Buhač (Tanacetum cinerariifolium)

Briga o Vašem zelenom kutku
Avatar
Red
Moderator
Postovi: 4300
Pridružen/a: 06.02.2010, 20:50
Zahvalio/a: 242 puta
Prim. zahvala: 672 puta

Buhač (Tanacetum cinerariifolium)

PostPostao/la Red » 14.06.2012, 20:29

[img=float-left]http://www.gospodarski.hr/img/brojevi/15092005001.jpg[/img] Vrijednost naše izvorne biljke buhača kao prirodnog insekticida sami smo svojedobno otkrili, znanstveno dokazali te komercijalno iskorištavali, no na posljetku i – zaboravili.

Postoje poljoprivredne kulture koje su bile široko proširene, a danas su nestale i postale svojevrsne agrarne legende. Kulture duhana i buhača svojedobno su bile osnova opstanka mnogih dalmatinskih obitelji: duhan u Dalmatinskoj zagori, a buhač uz obalu i na otocima. Dalmatinski buhač (lat. Tanacetum cinerariifolium) izvorna je biljka Dalmacije, opisana 1820. s opjevanih strmih omiških stina iznad Cetine. Opisao ju je njemački botaničar L. C. Treviranus, profesor botanike u Bonnu, pod imenom Pyrethrum cinerariifolium. U narodu je poznat i upotrebljava se otprije, o čemu svjedoče mnoga narodna imena: buvač, buhar, buharika, brmljina, divji pelin, osinač, dalmatinska krizantema, dalmatinska ivančica, matrikolda i dr.

Endem je istočne obale Sredozemlja, rasprostranjen na obalnom području Hrvatske, Crne Gore i Albanije. Raste ponajprije na vrlo toplim, suhim, kamenitim i siromašnim tlima. Traži mnogo sunčeve svjetlosti, pa ne podnosi zasjenjenost. Izrasta u višegodišnje polugrmove, životnog vijeka i do 30 godina, visoke do 70 cm sa srebrno-zelenim rasperanim listovima u podnožju, iznad kojih se uzdižu cvjetovi na dugačkim stabljikama. Cvjetove buhača čine žuti, cjevasti plodni cvjetići u centru i neplodni bijeli jezičasti cvjetovi koji ih okružuju. Nalikuju na ivančice, odnosno krizanteme, pa otud potječu neki nazivi. Na jednoj biljci izraste i do 1000 cvjetova, koji cvatu od svibnja do srpnja.

[img=float-right]http://www.anniesannuals.com/signs/b%20-%20c/images/chrysanthemum_cinerarcifolium_dp-02.jpg[/img]Buhač je izvanredan prirodni izvor insekticida piretrina, kojeg cvjetovi i sjeme sadrže i do jedan posto. Za kilogram suhih potrebno je oko četiri kilograma svježih cvjetova. Osim u kućanstvu, koristio se prah buhača u kožarama i suknarama te poljoprivredi, narodna medicina rabi ga protiv crijevnih nametnika, a veterina za liječenje rana domaćih životinja. Važnost buhača kao prirodnog insekticida svijetu je objelodanio naš glasoviti botaničar Roberto Visiani, proširio u uporabi njegov učenik, dubrovački ljekarnik Antun Drobac, ujedno i osnivač dubrovačkoga Prirodoslovnog muzeja, a 1920. znanstveno potvrdio hrvatski nobelovac Lavoslav Ružička. Uzgoj buhača počinje u 19. stoljeću u okolici Dubrovnika i brzo se širi obalom i otocima Dalmacije.

Poznato je više populacija, odnosno sorti dalmatinskog buhača: crnogorski, starigradski, šibenski, arbanaski, kaštelanski, trogirski, šoltanski, drvenički te dubrovački. Proizvodnja doseže vrhunac u prvoj polovini 20. stoljeća s čak do 6000 ha, a rekordne 1926. izvezeno je 1350 tona suhog cvijeta u SAD i zapadnu Europu.

Kako je piretrin prirodni insekticid izvrsne učinkovitosti i brze razgradnje te nije otrovan za toplokrvne organizme, idealan je za organsku i ekološku poljoprivredu. Prah dalmatinskog buhača sirovina je za daljnje izvorne proizvode, uz poticanje prerade u manjim obiteljskim pogonima, polja rascvjetanog buhača u krajobrazu obalne Dalmacije mogu biti i turistički atraktivna.

Uzgoj
Dalmatinski buhač nije zahtjkevna biljka i lako se uzgaja. Najbolje uspijeva i daje najveći prinos aktivne tvari kada se uzgaja na duboko i dobro dreniranim tlima izloženima suncu. Voli toplu klimu s kratkom i blagom zimom i vrućim ljetom. Korijen dalmatinskog buhača raste dosta duboko i ne treba ga često zalijevati.

Bio pesticid od Buhača
Sadnice buhača
“If you can't understand it without an explanation, you can't understand it with an explanation"
Antonio
rank1
Postovi: 2
Pridružen/a: 07.09.2012, 14:36

Re: Buhač (Tanacetum cinerariifolium)

PostPostao/la Antonio » 07.09.2012, 14:59

Poštovani,
kako se može nabaviti malo sjemena BUHAČA i tikvice LUFA, koja je procedura, koliko košta.
Avatar
Red
Moderator
Postovi: 4300
Pridružen/a: 06.02.2010, 20:50
Zahvalio/a: 242 puta
Prim. zahvala: 672 puta

Re: Buhač (Tanacetum cinerariifolium)

PostPostao/la Red » 08.09.2012, 07:38

Nažalost, mala sjemenarna nema tog sjemena inače drage volje :) Vidim da ima na njuškalu i na još nekim sajtovima, jedino tako.
“If you can't understand it without an explanation, you can't understand it with an explanation"

Natrag na “Moj Bio Vrt”

Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 0 gostiju.