnim satima, tako da meni zasjenjvanje nije bilo potrebno.

Priprema mjesavine zemlje za sjetvu

priprema mjesavine zemlje za sjetvu kaktusovog sjemena je vrlo vazna i zasluzuje posebnu paznju. moramo imati na umu da ce se mlade biljcice, koje se razviju iz sjemena u toj mjesavini zemlje, zadrzati na tom mjestu oko godinu dana, pa je zato od posebne vaznosti da ta sredina sadrzi dovoljno hranjivih tvari za to citavo vrijeme.

najbolje se sije suha lisnjaca kao i opcenito drugi suhi materijali, sto cinimo i sa pijeskom, kojeg mjesamo sa usitnjenom praskastom lisnjacom. sve krupnije cestice i sitniji sljunak mozemo iz mjesvine odstraniti pomocu pincete. ako se ne zelim previse zezati oko pripreme zemlje, mozemo jednostavno kupiti zemlju za kaktuse i malo je ocistiti od vecih komada da ne smetaju mladicama kod klijanja. ili mozemo izmjesati obicnu zemlju, pijesak i glisnjak, kao sto sam rekla gore. ako koristimo vec koristenu zemlju, vazno ju je prosijati i naravno sterilizirati da ubijemo sve stetne mikroorganizme kao i neko zaostalo korijenje.

najbolje je da je mjesavina zemlje za sjetvu suha i rahla dok se ne posije sjeme, a tek se onda navlazi.

Sto se tice velicine posude- najvise odgovaraju posude plitke do 5 cm a promjera nebitnog. otvor na dnu zatvori se vatom, koja nece dopustiti da voda odnosi zemlju, ali ca dobro samu vodu propustati. moze se obloziti i citavo dno sa vatom. zatim dolazi sloj pijeska kojeg lagano pritisnemo. on ne mora biti prosijan. umjesto pijeska mozemo staviti i krupnije kamencice ili razbijenu ciglu. na to ide mjesavina zemlje. Posuda se nikada ne puni do vrha, odnosno do ruba, vec oko 1 cm nize

Sjetva sjemena

Postoje cetri nacina sjetve, a medusobno se neznatno razlikuju, ovisno o velicini sjemena. sjemenje kaktusa kao i drugih sukulenata razlicite je velicine- od prašinasto sitnog do vecih oblika. svaka velicina prema tome iziskuje i drugaciji nacin sjetve. ovdje cemo objasniti samo jedan nacin koji se tice peruvijanaca jer njegovo sjeme spada u vrlo sitno sjeme.

sjeme cemo posijati po povrsini mjesavine i preko njega nasipat tek toliko zrnatog pijeska ili zemlje da prekrije sjemenje. pazite da ga ne zakopate duboko. nakon toga poprskamo povrsinu zemlje da dodatno poguramo sjeme u zemlju.. nakon toga posudu stvaimo u drugu sa vodom da se slobodno napije vode. nakon nekog vremena kada smo sigurni da se zemlja u posudi napila dovoljno vode, posudu premjestimo na zeljeno mjesto koje smo predhodno odabrali.

Postupak nakon sjetve

sjeme kaktusa je posijano, posude su natopljene vodom i smjestene u prostoriju gdje ce sjeme kroz nekoliko mjeseci proklijati i razvijati se u mladu biljku. prema potrebi dodavat ce se voda, a vlaznost treba kotrolirati, pogotovo za vrucih dana. kada se posude dobro natope treba odrzavati njihovu vlagu. treba paziti i na visak vlage jer i to moze utjecati na klijanje sjemena. bitno je da zemlja nije mokra poput blata vec umjereno vlazna, uvijek.
prilikom javljanja mladih biljcica na povrsini zemlje moramo paziti na sjenjenje. zasjenite prozor papirom, tkaninom ili sl. zasjenjivanje ne smije biti prejako jer ce to utjecati na boju sadnica.

