Doručak i filozofija

Proširimo horizonte
Odgovori
Shanti
rank7
rank7
Has thanked: 189 times
Been thanked: 86 times

Re: Doručak i filozofija

Post Postao/la Shanti »

auuu pastrva pečena sa sezamom :lovee: al ne za doručak, više ovako za ručak...možda za marendu :)
Čiča
rank5
rank5
Has thanked: 285 times
Been thanked: 51 time

Post Postao/la Čiča »

Shanti je napisao/la:auuu pastrva pečena sa sezamom :lovee: al ne za doručak, više ovako za ručak...možda za marendu :)
E, gladan sam nekako odmah :D Volio bih to probat :P
antoniopavaroti
rank14
rank14
Has thanked: 358 times
Been thanked: 338 times

Post Postao/la antoniopavaroti »

Čiča je napisao/la:
antoniopavaroti je napisao/la:
Isan je napisao/la:
Želiš reći da si osobno prosvjetljen i da pišeš iz svog iskustva?

Tragač koji filozofira o apsolutu je poput psa koji pokušava uhvatiti vlastiti rep - ponekad se skupi više pasa, pa grupno hvataju vlastite repove. Nakog nekog vremena digne se

Može još malo književnosti ali od mene :) :) :)

Čovjek je s tim rekao sve...po mom mišljenju, naravno.Kao što pročitah u jednoj divnoj knjizi,a nije da sam baš nešto prenačitan ;) kako je Sv.Toma Akvinski rekao:

"Bog je nespoznatljiv. Stvarnost, Bog, Istina, Ljubav su nespoznatljivi – što znači da ne mogu biti obuhvaćeni racionalnim umom. Ovo treba da okonča mnoga pitanja koja nam ljudi postavljaju, jer vječito živimo u iluziji da nešto znamo. Nije tako. Nismo sposobni da saznamo."

"Tri stvari su potrebne za čovjekovo spasenje: da zna u što treba vjerovati, da zna što treba željeti i da zna što treba uraditi."

"Mi ne možemo imati svo znanje odjednom. Moramo prvo početi vjerovati, a tek poslije toga možemo doći do saznanja o suštini našeg postojanja."

Peace and love to each and everyone.JAH!

Može Čiča..može još književnost ..a što nebi moglo? Lijepo si to citirao ..svaka čast !
Pitanje je samo koga si to citirao ? Tomu Akvinskog ...? Toma je živio u jednom vremenu i u jednom okruženju koje je i nužno stvorilo takva razmišljanja a pogotovo je značajno to što on govori iz ..kao što i sam kaže " racionalnog Uma " . Time je čiča Toma sve rekao ..apsolutno sve ..On govori iz i sa umom ..govori horizontalno..on je Tonal .. i da ne budem lažno skroman piše notorne Crkvene teze..takvi kao on nisu unaprijedili ljudsku povjest..On je prije i poslije svega vjerski indoktriniran..pa zato i kaže da sve počinje od vjerovanja ..ja kažem da sve počinje od SUMNJE i da samo budale vjeruju..samo glupani . Ostali sumnjaju u sve i svaštva pa tako i u Boga a kamo li u čiča Tomu . Ništa nije sveto.. i ništa nije nedodirljivo..za razliku od religije i vjere kojima je to osnovni štit pred neobjašnjivim pitanjima ..pred pitanjima na koja vjera nikad nije imala a niti neče imati odgovor .Dakle , nije istina kao što on kaže da prvo moramo početi vjerovati..prvo moramo u ono što vjerujemo posumnjati..osim toga nije ni drugo točno da čemo onda doči do suštine i razloga našeg postojanja . Ne postoji razlog našeg postojanja kao što ne postoji ni uzrok toga . Suština smo mi sami..suština je Svjest ..mi smo to postojanje.. Da si citirao Galileja ..ili Giordana Bruna..ili nekog drugog neimara misli.. e to bi bilo sasvim druga stvar . Napni uši Čiča ....Toma je bio sam Um , samo Tonal., nikad nije zavirio iza Uma ..nije ni znao kako da to postigne ; jer ako on kaže da je Bog nespoznatljiv a što (valjda)jeste u pravu, zašto je onda pisao o Bogu ?? Tri djela ..: O biću i bîti, O vječnosti svijeta i O kraljevstvu . O Biću i biti nema rasprave jer je to vertikalno znanje..ne može se spoznati Umom to i on sam kaže . On je teolog..dakle teo (bog) i logos ( rječ..govor ).Nauka o Bogu ! Ha ha ha ha...Nauka ..i gdje smo došli sa tom više tisuča godišnjom naukom ? Šta je ustanovljeno? Šta je potvrđeno ? Jesmo li na početku ili kraju ? Ima ili nema ? Ili oboje ? On je Boga sveo na riječi ..na imenicu ..on je Boga počovječio , stavio ga u okove razumjevanja i shvačanja jer je tako morao..Nespoznatljivo je okovao u misli..nepojmljivo je opisao..koja hrabrost..koja sebičnost..koja lakovjernost i glupost . Ili knjiga "O božanskim imenima "..ha ha ha .. Cjenim ga ipak ..pisati to nije bilo lako a i spoznaje su bile drugačije..onda.Ja ne pišem o Bogu..ni slučajno..to je veoma opasna rječ..puna laži i neistine..puna osobnosti ..ne vjerujem niti da postoji ..jer kad bi rekao da postoji odma bi taj bog postao osoban , ljudski sa svim onim značajkama i značenjima koja moj Um automatski MORA da mu pripiše..Ako bi rekao da postoji neko bi me pitao ko ga je stvorio ? A onda opet pitanje a ko je stvorio onoga ko je stvorio boga? I tako možemo u nedogled ..Postoji Božanstvenost..a to je daleko više nego naš Bog , Bogek ,no o tom čemo drugom prilikom .. Ljubav postoji..postoji itekeko ..nemože se spoznati Umom ali može srcem.. a to je i puno ljepše ..i vječnost se može uhvatiti ..opet ne Umom..i stvarnost se može osjetiti...
I da dovršim..da sad ne pametujem previše ..jer moram nešto ostaviti i za sledeće prilike..
Sve što sam rekao ne mora biti istina ..vjerovatno i nije..pogotovo jer sam mnoge stvari rekao iz vlastitog iskustva..a ono je vertikalno..Um takvom znanju nije vičan pa ga ne priznaje i kao što bi Beyond rekao samo su iste frekvencije usuglašene i jednako titraju
" Ako želiš pobjediti ..ne smiješ izgubiti"
Zgubidan
rank7
rank7
Has thanked: 26 times
Been thanked: 103 times

