Psihodelici i vegeterijanstvo

Mmmmmm...što se to u kuhinji sprema?
Psychonaut
rank11
rank11
Has thanked: 85 times
Been thanked: 178 times

Re: Veganstvo

Post Postao/la Psychonaut »

HypnoToad je napisao/la:Kao što sam prije rekao, stotine tisuća godina razvoja u takvim uvjetima. Sasvim dovoljno vremena da se ljudsko tijelo privikne na promjenjene uvjete.
S druge strane, u našim krajevima do pred 100 godina niti je bilo frižidera niti aviona da zimi dovoze svježe voće i povrće.
Daj mi neki legitimni primjer dugotrajnog veganstva iz povijesti Europe.
Ne kažem da nema ekstrema, ljudsko tijelo je prilagodljivo i učinit će sve kako bi preživjelo, ali to je vrlo daleko od optimalnog funkcioniranja.
To objasnjenje na zalost ne odgovara cinjenicama. Homo sapiensi nisu imali stotine tisuca godina za razvoj u razlicitim uvjetima. Imali su maksimalno par desetina tisuca, sto je na evolucionoj skali kratka doba. Uopste ne vjerujem da postoje toliko velike genetske razlike u probavnom traktu medju ljudima raznih rasa, i iz raznih krajeva svjeta.
Budisticki i taoisticki monasi iz Kine i sa Tibeta ne zive u tropskim uvjetima. Cesto zive na planinama, visoravnima, i u teskim uvjetima, a tradicionalna ishrana u ovim podrucjima nije iskljucivo vegetarijanska kao u Indiji. I opet su izuzetno zdravi, i mentalno i fizicki.

Misim da sve ovo ukazuje na izuzetnu prilagodljivost homo sapiensa raznim zivotnim uvjetima. Zato smo se i rasirili po cijelom svijetu. Neki od nas zive samo od povrca, neki zive samo od mesa, a vecina jede oboje. Sposobni smo da prezivimo od onoga sto nam okolina ponudi.
Zato mislim da su sve rasprave oko toga jesmo li vise biljojedi ili mesojedi besmislene. Covjek je ocigledno svastojed.

Mozemo opstati na raznim vrstama ishrane, i postavja se pitanje koja je otpimalna? Ja i dalje eksperimentisem, trenutno ne jedem meso (mada se vrlo rijetko omakne neka riba), ali jedem jaja(umjereno) i mlijecne proizvode(jogurt/kefir i sir). Definitivno vidim razliku u tome kako se osjecam sada i kako sam se osjecao dok sam jeo meso. Mislim da sto je covjek osjetljiviji, moze poceti da uocava sve finije nijanse u djelovanju hrane.
To je kao kad pijes kafu svaki dan, i nakon 10 dana vise ne osjetis efekte. Ali ako je ne pijes par mjeseci i onda popijes solju, efekti su drasticni(zato sto covjek postane osjetljiviji).
Pozivam te da budes moj ucitelj
HypnoToad
Moderator
Moderator
Has thanked: 532 times
Been thanked: 1211 times

Post Postao/la HypnoToad »

Daj mi par primjera nečeg takvog u Europi kroz povijest.
“Side? I am on nobody's side, because nobody is on my side, little orc.”
Psychonaut
rank11
rank11
Has thanked: 85 times
Been thanked: 178 times

Post Postao/la Psychonaut »

Nisam strucnjak za povijest evropske prehrane, niti imam zelju da te ubjedjujem. Ali nemoj dozvoliti da ogranicenost moga znanja bude argument za ili protiv neke teze :)

Mislim da je vegetarijanstvo (a pogotovo veganstvo) relativno nov fenomem cak i u juznoj i istocnoj aziji, i ne vjerujem da postoje genetske razlike koje tamosnje ljude cine prilagodjenijim toj vrsti prehrane. Prehrambeni obicaji u aziji su rezultat kulturne evolucije na skali od par hiljada godina, sto je sa stanovista evolucije vrlo kratak period.
Pozivam te da budes moj ucitelj
Devil'sChase
Moderator
Moderator
Has thanked: 316 times
Been thanked: 206 times