Klijanje

slikaslikaslikaslikaslika

kod nekih kaktusa nakon 3 dana a kod nekih nakon 3 tjedna mozemo vidjeti rezultate. meni su peruvijanci neknuli nakon 2 tjedna a zasadeni su u 7 mj.
ako vidite rezultate nakon 3 tjedna mozete biti sretni i zadovoljni. svo sjeme nikada ne isklije u isto vrijeme. o tome i toplina ima veliku ulogu. nemam pojma koliko sam sjemenki posijala posto je sjeme jako sitno, ali izniklo ih je nekih 50-60 sto je vise nego dobro :)

posude sa posijanim sjemenkama NIKADA nes smiju ostati potpuno suhe. ako se to dogodi uranja se posuda u vodu i natapa dok zemlja ne upije potrebnu kolicinu vode, a zatim se vraca na svoje mjesto.

mladi sijanci kaktusa su jako njezni. korijencic je vrlo malen i tanak poput dlake.

prva tri mjeseca nakon sjetve vlazi se samo uranjanjem u posudu, u ostajalu vodu. prskanje se ne preporucuje u toj ranoj fazi da slucajno ne polomimo malene biljke ili saperemo posto im je korijen vrlo slab.

nakon 3 mj se zaljevanje pojednostavljuje. tokom vrucih dana biljke se uz natapanje i prskaju.

ponesto o sjenjenju. mladi kaktusi su bljedozelene boje. ako nakon 2 mj primjetimo promjenu u boji na crveno ili broncano to znaci da smo slabo zasjenili. ako naidemo na blijedozelene ili prozirne kaktuse onda znaci da smo pretjerali u zasjenjivanju. kad ispravimo sjenjenje nakon nekoliko dana cemo uociti promjenu i povratak u normalnu boju.

nakon 2-3 mj mozemo uociti i prve bodlje, korijen postaje snazniji. u ranijim jutranjim satima mozemo ih drzati na direktnom svjetlu a kasnije opet zasjeniti po potrebi. u ljetnim danima prskamo radi odrzavanja vlage u okolici.

nakon 6 mj mozemo prestat sa natapanjem i mozemo pocet zaljevat normalo, odgore. mada ja preferiram uvijek zaljevati od dole da voda ne razruje zemlju oko kaktusa.

Da li mladoj biljci odgovara smjestaj i svi ostali uvjeti, vidi se po samoj boji biljke i rastu. dok se biljka ne izduzuje i nije bljede boje znaci da je sa svjetlom i sjenom sve ok. pratite vase kaktuse kako se ponasaju. bilo kakve promjene zabiljezite i pokusajte reagirati. svakako savjetujem da ako jednom nadete jedno pogodno mjesto gdje odlicno napreduju da ih NE premjestate. pustite ih uvijek na istom mjestu i nek rasu :))

ako se fino razvijaju, boja zdrava, oblik normalan i iglice se naziru, znaci da smo uspjeli i da su nasi kaktusi sretni :)

Prezimljenje mladih kaktusa

mlade kaktuse mozemo pustiti u zajednickoj posudi u kojoj su iznikle, sve do prvog presadivanja ilitiga PIKIRANJA. tako ce fino prezimiti a i ojacat ce do sljedece godine. zaljevanje kod vecih temp je razumljivo a kasnije prema zimi sve rjeđe.
ljeti zaljevajte cim vidte suhu zemlju i redovito prskajte radi vlage. zimi svega 1 u 2-3 tjedna. ako gnojite, gnojite samo jednom u mj dana tokom ljeta a tokom zime NE gnojite.

zimi mlade kaktuse maknite od prozora i vrata radi nejednake temp. ako koji ugine pomocu pincete ga izvadite.

slikaslikaslika

Pikiranje

sada su nasi kaktusi vec veliki, proslo je godinu dana, snazni su i spremni za pikiranje tj presadivanje. peruvijanci vole rasti skupa tako da ih mozete pustiti do 1-1,5 god, ali nakon toga ih morate presaditi jer ce vam kasnije biti samo teze to odraditi.

dan prije nego ce se sadnice presadivati, treba ih zaliti toliko da zemlja ne bude niti previse vlazna niti presuha. ako je presuha, moglo bi se ostetiti korijenje a ako je prevlazna tesko se presaduje.

pri tom poslu dobro ce nam posluziti pinceta kojim primamo svaku sadnicu i odvajamo jednu od druge. hvatamo samo za korijen. zatim se smjestaju u novu sredinu u isto pripremljenu zemlju kao i prije i lagano poprskaju sa vodom.