Post Postao/la Zgubidan »

Ronin je napisao/la:Velika je stvar brkat Čast i Ego.... Da si ubio Ego ne znači prepustit se jedenju mesa i životu kojim si okružen.Ja sam isto tako govorio i proturječio dok stvarno nisam shvatio koliko sam u krivu.
Ja znam s čim se bavim,i svoje znanje djelim s drugima da ga usvoje ko hoče nek ga uzme ko neče nek ide dalje.Zbilja je lijepo kad netko piše a polazi od sebe kao ,Antonio,Beyond, i dosta drugih ...i sa svojim iskustvom nadopunjuju ovaj forum.Ako se netko opterečuje mojim postom ;jednostavno zašto sam sebe opterečivat;ima puno učenja i tema s kojima sebe član može predstavit. Lijepo je pitat nekoga s čim se baviš ili komentirat kao;tvoja teorija neče proć,ali agresivno ponašanje me uopće na zanima ,pa niti problemi takve osobe.Nije stvar zdravo jest, bitno je koliko si zdrav. A sad da ne ispadne da mješam Ego s Čašču,Čast je ono za šta se svi mi borimo a da nismo svjesni .Ja kad pišem pišem s ponosom i znanjem koje sam usvajao skoro svoj cijeli život.Jebiga Zen je ipak malo dublji pojam ili ti je mozak oštečen ili nije.Sory.
Tvoj tipičan primjer pasivne agresije. Iako te agresija ne zanima. Ali voliš indirektno spuštati...
Nema časti u tome da kažeš nekome da si bolji ili lošiji, samo ego...
Nije da nemaš dobrih i zanimljivih postova, pa bi ih bilo šteta ne pročitat! Ali u nekima me baš iznerviraš tolko da ti jednostavno moram odbrusit. Oprosti, ali to je jače od mene. Nikako se ne slažemo oko vegetarijanstva i tu me neke tvoje izjave užasno smetaju i iznenađuju, u smislu kak to može izjaviti osoba koja je ili misli da je produhovljena. Jer po nekim svojim izjavama daleko si od duhovnosti...
Pusa i tebi :*
Lud je samo onaj čija se ludost ne poklapa sa ludošću većine.
Ronin

Post Postao/la Ronin »

