Last minute pitanja

Informacije o gljivama, uzgoju, metodama, nabavi materijala...
huana.meri
Moderator
Moderator
Has thanked: 289 times
Been thanked: 320 times

Re: Last minute pitanja

Post Postao/la huana.meri »

brijem da je to ovratnik od kaputa od micelija...:)
brijem da je to sasvim ok
Napred je natrag a natrag je napred, pazi kamo ti ideš ;)
Zephyrus
rank6
rank6
Has thanked: 179 times
Been thanked: 78 times

Post Postao/la Zephyrus »

Jedno pitanje u vezi temperature i rasta micelija.
Preko dana uredno uredno održavam temperaturu između 23 i 26 ali preko noći drastično padne zbog toga što tada ne grijem.
Da li će mi to znatno usporiti rast micelija?
People say you have to travel to see the world.
Sometimes I think that if you just stay in one place and keep your eyes open, you’re going to see just about all that you can handle.
sharplaninac
rank3
rank3
Has thanked: 14 times
Been thanked: 9 times

Post Postao/la sharplaninac »

koliko drasticno padne tj ako padne ispod 20 i tako svaku noc,bas nije za preporuku...
huana.meri
Moderator
Moderator

meni ispod 20 padne, imam tri posude od 20 litara, u njima kolači zatrpani zemljom i pokriveni pl. folijom...
pošto sam kolače izvadio ranije, i nisu baš kompaktni bili, okupao sam ih i u zemlju...
za 24 sata čudo, i to jedno nočenje na 14 stupnjeva....mica poludila, totalno se ojačala, kao da je jedva dočekala zrak...
no slabije razvijeni micelij nikako neče trčati na ispod 20...
čak bi napomenuo da sam od svih 4 ture koje sam pokušao, jedino ova gdje neidem preko 22 po danu a po noći i do 14, samo tu nema kontaminacija...
no svi zdravi supstrati koje trenutno imam potekli su od kontaminiranog, znači uspio mi je transfer mice 3 puta, i to kontaminirane...sve sam radio na minusu debelom vani, neke supstrate sam samo kuhao, nisam sterilizirao...
u konačnici imam 3 ogromna kolača, svaki od recimo pola litre...
sva tri divljaju u zemlji, štapasti je micelij, i to slučajno, nisam selektirao...
sve se može, samoo treba vremena malo i pažnje više... :lovee:
Zephyrus
rank6
rank6

sharplaninac je napisao/la:koliko drasticno padne tj ako padne ispod 20 i tako svaku noc,bas nije za preporuku...
Pa nažalost puno padne, ovisi o tome kada ujutro palim grijanje, recimo ako upalim u osam, temperatura bude oko 12 ali se onda dosta brzo ugrije.
Pročitao sam neki post koji je napisao Roger Rabbit na Shroomery, to mi je opet ulilo nadu:

Last year, while visiting my brother, I inoculated a bunch of jars for him, thinking he was actually interested. This was in December. I went back in February, and found he didn't have time to bother with them, so put them out in the garage. Temps outside were in the teens and twenties, and in the unheated garage, 30's to low 40's. The jars were fully colonized. I took them home and they fruited like mad. Low temps slow things down, but that's all. I keep master culture slants in the refrigerator for years.

30 - 40 Fahrenheita koje on spominje je nešto između 0 i 4 Celzijusa.

Ni sam više ne znam kome vjerovati, na netu postoji milijun kontradiktornih informacija.
Sometimes I think that if you just stay in one place and keep your eyes open, you’re going to see just about all that you can handle.
Fenix94
rank3
rank3
Has thanked: 7 times
Been thanked: 3 times

Post Postao/la Fenix94 »

Imam jednu pecurkicu koja "tera po svome" tj. raste na dole. Bukvalno kao da joj svetlost reflektira perlit ili folija pa tera ka dnu, naopacke se i otvorila :D
huana.meri
Moderator
Moderator

kloniraj ju : )

ja obožavam kad kreće frutanje, obožavam to luftanje, špricanje..buljanje....miris mice zdrave...
:cheesy:
Zephyrus
rank6
rank6

Ljudovi, ako je inokulacija bila ovaj ponedjeljak, da li je moguće da je micelij počeo rasti?
Vidim da se nešto počelo bijeliti u čašama.
shroomko
rank14
rank14
Has thanked: 138 times
Been thanked: 208 times

Post Postao/la shroomko »

Da moguce je.
Zephyrus
rank6
rank6

OK, hvala na odgovoru.
Vidljivo je na svih osam čaša, ali sam toliko brljavio kod pravljenja šprice i inokulacije da je to bilo strašno.
S druge strane, prostorija je bila dosta dobro očišćena, dobro nasprejana s Oust 3 in 1, radna površina oprana u varekini pa mi to budi nadu.
Nadam se da neće sve završiti buđavo.

:(

Evo kako to izgleda:

Micelij or buđ?
Odgovori