Post Postao/la Devil'sChase »

Velika većina nutricionista i antropologa smatra da je glavni faktor zaslužan za rast i razvoj naših mozgova u odnosu na gorile i ostale primate omega3 masne kiseline. A njih smo počeli unositi s udaljavanjem od ostalih primata i postupnim uvođenjem životinjske hrane u prehranu.
A Možda smo otkrili konoplju i lan tada, pa počeli jesti sjemenke i proizvoditi ulje. :)
Ne želim demantirati nešto, već iznjesti i vrlo moguće ostale mogućnosti za kojih danas jednostavno nema mjesta u kulturi. Ulje od konoplje i lana su valjda najhranjivija ulja poznata planetu zasada (il za uvijek). Kad pogledaš malo, osim omega 3 masnih kiselina, imaju sve ostale esencijalne kiseline i minerale koji se nutricionistički smatraju najvažniji. Laneno ulje navodno ima dvostruko više omega 3 nego riblje ulje, a sadrži i linolne i oleinske i palmitinske kisline. Konopljino ulje također, a također i sadriži i gamalinolensku kiselinu, koje jedino ima u majčinom mlijeku za zdrav razvoj beba. I sasvim slučajno je priroda napravila da su u oba ulja esencijalne kiseline u idealnom omjeru, no to ću njoj ostaviti da brine. Nego, minerale i vitamine koje sadrže oba ulja mi se neda spominjat, mislim da nisu toliko bitni za ovo sta mi "pokusavamo prodrjeti". Mislim nisam nutricionist, al ni ne oslanjam se na iste. Možda ima neka teorija da nisu iste životinjskog i biljnog porijekla. No evo reć ću ovo samo iz zajebancije i nemojte ozbiljno shvatiti molim vas, ali dmt dobivamo iz biljaka, a ne jedemo ljudske epifize da bi tripali... :301: (sinulo mi, moro sam to napisat :)) )
krticaff
rank3
rank3
Has thanked: 5 times
Been thanked: 3 times

Post Postao/la krticaff »

Ma samo hemiju izbjegavati (previse prskano sto nam uvaljuju u supermarketima...)
a ostalo sve treba unositi u granicama naravno :D
Ronin

Re: Psihodelici i vegeterijanstvo

Post Postao/la Ronin »

Homo sapiensi su imali niži stupanj inteligencije i svi ti stari preci šta su jeli meso tj bili su glupi i nerazvijeni mentalno... puno mesa žačepljenje žila u mozgu ,agresivnost ,ego i ko zna šta ..nemožeš prevarit prirodu i točka ..da bi spoznao bit prirode moraš ič njenim putem...Meni je dida rođen i odrastao u dalmatinskoj zagori umro je u 92 godini..i stalno mi je govorio kako nikada nije jeo meso svaki dan nego jednom tjedno i to nedjeljom tj ..stavljali su slaninu u raštiku da bi mirisalo...a pršut je bio za goste i doktore... imao je sve zube u 92 godini...Nikada seljaci nisu obavljali fizičke poslove kao šta se to danas radi,a da ti kičma ode u 40 tima... obavljali su fizikaliju kao kopanje ,klesanje kamena i uzgajali vinovu lozu i sve su ljudi tada radili za svoje potrebe nikada za tuđe ... umjereno po godišnjim dobima... stvar genetike pojedinca ,podneblje ,okruženje ,te ishrana je bitan čimbenik za dugovječnost... a na kraju svega Ego da se prihvatiš onakvim kakvim jesi... nesmije bit natjecanja u svjetu gdje netko ima priliku živjet bolje od drugih trebamo se pomagat međusobno... To kako se meso danas jede to je katastrofa .... Moždani Udar
Ninti
Moderator
Moderator
Has thanked: 510 times
Been thanked: 409 times

Post Postao/la Ninti »