Zgubidan je napisao/la:
Ronin je napisao/la:Velika je stvar brkat Čast i Ego.... Da si ubio Ego ne znači prepustit se jedenju mesa i životu kojim si okružen.Ja sam isto tako govorio i proturječio dok stvarno nisam shvatio koliko sam u krivu.
Ja znam s čim se bavim,i svoje znanje djelim s drugima da ga usvoje ko hoče nek ga uzme ko neče nek ide dalje.Zbilja je lijepo kad netko piše a polazi od sebe kao ,Antonio,Beyond, i dosta drugih ...i sa svojim iskustvom nadopunjuju ovaj forum.Ako se netko opterečuje mojim postom ;jednostavno zašto sam sebe opterečivat;ima puno učenja i tema s kojima sebe član može predstavit. Lijepo je pitat nekoga s čim se baviš ili komentirat kao;tvoja teorija neče proć,ali agresivno ponašanje me uopće na zanima ,pa niti problemi takve osobe.Nije stvar zdravo jest, bitno je koliko si zdrav. A sad da ne ispadne da mješam Ego s Čašču,Čast je ono za šta se svi mi borimo a da nismo svjesni .Ja kad pišem pišem s ponosom i znanjem koje sam usvajao skoro svoj cijeli život.Jebiga Zen je ipak malo dublji pojam ili ti je mozak oštečen ili nije.Sory.
Tvoj tipičan primjer pasivne agresije. Iako te agresija ne zanima. Ali voliš indirektno spuštati...
Nema časti u tome da kažeš nekome da si bolji ili lošiji, samo ego...
Nije da nemaš dobrih i zanimljivih postova, pa bi ih bilo šteta ne pročitat! Ali u nekima me baš iznerviraš tolko da ti jednostavno moram odbrusit. Oprosti, ali to je jače od mene. Nikako se ne slažemo oko vegetarijanstva i tu me neke tvoje izjave užasno smetaju i iznenađuju, u smislu kak to može izjaviti osoba koja je ili misli da je produhovljena. Jer po nekim svojim izjavama daleko si od duhovnosti...
Pusa i tebi :*
Pretjeruješ i sebe dovodiš u neugodnu poziciju.Tvoje pisanje očito nema veze s ovom temom.
Agresivan si i isfrustriran s nekim svojim životnim problemima al tu ti ne mogu pomoć,niti želim ulazit u konflikte s tobom,a u tome nečeš uspjet.
Znaj da takve kao tebe viđam svaki dan na ulici .Jednostavno Zgubidane zaobiđi me.
A pusu šalji svojoj ženi.
Zgubidan
rank7
rank7

Ma ja sam jedan jedinstven i jedini. Teško da takve viđaš :D
Ronin

Post Postao/la Ronin »

Zgubidan je napisao/la:Ma ja sam jedan jedinstven i jedini. Teško da takve viđaš :D
Eto vidiš da nije bilo teško . :)
Ronin

Post Postao/la Ronin »

Neki povijesni dokumenti tvrde kako su dvanaestorica Apostola, pa čak i Judina zamjena – Matija, bili vegetarijanci, te da su se rani kršćani, u cilju čistoće i milosrđa, uzdržavali od jedenja mesa. Na primjer, sv. Ivan Krizostom (345-407 g. n. e.), jedan od najistaknutijih naobraženih zagovornika kršćanstva svog vremena, piše: “Mi, vođe kršćanstva, uzdržavamo se od jedenja mesa životinja ne bismo li upokorili svoja tijela… neprirodno jedenje mesa onečišćuje osobu”

Klement Aleksandrijski (160-240 g. n. e.), učeni teoretičar rane Crkve, očito je u velikoj mjeri utjecao na Krizostoma, budući da je gotovo stotinu godina ranije zapisao: “Ali one što svijaju se oko raspaljenih trpeza, pothranjujući vlastite bolesti, shrvao je najpohlepniji demon, kojeg bez srama nazvat ću demonom želuca, najgorim od svih demona… Daleko je bolje biti sretan nego svoja tijela pretvarati u groblja za životinje. Imajući to na umu, apostol Matija jeo je sjemenje, orahe i povrće, ne meso.”

Za Klementove homilije, također napisane u drugom stoljeću, mnogi kažu da se temelje na propovijedima sv. Petra i smatraju ih, izuzimajući Bibliju, možda najranijim kršćanskim tekstovima. Homilija XII smiono izjavljuje: “Neprirodno jedenje mesa, sa svojim žrtvovanjima i nečistim gozbama, isto je tako zagađujuće kao i pogansko obožavanje zloduha, i onaj koji se njemu prepušta zapravo jede sa vragom.” Tko smo mi da bismo raspravljali sa sv. Petrom?