proces pikiranja je vrlo delikatna stvar. ako ostetite mladi kaktus na bilo koji nacin, on ce za par dana pocet trunut, ugibat :( mi to ne zelimo. zato cemo tome pristupiti mirno i opusteno, pomalo. jednog po jednog izvaditi iz zemlje i fino prebaciti u drugu manju posudu samo za njega. nikako ne zaliti nakon presadivanja, tek nakon tjedan dana. za pocetak samo poprskat.

slikaslikaslikaslikaslika

za svu daljnju njegu i brigu, nista lakse. dajte svjetla, dajte vode kada trazi i nek uziva.

To je to ljudi. sve sto trebate znati da bi uspjesno uzgojili bilo koji kaktus iz sjemena ukljucujuci i naseg Peruvijanca :)

za sva konkretna pitanja koja mozda imate a odgovor niste nasli ovdje-----> javite se na PM.

Vasa Red slika

Izvori:
- vlastito iskustvo
- Edgar i Brian Lamb "Kaktusi"
- blazeni net
- hvala Glossyu na potpori i savjetovanju u pocecima :*
“If you can't understand it without an explanation, you can't understand it with an explanation"
dr.manijak
rank14
Postovi: 1721
Pridružen/a: 05.04.2010, 21:15
Zahvalio/a: 101 put
Prim. zahvala: 232 puta

Re: ~ Uzgoj Peruvian Torcha ~ od sjemenke pa do zdravog kaktusa

PostPostao/la dr.manijak » 08.04.2010, 13:28

Mozda nije pitanje za ovu temu, ali kako da nabavim ove iste kaktuse, jel su to oni kul psihodelicni kaktusi? :D
Da li biste radije bili zabrinuti genije ili vesela budala?
Avatar
Echoes
rank5
Postovi: 174
Pridružen/a: 31.03.2010, 20:29
Zahvalio/a: 29 puta
Prim. zahvala: 45 puta

Re: ~ Uzgoj Peruvian Torcha ~ od sjemenke pa do zdravog kaktusa

PostPostao/la Echoes » 08.04.2010, 16:58

macej je napisao/la:Mozda nije pitanje za ovu temu, ali kako da nabavim ove iste kaktuse, jel su to oni kul psihodelicni kaktusi? :D


pretpostavljam da želiš žive biljke... u Hrvatsku se ne mogu uvesti reznice, već samo biljke u posudama.
ja sam se puno puno raspitivao i slao hrpu mejlove, i našao par sajtova koji tako šalju:

http://www.cactusshop.co.uk/
http://www.botanic-art.com/

smiješ uvesti do 3 biljke u posudama bez fitosanitarnog certifikata

edit: traži trichocereus peruvianus (peruvian torch), trichocereus pachanoi (san pedro) ili trichocereus bridgesii kaktuse. oni sadrže meskalin i još puno alkaloida
Zadnja izmjena: Echoes, dana/u 08.04.2010, 17:42, ukupno mijenjano 1 put.
tišina je najbolji jezik
Avatar
Malbasha
rank8
Postovi: 301
Pridružen/a: 21.03.2010, 23:49
Zahvalio/a: 13 puta
Prim. zahvala: 15 puta

Re: ~ Uzgoj Peruvian Torcha ~ od sjemenke pa do zdravog kaktusa

PostPostao/la Malbasha » 08.04.2010, 17:08

jel ima negdi opsirinije o tim kaktusima, jel to slicno kao gljive il
Avatar
Red
Moderator
Postovi: 4300
Pridružen/a: 06.02.2010, 20:50
Zahvalio/a: 242 puta
Prim. zahvala: 671 put

Re: ~ Uzgoj Peruvian Torcha ~ od sjemenke pa do zdravog kaktusa

PostPostao/la Red » 08.04.2010, 21:20

Sadrzi meskalin i to bi te trebalo zanimati ako se vec raspitujes o djelovanju. slicno gljivama ali opet druga zona.