HypnoToad je napisao/la:...Kao i voće, to nam je isto prehrambena industrija prodala foru kako nemožemo bez voća i trebamo ga jesti svakodnevno.
Zašto bi nam mogao smetati svakodnevni unos voća - ako recimo nije špricano i genetski unakaženo?
Možeš mi malo to pojasniti.. Čini mi se da sam već neš čula na tu temu i da ima veze sa voćnim šećerima?
“Never argue with an idiot. They will drag you down to their level and beat you with experience.” ― Mark Twain
krticaff
rank3
rank3
Has thanked: 5 times
Been thanked: 3 times

Post Postao/la krticaff »

Ninti ja sam za da se svaki dan pojede koja vocka ali domaca,a ne da jedemo splacine prskane koje se uzimaju u supermarketima lagano u bastu uberes malo pojedes i to je zdravo i znas sta si pojeo,a ne odem kupim tamo voce lijepo izgleda a u stvari nista vise mi odmogne organizmu nego sto pomogne !
HypnoToad
Moderator
Moderator
Has thanked: 532 times
Been thanked: 1211 times

Post Postao/la HypnoToad »

Ronin je napisao/la:Homo sapiensi su imali niži stupanj inteligencije i svi ti stari preci šta su jeli meso tj bili su glupi i nerazvijeni mentalno...
Definitivno, nakon milijuna godina životinja koje žvaču travu ili ubijaju jedne druge, korištenje oruđa i razvoj kulture je bilo totalno glupo. :rolleyes:
Ninti je napisao/la: Zašto bi nam mogao smetati svakodnevni unos voća - ako recimo nije špricano i genetski unakaženo?
Mislio sam upravo na to, da nam je današnje voće koje nam prodaju zagađeno ogromnim količinama užasnih kemikalija, i kako si to jako lijepo rekla, genetski unakaženo. A da nam s druge strane nije neophodno ako povećamo unos povrća i nekih plodova koji se manje špricaju i računaju pod povrće. Ali domaće, stare sorte voća, nešpricane, ma divota, ništa protiv njih.
Osobe koje žele izgubiti salo bi trebale izbjegavati voće, a baš ga se njima najviše uvaljuje. Voćni šečeri izazivaju nagli skok inzulina, tako da se dosta pojedene hrane sprema direktno u mast. A i stalna visoka razina šečera u krvi spriječava trošenje potkožnog sala. Voće je najbolje jesti kao među obrok, barem jedan sat prije i poslije ne jesti ništa drugo.
Psychonaut je napisao/la:Prehrambeni obicaji u aziji su rezultat kulturne evolucije na skali od par hiljada godina, sto je sa stanovista evolucije vrlo kratak period.
Pogledaj samo Japance. Tradicionalno oduvijek jedu biljke, rižu i ribe. Stereotipično su poznati kao sitni i žuti. Ako ti se da proučavati, možeš potražiti studije i usporedne tablice što im se dogodilo u zadnje 2-3 generacije, otkako su se otvorili 'zapadnoj kulturi' i počeli jesti ogromne količine govedine, i svega ostalog što zapadnjaci jedu. Prosječna visina im je porasla za skoro 20 centimetara, težina za toliko kila, što kosti, što ostaloga. Neki elementi u prehrani mogu brzo promijeniti ljude.
Opet želim ponoviti, ja nikako nisam protiv veganstva i vegetarijanstva, i iskreno bih volio kada bi (za mene) bilo održivo. Osobno sam morao proučavati prehranu vjerojatno dublje od bilo koga ovdje (iz osobnih zdravstvenih razloga), i uvidio da ja ne bih mogao živjeti na taj način, bolje mi je da sam to spoznao i prihvatio na vrijeme, umjesto da dalje mučim svoje tijelo.
“Side? I am on nobody's side, because nobody is on my side, little orc.”
Ronin

Post Postao/la Ronin »

korištenje oruđa i razvoj kulture ne znači po meni inteligencija
Odgovori