Nadalje, postoji jedna učena rasprava o načinu ishrane sv. Pavla, usprkos plemenitom stavu glede ishrane kojeg nalazimo u njegovim zapisima. Djela 24:5 govore o Pavlu kao pripadniku nazarećanske sekte – sekte koja je slijedila principe esena, uključujući i vegetarijanstvo. A prema dr. Edgaru Goodspeedu, u njegovoj se Povijesti ranog kršćanstva spominju “Tomina djela'” koja su nekad koristile rane kršćanske sekte. Ovi spisi opisuju da se i sv. Toma također uzdržavao od mesne hrane. U međuvremenu, istaknuti nam crkveni otac Euzebije (264-349 g. n. e.), navodeći Hegesippusa (oko 160 g. n. e.), saopćava kako se Jakov, inače od mnogih prihvaćen kao Kristov brat, također susprezao od jedenja mesa životinja.

Šta je s Kartuzijancima ?

Zanimljivo je da je sv. Franjo Paulski u svoj red uveo pravilo po kojem braća nisu smjela jesti hranu životinjskog porijekla, i to ne samo meso, nego čak ni sir, mlijeko, ribu ili jaja. Postoje informacije o čudima koja je sv. Franjo učinio već za vrijeme zemaljskog života. Na današnji dan sv. Franjo Paulski umro je u visokoj 91. godini. Umro je upravo na Veliki petak i to navodno u vrijeme kad su mu čitali Muku po sv. Ivanu.
Zgubidan
rank7
rank7

Burn! Još da ima smisla...
Ajd peace bro. Budi sretan bez mesa, ja sam sretan s mesom. Nisam sretan kad mi neko sere il me podcjenjuje zbog tog. Samo to..
Čiča
rank5
rank5
Has thanked: 285 times
Been thanked: 51 time

Post Postao/la Čiča »