u tu kategoriju ti spadaj san pedro i pejotl, ali peruvijan torc koji je ovdje opisan je vrlo zahvalan jer raste upola brze od ovih dvoje navedenih. peruvijanac ti postigne 30 cm u roku 3 god ako su uvjeti optimalni, i to bi npr. bila jedna doza meskalina za rad od nekih 6-8 sati pretpostavljam.

ovi drugi rastu vrlo sporo i bogami bi se namucio i ostario dok bi ih konzumirao.

ako ti je do brze konzumacije, rade pokusaj uvest kaktus..mada ti to ne bi predlozila, ako posiljatelj nije diskretan u slanju.
“If you can't understand it without an explanation, you can't understand it with an explanation"
Avatar
Malbasha
rank8
Postovi: 301
Pridružen/a: 21.03.2010, 23:49
Zahvalio/a: 13 puta
Prim. zahvala: 15 puta

Re: ~ Uzgoj Peruvian Torcha ~ od sjemenke pa do zdravog kaktusa

PostPostao/la Malbasha » 08.04.2010, 22:18

heh ma kakvi, samo se raspitujem :) al lipi su kaktusi za uzgajat..uvijek sam tio imat jednog onako manjeg u sobi, al eto ako vec neki sadrze meskalin kad mi dosadi mogu ga pojest :D
Avatar
Mudrac
rank3
Postovi: 59
Pridružen/a: 10.04.2010, 18:00
Zahvalio/a: 3 puta
Prim. zahvala: 4 puta

Re: ~ Uzgoj Peruvian Torcha ~ od sjemenke pa do zdravog kaktusa

PostPostao/la Mudrac » 03.05.2010, 00:08

ali zato lepo iz semenkemoze se izchachkati nesto+diskrecija...kad moze konop i shrooms jemcim da moze i kaktus...trazi....ko trazi naci ce....a nekad ce mu se i dati.
chehehe
rank2
Postovi: 10
Pridružen/a: 30.04.2010, 18:54

Re: ~ Uzgoj Peruvian Torcha ~ od sjemenke pa do zdravog kaktusa

PostPostao/la chehehe » 16.05.2010, 11:13

Neki puž mi je napo Torcha ( Blago pužu @-) ) , nadam se da mu nece nista biti ali evo da pitam,
na vrhu kaktusa imam trag gdje gu je ovaj jeo cini mi se da oziljak zarasta ali da se nebi ponovilo sta mi predlazete kao zastitu?
Avatar
Red
Moderator
Postovi: 4300
Pridružen/a: 06.02.2010, 20:50
Zahvalio/a: 242 puta
Prim. zahvala: 671 put

Re: ~ Uzgoj Peruvian Torcha ~ od sjemenke pa do zdravog kaktusa

PostPostao/la Red » 16.05.2010, 11:18

mislim da mu nece biti nista, zarast ce rana... kao zastitu bi ti preporucila da ga uneses u kucu ako ti je vani,. kada ga je puz napao. jer protiv puzeva nema bas nekog efikasnog nacina, meni moji sve pojedu pa dal ja prskala biljke sa necim ili radila barikade oko biljke...sve pojedu.

tako da je najbolja zastita, maknut kaktus tamo gdje ga nece napast puzevi, najjednostavnije.
“If you can't understand it without an explanation, you can't understand it with an explanation"
Avatar
Malbasha
rank8
Postovi: 301
Pridružen/a: 21.03.2010, 23:49
Zahvalio/a: 13 puta
Prim. zahvala: 15 puta

Re: ~ Uzgoj Peruvian Torcha ~ od sjemenke pa do zdravog kaktusa

PostPostao/la Malbasha » 16.05.2010, 16:24

negdje sam davno vidio, u nekoj knjizi o uzgoju puzeva kako napravit ogradu da ne bjeze, pa bi se moglo napravit ista stvar da ne ulaze ^^
ovako triba izgledat ograda
slika
je malo je slika debilna al skuzi se :D
znaci normalna zica, mozete od oni za komarce i na vrhu savinuto prema vanka i tako sve oko biljke, pa kad puz dogmiže do kraja samo odpadne jer se nemoze savinut tolko da nastavi

Natrag na “Kaktusi i Sukulenti: Općenite informacije i Uzgoj”

Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.