antoniopavaroti je napisao/la: Može Čiča..može još književnost ..a što nebi moglo? Lijepo si to citirao ..svaka čast !
Pitanje je samo koga si to citirao ? Tomu Akvinskog ...? Toma je živio u jednom vremenu i u jednom okruženju koje je i nužno stvorilo takva razmišljanja a pogotovo je značajno to što on govori iz ..kao što i sam kaže " racionalnog Uma " . Time je čiča Toma sve rekao ..apsolutno sve ..On govori iz i sa umom ..govori horizontalno..on je Tonal .. i da ne budem lažno skroman piše notorne Crkvene teze..takvi kao on nisu unaprijedili ljudsku povjest..On je prije i poslije svega vjerski indoktriniran..pa zato i kaže da sve počinje od vjerovanja ..ja kažem da sve počinje od SUMNJE i da samo budale vjeruju..samo glupani . Ostali sumnjaju u sve i svaštva pa tako i u Boga a kamo li u čiča Tomu . Ništa nije sveto.. i ništa nije nedodirljivo..za razliku od religije i vjere kojima je to osnovni štit pred neobjašnjivim pitanjima ..pred pitanjima na koja vjera nikad nije imala a niti neče imati odgovor .Dakle , nije istina kao što on kaže da prvo moramo početi vjerovati..prvo moramo u ono što vjerujemo posumnjati..osim toga nije ni drugo točno da čemo onda doči do suštine i razloga našeg postojanja . Ne postoji razlog našeg postojanja kao što ne postoji ni uzrok toga . Suština smo mi sami..suština je Svjest ..mi smo to postojanje.. Da si citirao Galileja ..ili Giordana Bruna..ili nekog drugog neimara misli.. e to bi bilo sasvim druga stvar . Napni uši Čiča ....Toma je bio sam Um , samo Tonal., nikad nije zavirio iza Uma ..nije ni znao kako da to postigne ; jer ako on kaže da je Bog nespoznatljiv a što (valjda)jeste u pravu, zašto je onda pisao o Bogu ?? Tri djela ..: O biću i bîti, O vječnosti svijeta i O kraljevstvu . O Biću i biti nema rasprave jer je to vertikalno znanje..ne može se spoznati Umom to i on sam kaže . On je teolog..dakle teo (bog) i logos ( rječ..govor ).Nauka o Bogu ! Ha ha ha ha...Nauka ..i gdje smo došli sa tom više tisuča godišnjom naukom ? Šta je ustanovljeno? Šta je potvrđeno ? Jesmo li na početku ili kraju ? Ima ili nema ? Ili oboje ? On je Boga sveo na riječi ..na imenicu ..on je Boga počovječio , stavio ga u okove razumjevanja i shvačanja jer je tako morao..Nespoznatljivo je okovao u misli..nepojmljivo je opisao..koja hrabrost..koja sebičnost..koja lakovjernost i glupost . Ili knjiga "O božanskim imenima "..ha ha ha .. Cjenim ga ipak ..pisati to nije bilo lako a i spoznaje su bile drugačije..onda.Ja ne pišem o Bogu..ni slučajno..to je veoma opasna rječ..puna laži i neistine..puna osobnosti ..ne vjerujem niti da postoji ..jer kad bi rekao da postoji odma bi taj bog postao osoban , ljudski sa svim onim značajkama i značenjima koja moj Um automatski MORA da mu pripiše..Ako bi rekao da postoji neko bi me pitao ko ga je stvorio ? A onda opet pitanje a ko je stvorio onoga ko je stvorio boga? I tako možemo u nedogled ..Postoji Božanstvenost..a to je daleko više nego naš Bog , Bogek ,no o tom čemo drugom prilikom .. Ljubav postoji..postoji itekeko ..nemože se spoznati Umom ali može srcem.. a to je i puno ljepše ..i vječnost se može uhvatiti ..opet ne Umom..i stvarnost se može osjetiti...
I da dovršim..da sad ne pametujem previše ..jer moram nešto ostaviti i za sledeće prilike..
Sve što sam rekao ne mora biti istina ..vjerovatno i nije..pogotovo jer sam mnoge stvari rekao iz vlastitog iskustva..a ono je vertikalno..Um takvom znanju nije vičan pa ga ne priznaje i kao što bi Beyond rekao samo su iste frekvencije usuglašene i jednako titraju
Prvo se ispričavam na editiranju posta, nisam skužio da si quotao post koji je bio prije izmjene.Citirao sam De Mello-a, a on navodi neke citate T.Akvinskog.A što ti misliš pod unapređivanjem ljudske povijesti ako smijem znati, zanima me.Ili što bi uopće trebalo unaprijediti?Slažem se da je živio u jednom ajmo reći drugom vremenu, no međutim neke stvari koje je napisao, kao konkretno ove navedene ,su bezvremenske, jer po meni je rekao sve, baš kao što si i ti primjetio...
Što se sumnje tiče, tu se u potpunosti slažem s tobom jer sumnja je moj najbolji prijatelj već poduže vrijeme ;)
Kad kažeš da samo glupani i budale vjeruju, tu se nikako ne bih složio s tom tvrdnjom jer ako neznaš (nisi informiran) ostaje ti samo i isključivo vjerovanje ukoliko želiš nešto (nisu svi na istoj razini i kapaciteta znanja i informacija-nemoj ih osuđivat)...tu molimte budi precizniji, barem ako meni odgovaraš na post-što se samog vjerovanja tiče.Vjera i religija su usko povezani pojmovi, ali nikako nemaju isto značenje.Barem ne iz moje percepcije.Da ne postoji uzrok i razlog našeg postojanja, dragi moj to je tvoje mišljenje koje si zadobio proučavajući duhovnost, no također nemora značiti da je ispravno.Slažeš li se s tim?Razmisli malo...
A svijest, svijest je promatrač i ujedno može biti i pokretač.
A o Bogu, govoriš toliko tvrdnji, a ni sam nisi siguran u ono što pišeš ,barem mi tako djeluju te rečenice, govoriš mi iz svog ega, a tog si i sam svjestan.
Molio bih te da mi opišeš što je to ljubav, ja stvarno neznam i pitam se to pitanje već poduže vrijeme?
I svakako cijenim to što pišeš i govoriš iz vlastitog iskustva, to mi se mnogo sviđa, da se razumijemo, ali stvarno :)
Za mene je um sredstvo koje možeš koristiti, a i nemoraš, nigdje nije zapisano da ga moraš koristiti.Niti je igdje zapisano da se nešto mora promjeniti.Promjena je stvar odluke i osobnih interesa, promjena je subjektivna, a opet konstantna.Ljudski um uvijek nešto pokušava unaprijediti i poboljšati, slažeš li se s tim?

A iz osobnog iskustva...tek kada se spustim u meditaciju, shvatim da ubiti netrebam ništa mijenjati (što naravno ne znači da neću), da je sve onako kako treba biti.Jel me razumiješ i taj dio?

Nemoj zamjerit :)

:ymhug:
Odgovori